Narodni lekovi za astmu i bronhitis

astma bronhitis narodni lekoviASTMA
Astma je hronična upalna bolest disajnih puteva koja nastaje interakcijom upalnih ćelija našeg imunološkog sistema, upalnih posrednika i tkiva i ćelija disajnih puteva. Napadi astme mogu biti povremeni, ali je upala disajnih puteva hronično prisutna. Između napada može doći do potpune remisije bolesti, tako da se tada neke abnormalnosti disajne funkcije mogu otkriti samo osetljivim testovima. Infekcije, alergije, stres, strah, prašina, dim ili hladnoća mogu izazvati lošku reakciju i zbog toga bi ih trebalo koristiti samo prema preporuci lekara.

Narodni lekovi za astmu

Blagotvorno deluje mešavina meda i sveže narendanog rena u odnosu 1:3. Mešavinu uzimati 3 puta dnevno po 1 kašičicu.

Za opuštanje grča i razređivanje sluzi rastvoriti 2 kašičice jabukovog sirćeta i 1 kašičicu meda u 250 ml vode i 3 puta dnevno popiti po čašu. Tretman sprovoditi najmanje 3 meseca.

Topli oblog oko prsa otapa sluz: umočiti pamučnu krpu u vodu zagrejanu na 50 stepeni C, ocediti i položiti na prsa. Pokriti suvom krpom i tako ležati 30 minuta.

BRONHITIS
Kod bronhitisa su pogođeni disajni putevi koji se nalaze dublje u telu. Da biste ubrzali oporavak, treba da pijete mnogo tečnosti: čajevi i drugi vrući napici smiruju nadražene disajne puteve, razređuju sluz i olakšavaju iskašljavanje. Pored klasičnih čajeva od lekovitog bilja, žalfije i kamilice, kao vrlo efikasne pokazale su se posebne čajne mešavine, kućna sredstva na bazi crnog luka i šećera, kao i sirupi. Neugodne smetnje ublažavaju i inhalacije…

Narodni lekovi za astmu i bronhitis

3 kašike anisa usitniti u avanu, izmešatisa 3 kašike sušenog timijana i preliti 1 litrom ključale vode. Ostaviti čaj da odstoji 5 minuta, zatim ga ocediti, zasladiti medom i pomalo piti tokom dana.

Oljuštiti veliki crni luk i iseći na kolutove. Kolutove dobro posuti smeđim šećerom, složiti u slojevima u teglu, dobro je zatvoriti i ostaviti preko noći na toplom mestu. Tri puta dnevno uzeti po kašičicu ove smese. Ostatak držati u frižideru.

Sirup od semenki komorača: 3 kašike semenki komorača, 3 kašike islandskog lišaja, 1,5 l vode, 250 g kristal šećera od šećerne trske. Začinsko bilje kuvati u vodi dok ne ispari polovina tečnosti. Zatim ocediti i ukuvati sirup zajedno sa šećerom. Ostaviti da se ohladi, napuniti flašu i dobro zatvoriti. Sirup može stajati u frižideru nekoliko nedelja. Po potrebi svaka 3 sata uzeti jednu kašiku.

[icegram campaigns=”8279″]