caj-za-imunitet

Na koje načine prirodno ojačati imunitet

Uglavnom kada u svetu ili određenoj zemlji zavladaju epidemija i pandemija ljudi se pitaju kako mogu da se zaštite. Ne postoji osoba koja u ovim periodima korone, post korone i sl. nije pitala svog lekara, člana porodice, prijatelja ili partnera: “Kako da se uspešno borim protiv virusa?”. Međutim i da nije period korone, da je naizgled “regularno” vreme potrebno je zapitati se da li želim oda živimo zdravi o sačuvamo svoje zdravlje.

Ukoliko je vaš odgovor da na prethodno pitanje, ostanite sa nama do kraja jer ćemo vam dati proverene načine kako da prirodno jačate svoj imunitet.

Šta je imunitet?

Na samom početku par reči o toj čuvanoj reči – imunitet. Dakle njeno veličanstvo imunitet predstavlja sposobnost našeg organizma da se brani od njemu stranih, nepoznatih odnosno štetnih materijala. Sve one zajedno mogu uzrokovati razna oboljenja – a ukoliko dođe do određenog oboljenja onda imunitet stupa na stanu i od njegovog stanja i opšteg zdravlja zavisi koliko ćemo se dugo lečiti, i da li ćemo brzo ozdraviti.

Jednostavno rečeno on predstavlja sposobnost našeg imunološkog sistema da se adekvatno odbrani. Sa druge strane, imunološki sistem jeste skup različitih kao i međusobno povezanih delova koji su zaduženi za odbranu. Oni su pre svega zaduženi za odbranu od neželjenog biološkog ali i hemijskog okružena, odnosno patogena kojima smo svakodnevno izloženi.

Narodski rečeno sve ono što može da negativno utiče na naše zdravlje, može dobar i jak imunološki sistem da reši; a tu pre svega mislimo na različite mikroorganizme – bakterije, viruse, gljivice pa i otrove.

Medicina je u sastav našeg imuno sistema ubrojala koštanu srž, limfne čvorove i limfne sudove kao i slezinu, kožu, sluzokožu, limfocite.

Kada razni spoljni faktori napadnu naš organizam, stvara se neprekidan svojevrsni rat koji se vodi između štetnih agenasa i organizma. Imunološki sistem u tom trenutku odgovara kao naše naoružanje, a imunitet jeste spremnost tog istog naoružanja za borbu.

Ukoliko pitate lekare dobićete odgovor da je imunitet jako bitan s obzirom na to da on predstavlja sposobnost organizma da se odupre nastanku određene infekcije, ili ukoliko se ona i javi da se naš organizam od nje i odbrani.

Voda, san, fizička aktivnost ili ishrana – šta je potrebno za jak imunitet?

Kao što ste verovatno i sami čuli, kako bismo održali imuni sistem jakim moramo živeti i u skladu sa prirodom. To znači da imamo dovoljan unos vode na dnevnom nivou, hrane takođe, ali i da unosimo određeni broj vitamina, minerala, probiotika, antioksidanasa.
San je takođe jako bitan i to minimum osam sati dnevno kao i redovna fizička aktivnost koja je po mogućstvu u prirodi.

Nemojte bežati od redovne fizičke aktivnosti s obzirom na to da njome povećavate protok krvi kroz organe, a na taj način imunološke ćelije cirkulišu kroz vaše telo. Sa druge strane ukoliko je osoba fizički aktivna telo se regeneriše i do osam puta brže.

Vodu ni u kom slučaju ne treba zanemariti jer ona gradi našu ćeliju, ali i cirkuliše u međućelijskom prostoru pa sa tim u vezi vrši i razmeni materija. Ukoliko ne pijemo dovoljno tečnosti u toku dana, nema ni dobre detoksikacije a samim tim ni zdravlja. Uobičajeno je da se treba popiti dva litra vode dnevno, ali je najbolje konsultovati se sa svojim lekarom – s obzirom na vaše godine života ili same telesne težine.

Čaj za imunitet takođe može u velikoj meri da pomogne osobama koje nemaju naviku da piju vodu, tako da je potrebno razmisliti o ovoj opciji u svakoj prilici.

Ukoliko pijete samo vodu preporuka je da je ne pijete tokom jela, jer ona tada razređuje probavne sokove, pa i menja Ph u želucu što dovodi do ložeg varenja a ujedno dolazi i do loše probave. Dakle, potrudite se da vodu pijete sat vremena pre ili nakon jela.

Korisni saveti za prirodno jačanje imuniteta

Na samom početku, trudite se da izbacite iz svoje svakodnevne konzumacije razne rafinisane šećere. Misli se pre svega na slatkiše, čokolade, torte, a sa druge strane povećajte dnevni unos voća i povrća.

Nutricionisti preporučuju do tri porcije povrća u toku dana i dve porcije voća. Na primer zeleno povrće je bogato vitaminima A, C, K, E, ali i mineralima kao što su kalijum, gvožđe, cink, magnezijum i dr.

Jedna od opcija za prirodno jačanje imuniteta jeste i da koristite čaj koji je na prirodnoj bazi. Čaj za lečenje imuniteta može vam pomoći ukoliko nemate dovoljno vremena u toku dana da obraćate detalje za svaku namirnicu, pazite da li kupujete i gde kupujete zdravo i sl. Redovno ga koristite i uz korigovanje životnih navika sigurni smo da ćete poboljšati vaš imuni sistem na prirodan način.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *