Narodni lekovi za bolove u ledjima i giht

Ko želi da učini nešto dobro za svoja leđa, treba redovnim fizičkim aktivnostima da skine višak telesne mase i ojača mišiće. Time se smanjuje opterećenje zglobova i meniskusa.
Toplota prija bolnim leđima: u tu svrhu pogodni su oblozi od trina zagrejani nad vodenom parom, vrući zavoji potopljeni u čaj od ružmarina ili timijana, zagrejani jastučići napunjeni košticama višanja ili zračenje infracrvenom svetlošću.Sledeći narodni lekovi za bolove u ledjima i giht mogu biti od velike pomoći…

Narodni lekovi za bolove u leđima

Kupke s lekovitim blatom i sumporom (dodaci se mogu nabaviti u apoteci) opuštaju napete mišiće i podstiču prokrvljenost.

Bolove u ledjima takode ublažavaju i vruće uljne kupke s ekstraktima ružmarina ili timijana, posle kojih sledi masaža toplim uljem ružinog drveta.

Uzmite 200 g svežih listova matičnjaka i prelijte s 1 litrom 60-procentnog alkohola i dobro zatvoreno ostaviti da odstoji 10 dana na toplom mestu. Zatim ocediti i razrediti s vodom u odnosu 4:1, pa time trljati leđa

Narodni recepti za giht

Giht je bolest poremećaja razmene materija u organizmu. Ako ishrana sadrži previše purina, u telu će se povećati vrednosti mokraćne kiseline. Kristali mokraćne kiseline talože se na zglobovima, u krvnim sudovima i mišićima, gde uzrokuju bolne promene. Zato dva puta nedeljno treba jesti morsku ribu i smanjiti unos mesa. Sočivo, pasulj i grašak treba konzumirati umere-no, a alkohola i slatkiša se potpuno odreći.

Čaj od listova breze podstiče izlučivanje mokraćne kiseline: 2 kašičice listova breze preliti s 250 ml ključale vode, ostaviti da odstoji 10 minuta i ocediti. Dnevno popiti 2 šolje (ne primenjivati kod smanjene funkcije srca, bubrega i bešike).

Protiv bolova izazvanih gihtom pomaže čaj od rastavića (1 punu kašičicu rastavića na 250 ml vode).

Kupke od lekovitog blata i sumpora (iz apoteke) ublažavaju bolove (dva puta nedeljno).