Nadimanje posle jela

Jedan od najčešćih problema vezan za varenje, nadimanje, može ukazivati na neki veći zdravstveni problem, ukoliko se javlja često. Ovde ćemo predstaviti osnove.

Nadimanje se uglavnom vezuje za teške obroke. Bez sumnje, količina i vrsta hrane koju jedete jeste faktor koji utiče, tj. doprinosi nadimanju, ali da li ste znali da ono može biti uzrokovano nekim zdravstvenim problemom? Čak se i neki faktori iz stila života kojim živimo, povezuju sa nadimanjem i bolom u stomaku nakon jela. Nadimanje koje se samo povremeno javlja, ne mora ukazivati na veći problem. Ali, ukoliko se pojavljuje redovno i imate jake simptome, najbolje je da se obratite svom lekaru.nadimanje

Zašto se osećate „naduveno“?

Nadimanje se javlja ruku pod ruku sa osećajem stegnutog stomaka, gasovima i podrigivanjem. Uglavnom se sve ovo dešava upravo zbog prisustva gasova u stomaku. Obično, creva proizvode malu količinu gasova, tj. gasovi izlaze kao nusprodukt varenja. U nekim slučajevima, velika količina gasova se proizvodi u stomaku, zbog recimo, lošeg rada sistema za varenje. To povećava pritisak u stomaku, pa se on mora „raširiti“ kako bi se prilagodio sadržaju. Ovo objašnjava naduven stomak, koji se javlja zbog nadimanja. Povećanje pritiska izaziva zategnut osećaj, povremene grčeve i bol. Bol u stomaku koji uzrokuje nadimanje može se proširiti na druga mesta, kao što su grudi ili leđa. Telo izbacuje gasove podrigivanjem i vetrovima. Simptomi se mogu ublažiti nakon nekoliko sati ili dana, u zavisnosti od ozbiljnosti slučaja. Neke osobe nesvesno gutaju vazduh dok jedu, pa se stomak zbog toga nadima. I fizičke smetnje, poput tumora u crevima mogu izazvati nadimanje. Uzroci se mogu podeliti na faktore koji dolaze iz životne sredine i one zdravstvene prirode.

Uzročnici nadimanja – medicinski problemi

Netolerancija na hranu: nadimanje je klasičan simptom netolerancije na neku vrstu hrane, a može se javiti zajedno sa mučninom, bolom u stomaku, dijarejom ili zatvorom. Netoleranciju na hranu ne treba mešati sa alergijom na određene namirnice. Simptomi netolerancije se javljaju nakon par sati ili dana, od unosa hrane. Ovo stanje uzrokovano je nemogućstvom organizma da proizvede određene enzime koji su mu potrebni za varenje hrane. Uglavnom je vezana za namirnice poput brašna (netolerancija na gluten), mlečne proizvode, soju, ostrige, jaja, kikiriki i čokoladu.

Sindrom iziritiranih creva

Prema statistikama, 95% ljudi koji pate od ovog sindroma, imaju redovno nadimanje stomaka. Sindrom iziritiranih creva uglavnom pogađa žene, a uzrokuje i druge simptome kao što su mučnina, bol u stomaku, promene u radu creva. Distenzija stomaka je vrlo česta kod nadimanja uzrokovanog sindromom iziritiranih creva. Stepen distenzije se povećava sa svakim obrokom. Sindrom iziritiranih creva povezuje se i sa drugim stanjima kao što su migrena, fibromijalgija, depresija i anksioznost.

Hormonske promene kod žena

U poređenju sa muškarcima, primećeno je da žene češće pate od nadimanja. Česte promene u nivoima hormona su jedan od razloga za nadimanje. Simptomi su uglavnom uočljivi u vreme ovulacije, menstruacije, trudnoće i menopauze. Tokom ovulacije i trudnoće, povećan nivo progesterona utiče na mišiće abdomena. Oni se opuste i uzrokuju zatvor, pa se zbog toga naduva stomak. Problem sa nadimanjem češće imaju žene koje imaju sindrom policističnih jajnika. I rak jajnika se povezuje sa čestim nadimanjem, praćenim bolom u stomaku.

Aerofagija

Stanje koje je uzrokovano gutanjem vazduha, a manifestuje se kombinacijom nadimanja i podrigivanja. Disanje na usta jedan je od glavnih uzročnika ovog problema. Stres i anksioznost doprinose lošem disanju i rezultiraju aerofagijom. Žvakanje žvake i pijenje gaziranih napitaka takođe uzrokuje aerofagiju. Gutanje hrane koja nije dobro sažvakana, vodi do nadimanja nakon jela. Izbegavajte pušenje i nemojte koristiti slamke kada pijete.

Drugi problemi medicinske prirode, koji mogu uzrokovati nadimanje su zatvor, problemi sa želucem, prisustvo parazita u crevima, divertikuloza, i obstrukcija rada creva. Stres je pokretač mnogih zdravstvenih problema, pa tako može izazvati i nadimanje. Upotreba antibiotika može poremetiti balans između dobrih i loših mikroorganizama u stomaku. Antibiotici smanjuju broj dobrih bakterija u crevima, zbog čega se poremeti varenje. Kada se broj dobrih bakterija u organizmu smanji, popločava se put lošim bakterijama koje tada izazivaju probleme, kao što je nadimanje.

Faktori iz životnog stila koji utiču na nadimanje

Loše navike za stolom: unošenje masne hrane u velikim količinama, brzo jedenje bez pravilnog žvakanja i jedenje u pokretu, mogu izazvati nadimanje. Ovo su samo neki od faktora koji utiču na proizvodnju digestivnih sokova u stomaku. Manjak stomačne kiseline neće biti dovoljan za varenje hrane, pogotovo proteina. Nedovoljno svarena hrana ulazi u creva i uzrokuje nadimanje. Pijenje vode u prevelikim količinama i odjednom, može takođe izazvati nadimanje. Zvakanje žvake ga takođe urokuje, zbog gutanja viška vazduha. Ako žvaka još sadrži i veštačke zaslađivače, može pojačati nadimanje.

Unos hrane koja uzrokuje nadimanje i gasove: teški obroci se obično vezuju za nadimanje nakon jela. Ipak, određene namirnice mogu izazvati nadimanje, čak i ako se konzumiraju u manjim količinama. Ovo je hrana koja najčešće izaziva gasove:

 • masna pržena hrana
 • mleko i mlečni proizvodi
 • voće poput banana, jabuke, dinje i šljive
 • neko povrće: krastavac, rotkvica, kukuruz, crni luk, brokoli, kupus i karfiol
 • veštaki zaslađivači
 • žitarice i proizvodi od pšenice
 • sušene mahunarke i neke vrste žitarica od celog zrna
 • neki orašasti plodovi i semenke koje se obično grickaju između obroka
 • pića poput vina, piva i gaziranih pića, kao i onih sa kofeinom

Podgrevanje hrane takođe može izazvati nadimanje. Kod hrane sa skrobom, podgrevanje menja molekularnu strukturu skroba. Takva hrana se ne može dobro svariti i uzrokuje nadimanje. I iako su neke od namirnica sa spiska bogate vlaknima, druge imaju puno preoteina ili nekih vrsta šećera. Ovakva hrana se fermentiše u crevima, i proizvodi gasove koji izazivaju nadimanje.

Kako se rešiti nadimanja nakon obroka?

 • Pošto je ishrana ključna za nadimanje, napravite spisak namirnica od kojih se javljaju simptomi, te ih izbegavajte.
 • Izbegavajte unošenje pržene i masne hrane, gazirana pića i napitke sa kofeinom. Smanjite unos sirove hrane, kao i one bogate vlaknima. Izbegavajte prerađenu hranu.
 • Umesto velikih obroka, jedite manje, ali češće. Voće bi trebalo da uzimate sat vremena pre obroka ili dva sata nakon jela.
 • Budite mirni dok jedete. Sedite ispravljeno i polako žvaćite hranu. Žvaćite zatvorenih usta, kako ne biste uneli dodatni vazduh, zajedno sa hranom.
 • Nemojte podgrevati hranu, niti je jesti jako vruću ili hladnu. Ubacite namirnice sa probioticima (organski jogurt, na primer) u ishranu, možda će vam pomoći.
 • Nakon jela, nemojte leći. Umesto toga, idite u kratku šetnju, kako biste podstakli varenje. Spavajte na levoj strani i povisite glavu jastucima. Izbegavajte pušenje i upotrebu proizvoda sa duvanom, kako biste se rešili nadimanja.
 • Pijte puno vode i vodite računa o ishrani, koja bi trebalo da bude izbalansirana. Ipak, umanjite unos vode sa hranom, jer može razblažiti stomačnu kiselinu, i tako usporiti proces varenja i uzrokovati nadimanje.

Da zaključimo, nadimanje vam može izazvati samo neprijatnost. Ako redovno imate problema, zakažite pregled kod lekara, što je pre moguće. Ukoliko stvarno postoji neki veći zdravstveni problem, bolje je postaviti dijagnozu i plan lečenja u što ranijoj fazi. Ipak, vrste tretmana se mogu razlikovati od osobe do osobe, i u zavisnosti od vrste oboljenja. Najvažnije je da znate da raznovrsna ishrana i redovno vežbanje mogu učiniti čuda za vaše zdravlje i sprečiti nadimanje.