probiotici

Najbolji prirodni probiotici koje možete da uključite u svoju ishranu

Svi smo čuli da su probiotici zdravi i korisni za nas, ali da li smo se ikada pozabavili time šta su oni i na koji tačno način doprinose našem zdravlju?

Za početak, probiotici su dobre mlečno-kiselinske bakterije raznih sojeva koje se koriste u mlečnoj industriji kako bi se fermentisali mlečni šećeri u mlečne kiseline. Ovo znači da su mlečni proizvodi bogati probioticima (kiselo mleko, jogurt, sirevi), ali ne samo oni – o čemu će biti više reši do kraja teksta.

Probiotici su inače dobri za održavanje idealnog balansa između dobrih i loših bakterija kako bi se organizmu obezbedilo normalno funkcionisanje, a u slučaju da izgubite veći broj dobrih bakterija, recimo tokom uzimanja antibiotika, probiotici mogu da vam pomognu da ih nadoknadite, što je jedan od glavnih razloga zašto je dobro koristiti probiotike tokom upotrebe antibiotika.

Uglavnom, dobra i korisna dejstva koja probiotici imaju poznata su odavno i baš zato i nastojimo da ih unosimo u što većim količinama. Konzumacijom mlečnih proizvoda verovatno najefikasnije unosimo ove dobre bakterije, ali ukoliko i dalje kuburite sa njihovom količinom, možete posegnuti i za farmaceutskim oblicima probiotika kao što su razne kapsule, tablete i rastvori. Ipak, ukoliko želite da to bude što prirodnije, pokušajte i sa ovim namirnicama koje su se pokazale kao odlični, prirodni probiotici:

Hladan krompir

Možda ne deluje privlačno, ali skuvan, a potom ohlađen krompir povećava osetljivost na insulin, a može da vam pomogne i kod uklanjanja rizika od dijabetesa, kao i kod mršavljenja – što je jako dobra vest. Takođe, zahvaljujući svojim sastojcima, krompir pomaže održavanju našeg želuca zdravim.

Zelene banane

Čak i ako više volite zrele banane, posle ovoga ćete možda ipak razmisliti o tome da počnete da konzumirate one nezrele, zelene. Naime, zelene banane izuzetno su bogate probioticima, vlaknima, vitaminima i mineralima. Upravo zato je ova voćka važna za održavanje zdravlja želuca i creva, kao i jačanje kostiju i srca.

Crna čokolada

Crna čokolada je slatkiš dozvoljen u gotovo svim dijetama zbog čega ne možemo da je ne volimo, a uz to nam i pomaže da se bolje koncentrišemo i da budemo srećniji i raspoloženiji. Osim toga, pokazalo se da crna čokolada podstiče porast dobrih i zdravih bakterija u crevima, što je definitivno ono što smo želeli da čujemo – nema više odricanja od čokolade, makar one crne!

Beli luk

Svi znamo da je beli luk prirodan antibiotik, ali eto – beli luk je i prirodni probiotik! Slobodno navalite na njega – vaša creva i želudac će vam biti zahvalni!

Kefir

Osim već navedenog kiselog mleka, jogurta i sireva, prirodni probiotici uključuju i kefir, piće koje je prepuno zdravih bakterija koje uklanjaju brojne probleme sa stomakom, a uz to su dobre protiv brojnih alergija.

Kiseli kupus

Verovali ili ne, vaša omiljena zimska salata jako je zdrava, ne samo zbog obilja vitamina C, već i zbog dobrih bakterija. Toliko je načina da ga konzumirate, zato samo napred – uživajte u svojoj omiljenoj zimnici.

Kiseli krastavci

Još jedna, na našim prostorima popularna, zimnica prirodan je probiotik u kom možete uživati ukoliko birate prirodna, a ne farmaceutska rešenja (koja često mogu da budu od velike koristi kao dodatak ishrani).

Kombuha

Na kraju, tu je i kombuha – fermentisano piće koje se pravi od zaslađenog čaja i kulture bakterija i kvasaca koje i dalje nije tako poznato, a tako je zdravo.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *