Nadutost stomaka i bolovi u ledjima koji se javljaju istovremeno

Većina ljudi bar nekad u životu oseti nadutost stomaka i bolove u leđima – bilo posebno, bilo istovremeno. To su prilično česti simptomi i obično su posledica različitih bezopasnih uzroka.

Međutim, nadutost stomaka i bolovi u ledjima koji se javljaju istovremeno, mogu da budu i pokazatelji mnogo ozbiljnijeg stanja koje bi trebalo prijaviti lekaru, naročito kada ih prate i drugi simptomi.

Hajde da vidimo šta sve može biti uzrok za nadutost stomaka i bol u leđima…

nadutost stomaka i bolovi u ledjima

Žučni kamenac

Prema studiji koja je 2016. godine objavljena u Skandinavskom žurnalu gastroenterologije, 80% pacijenata sa žučnim kamencem su asimptomatični (nemaju nikakvih simptoma). Međutim, onih preostalih 20% oseća simptome u koje uglavnom spadaju dispepsija (nadimanje) i bol u trbuhu i/ili leđima. Do nadimanja i bolova u  ledjima obično dolazi usled premeštanja kamenca iz žučne kese u jedan od žučnih kanala koji vode iz nje.

zivot bez zuci

Od 220 pacijenata koji su u skandinavskoj studiji imali simptome, skoro svi su imali dispepsiju i bol u trbuhu, a više od polovine i bol u leđima.Simptomi napada žuči su znojenje, povraćanje i povišena telesna temperatura.

Ako se kod vas nadutost stomaka i bolovi u ledjima javljaju posle obilnih, posebno masnih obroka trebalo bi da proverite da li imate kamen u žuči ili upalu žučne kese.


Saznajte više>>>  Kamen u žuči simptomi, uzrok, ishrana


Sindrom nervoznih creva

Sindrom nervoznih creva, ili IBS, čest je poremećaj kolona, odnosno debelog creva. Mada nije opasno po život, ovo oboljenje ima brojne neprijatne simptome, uključujući stomačne grčeve i gasove, kao i konstipaciju, dijareju ili naizmeničnu pojavu ova dva simptoma.

Nadutost stomaka je takođe čest simptom sindroma nervoznih creva, a u težim slučajevima može da bude praćena bolom u donjem delu leđa.

Međutim, ako imate jak, dugotrajan bol u leđima i osećate i druge simptome, kao što su gubitak telesne težine, anemija ili krv u stolici, odmah se javite lekaru, pošto ovo mogu da budu znakovi mnogo ozbiljnijeg gastrointestinalnog problema.


Peptički ulkus i pankreatitis

upala pankreasa

Kada se nadutost stomaka javlja sa bolom u leđima i drugim simptomima, uključujući gubitak telesne težine, to može da bude znak ozbiljnih problema, kao što su peptički ulkus (čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu), pankreatitis (upala pankreasa) ili oba.

Peptički ulkus je poderotina ili ranica na tkivu, najčešće sluzokoži želuca ili gornjeg dela tankog creva. Od peptičkih ulkusa pati oko 6 miliona Amerikanaca.

Pankreatitis je retka bolest kod koje dolazi do upale pankreasa (gušterače). U teškim slučajevima ove bolesti, na organu može da se formira cista, može da nastupi infekcija, a potom može da dođe do velikog oštećenja tkiva ili krvarenja u ovoj žlezdi. U članku iz 2011, objavljenom u Svetskom žurnalu gastroenterologije, navodi se da pored bola u ledjima i nadutosti stomaka, oboleli od  akutnog pankreatitisa imaju i peptički ulkus.


Povezano>>> Pankreatitis – upala pankreasa simptomi, uzrok, ishrana


Rak jajnika

endometrioza jajnika

Žene koje pate od česte nadutosti stomaka praćene bolom u leđima, trebalo bi da budu svesne i drugih simptoma, pošto oni mogu da budu indikatori raka jajnika.

Povremeno nadimanje je normalno kod nekih žena, ali ako je osećaj naduvenosti nov ili neobičan, ili je praćen drugim simptomima kao što su bolovi u ledjima, obratite pažnju. Prema članku iz 2008. odine, objavljenom u Evropskom žurnalu za lečenje kancera, kao i članku iz 2012. godine, koji je objavljen u međunarodnom časopisu za novosti u naučnim istraživanjima, u odeljku Akušerstvo i ginekologija, neobična nadutost i bolovi u leđima spadaju među najčešće simptome na koje se žale žene kod kojih je dijagnostikovan rak jajnika.

Ako osećate bol u trbuhu i umor aprate ih nadutost i bol u leđima, trebalo bi odmah da odete kod lekara.