musmula

Mušmula – voće za bolje zdravlje

Mušmula (Mespilus germanica) je vrsta cvetnice iz porodice Rosaceae. To je voće koje se gajilo u regionu Kaspijskog mora u severnom Iranu pre 3000 godina. Prirodno stanište joj se prostire od jugozapadne Azije do jugoistočne Evrope; od severne Turske, Kavkaza, Zakavkazja i severoistočnog Irana. To je veliki grm ili malo listopadno drvo, koje se uzgaja zbog crvenkasto smeđih plodova, a takođe i kao ukrasna biljka. Mušmula traži umerenu klimu i voli dobro isušeno i blago kiselo tlo. Drvo mušmule ima kratak životni vek i živi od 30 do 50 godina. Plod mušmule se konzumira nakon što se posle branja ostavi da odstoji i ugnjili.

Nutritivne vrednosti mušmule

100g mušmule sadrži:

 • 0,5g proteina
 • 74g vlage
 • 0,1g masti
 • 88 kalorija
 • 0,6g pepela
 • 1,3g hranljivih vlakna i 24g ugljenih hidrata.

Ova količina pokriva preporučene dnevne vrednosti u iznosu od: 15% gvožđa, 5% vitamina B1, 4,1% kalcijuma, 2,31% riboflavina, 1,25% niacina, 1% proteina i 0,29% lipida.

musmula

Lekovita svojstva mušmule

Ovo voće sadrži nutrijente koji su korisni za zdravlje. Ima visok sadržaj vitamina B2, B1, C i A. Mušmula se koristi i zbog svoje lekovitosti. Sadrži tanine, proteine, prirodne organske kiseline i pektin uz nizak nivo ugljenih hidrata. Minerali, kao što su kalcijum, kalijum, gvožđe i magnezijum, a koji jačaju imuni sistem, takođe se nalaze u ovom voću. Dnevni unos mušmule pomaže osobama sa oboljenjima bubrega i jetre.Mušmula poboljšava zdravlje tako što detoksifikuje i hidrira organe i organizam.

Mentalne performanse

Mušmula pospešuje energiju i koncentraciju čime se poboljšavaju mentalne i kognitivne performanse. Pojačava dotok krvi u mozak usled aktivnosti gvožđa u crvenim krvnim zrncima.

Tradicionalna upotreba

 • Pulpa se u tradicionalnoj medicini koristi kao laksativ.
 • Za lišće i seme se veruje da imaju adstrigentna svojstva.
 • U Iranu, mušmula se koristi za lečenje visokog krvnog pritiska, srčanog ritma i srčanog tonusa.
 • Ekstrakt lišća se upotrebljava za lečenje infekcija grla i usta.
 • Plod ima relaksantna i purgativna svojstva koja pomažu kod konstipacije
 • Seme pomaže kod izbacivanja kamena iz bešike.
 • Ova biljka leči oralne apscese, nadimanje stomaka, gnojno grlo, groznicu, gojaznost, unutrašnje krvarenje, kožu, nerve i crevne upale.
 • Čaj od lista mušmule pomaže kod izbacivanja kamena iz bubrega.
 • U Iranu se za lečenje dijareje, gnojnog grla i groznice koriste kora, plod, cvet i list.
 • Kora drveta mušmule ima antiupalno dejstvo.

Kao se jede

 • Voće se jede posle nedelju dana stajanja i kad postane gnjilo.
 • Plod se koristi za pravljenje džema od mušmula, kandiranog voća, mešanih džemova, marmelada i sirupa.
 • Kao desert, mušmula se jede sa sirom.
 • Sir od mušmula se pravi od jaja, pulpe i putera.
 • Koristi se i za obogaćenje ukusa voćnog vina.
 • Nezrelo voće se kiseli sa šećerom i sirćetom.
 • Zeleno voće se koristi za pripremu čaja.

Mere opreza

 •  Osobe alergične na mušmule trebalo bi da ih se klone.
 • Trebalo bi da se konzumira u umerenim količinama

Stvara hemoglobin

Mušmula je voće bogato gvožđem.Gvožđe pomaže stvaranju hemoglobina. Ono je vitalni deo hemoglobina koji krvi daje tamnocrvenu boju i pomaže u distribuciji kiseonika do ćelija organizma. Više hemoglobina je od suštinske važnosti za ljudska bića jer gubimo krv kroz unutrašnje i spoljašnje povrede. Tokom menstruacije, žene gube krv svakog meseca usled čega imaju dobre šanse da počnu da pate od anemije.

Mišićne funkcije

Gvožđe je od suštinske važnosti za održavanje zdravlja mišića. Gvožđa ima u mišićnom tkivu jer ih ono snabdeva kiseonikom koji je najbitniji za mišićne kontrakcije. Bez gvožđa mišići gube elastičnost i tonus. Slabljenje mišića je znak anemije.

Zdravlje mozga

Gvožđe pomaže razvoju mozga. Ono učestvuje u snabdevanju kiseonikom, a oko 20% kiseonika u krvi koristi mozak. Gvožđe je povezano sa funkcionisanjem i zdravljem mozga. Dovoljna količina krvi u mozgu poboljšava kognitivne sposobnosti i stvara nove nervne puteve koji sprečavaju pojavu kognitivnih poremećaja, kao što su Alchajmerova bolest i demencija. Obilje gvožđa i oksigenizacija mozga su od vitalne važnosti.

Sprečava pojavu sindroma nervoznih nogu

Nedostatak gvožđa je glavni uzrok pojave sindroma nervoznih nogu. Istraživanja pokazuju da je ovaj sindrom povezan sa gvožđem. Nizak nivo gvožđa u krvi izaziva ovo oboljenje. Dovoljan unos suplementa gvožđa može da izleči ovo oboljenje. Povezano je sa mišićnim spazmima koji su simptom nedostatka gvožđa.

Reguliše telesnu temperaturu

Gvožđe reguliše temperaturu tela. Regulaciju vrši u skladu sa kapacitetom apsorpcije organizma. Stabilizuje telesnu temperaturu, što znači da se funkcije metabolizma i enzima odvijaju na optimalnim temperaturama i okruženjima.

Raznosi kiseonik

Korist gvožđa je u tome što nosi i raznosi kiseonik do ćelija organizma. To je suštinska funkcija gvožđa. Kiseonik je od suštinske važnosti za sve organe da bi mogli da obavljaju dnevne funkcije.

Leči anemiju

Gvožđe leči anemiju do koje dolazi usled nedostatka istog u organizmu. Ono pomaže da se spreči ova bolest koja pogađaju mnoge ljude u svetu. Anemija je postala uobičajen problem na ovoj planeti.

Hronične bolesti

Gvožđe pospešuje lečenje hroničnih bolesti, kao što je bubrežna insuficijencija i hronična oboljenja ekskretornog i digestivnog sistema. Gvožđe ne samo da je potrebno krvi, već je od suštinske važnosti za funkcionisanje različitih procesa u sistemima organizma.

Anemija

Gvožđe leči anemiju kod žena tokom menstruacije i trudnoće. Izgubljena krvna zrnca moraju da se zamene, a to je moguće samo uz dovoljan unos gvožđa.

Neurotransmiteri

Gvožđe ima ključnu ulogu u sintezi neurotransmitera, kao što su noradrenalin, dopamin i serotonin. Ima suštinsku ulogu u funkcionisanju različitih aktivnosti mozga i neurona.

Predijalitička anemija

Gvožđe leči i predijalitičku anemiju. Trebalo bi da se obratite lekaru pre lečenja ovog problema jer je bolno i komplikovano.

Ublažava umor

Gvožđe eliminiše hronični umor koji se javlja i kod žena i kod muškaraca. Nedostatak gvožđa koje je vitalno za hemoglobin može da dovede do umora. Dnevni unos namirnica koje su bogate gvožđem učiniće da se osećamo zdravo, sposobno, energično i spolja i iznutra.

Imunitet

Gvožđe jača imunitet. Imunitet pomaže organizmu da odbije razne infekcije i bolesti. Crvena krvna zrnca su vitalna za snabdevanje kiseonikom oštećenih organa, tkiva i ćelija. Bez gvožđa ne bi bilo ni hemoglobina ni kiseonika. Gvožđe pospešuje proces isceljenja.

Metabolizam

Gvožđe ima ključnu ulogu u metabolizmu. Ono pomaže pretvaranju hrane u energiju koju dele razni delovi organizma.

Enzimi

Gvožđe je vitalno za enzimski sistem i njegove sastavne delove, kao što su citohromi, mioglobin i katalaza. Ovo mora da funkcioniše pravilno da bi pravilno funkcionisao organizam

Leči nesanicu

Mušmula leči nesanicu i popravlja kvalitet sna tako što reguliše cirkadijalni ritam. Dobar broj crvenih krvnih zrnaca dovodi do manje fluktuacije krvnog pritiska i boljeg sna.