jagode-banane-borovnice

Najzdravije voće – ovo su namirnice sa najviše vitamina

Sigurno ste upoznati sa tim da je voće veoma zdravo.

Važno ga je uključiti u svakodnevnu ishranu u vidu užine, a uz pažljivo kombinovanje, ove ukusne namirnice mogu biti deo i doručka, ručka i večere.

Iz dugačke liste voća koje se uzgaja na našoj planeti, neke namirnice se izdvajaju kao najzdravije i donose brojne benefite našem organizmu ukoliko su uzgajane na pravi način.

Ako vas zanima koje je voće najzdravije i kako utiče na naš organizam, nastavite da čitate naš tekst i informišite se!

Kako da odaberete voće koje će imati pozivine efekte na vaš organizam?

Kao što smo pomenuli, voće je veoma zdravo za ljudski organizam, bogato je vitaminima i mineralima koji u našem organizmu igraju važnu ulogu. Ipak, nije svejedno gde i kakvo voće kupujete. Problem koji se javlja na našem tržištu jeste prečesto prskanje pesticidima. 

Ipak, široka ponuda kvalitetnih prskalica za voće, kao i pesticida koji su manje štetni po ljudski organizam i prskanje u tačno određenim periodima, omogućava poljoprivrednicima da na tezge iznesu voćke koje nisu štetne, već korisne po ljudski organizam. 

U tom smislu najbolja opcija jeste da se kod prodavaca raspitate o tome kada je i kako voće prskano i koliko je tretirao pesticidima, ali i dobro operete svaku voćku pre nego što je uključite u svoj obrok. 

Najbolji izbor je sertifikovano organsko voće koje se ne tretira na ovaj način, ali je ono skuplja opcija, pa se mnogi odlučuju za kupovinu voća koje je uzgajano na tradicionalan način. 

Stoga je važno obratiti pažnju na ukus, miris i izgled voća. Voće koje je bezukusno verovatno je više tretirano pesticidima od onog koje je sočno i intezivnog ukusa. Isti slučaj je i sa aromom.

Što se izgleda tiče, iako možda deluje čudno, voće koje ima više fleka i deluje neprivlačnije, u većini slučajeva je manje tretirano pesticidima, te zdravije za naš organizam. 

jabuke-u-gajbama

Jabuka – voće koje je dostupno tokom cele godine

Jedna jabuka dnevno za zdravlje, ili “One apple a day keeps the doctor away” je izreka koja je zapravo naučno potvrđena!

Jabuke su na našim prostorima dostupne tokom cele godine, kako u prodavnicama, tako i na tezgama pijaca. Stoga ih uvek možete uključiti u svoje obroke i znati da ste za svoje zdravlje načinili sjajan korak. 

Ovo ukusno i sočno voće bogato je dijetnim vlaknima (svarljivim i nesvarljivim), koja su veoma značajna za digestivni trakt, zdravlje creva i celokupan proces varenja. Jabuke pomažu u kontroli šećera u krvi i pozitivno utiču na zdravlje srca i krvnih sudova. 

Takođe su sjajan izvor veoma značajnog vitamina C. Jedna jabuka srednje veličine obezbeđuje 10% dnevne potrebe za vitaminom C. Ne smemo izostaviti činjenicu da su veoma bogate polifenolima, antioksidantima koji se bore protiv slobodnih radikala, molekula koji izazivaju najrazličitija oboljenja.

Na osnovu svega što smo napisali, možete biti sigurni da nećete pogrešiti ako dnevno jedete jednu ili više jabuka kao zdravu i hranljivu užinu!

Borovnice – malo kalorija, mnogo nutrijenata

Borovnice se nalaze na samom vrhu liste namirnica bogatih antioksidansima, već pomenutim molekulima koji brane naš organizam od štetnih uticaja slobodnih radikala. Izuzev toga, ono što ih čini mnogima omiljenim i veoma popularnim voćem jeste činjenica da sadrže malo kalorija, a mnogo zdravih i korisnih nutrijenata!

Oko 150 grama borovnica sadrži čak 24 % dnevne potrebe za vitaminom C, 36 % dnevne potrebe za vitaminom K, i čak 25 % dnevne potrebe za manganom, nutrijentom veoma značajnim za imunitet, metabolizam ugljenih hidrata i masti, zdravlje kostiju, itd. Kako biste maksimalno iskoristili nutrijente iz ovog hranljivog voća, preporučujemo da ih jedete tokom leta, sveže ubrane i neprskane

Avokado – voće bogato zdravim mastima

Avokado je namirnica veoma bogata zdravim mastima koje olakšavaju apsorpciju nutricijenata iz hrane. Stoga je avokado preporučljivo uključiti u različite obroke i kombinovati ga sa drugim zdravim namirnicama kako bi iskoristivost nutrijenata bila najbolja. 

Osim zdravih masti, ovo voće bogato je vitaminima B6 i B9, vitaminima E i K, kalijumom i brojnim drugim vitaminima i mineralima koji pozitivno utiču na različite aspekte zdravlja. 

Avokado pomaže u smanjenju holesterola, pozitivno utiče na vid, krvni pritisak, dijabetes, pomaže u borbi protiv raka, odličan je izvor nutrijenata za trudnice, i pozitivno utiče na brojne procese u našem organizmu. Ova voćka je neutralnog ukusa, od nje se može praviti sos, a možete ga jesti svežeg u okviru najrazličitijih salata, sendviča, pasta i sl. 

Osim avokada, borovnica i jabuka, ovoj listi najzdravijeg voća mogu se dodati i druge namirnice koje su na našim prostorima lako dostupne. Tu mislimo na banane, pomorandže, jagode, ananas, trešnje, itd. Nećete pogrešiti kakav god izbor voća da napravite, ono što je važno jeste da svakodnevno bude deo vaše ishrane, da birate zdrave i minimalno tretirane namirnice i na taj način donesete svom organizmu neke od najvažnijih nutrijenata!

Nadamo se da vam je naš tekst bio koristan i da ste saznali nove informacije u vezi sa nekim od najzdravijih voćki!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *