Natečene oči i tamni podočnjaci

Kako se rešiti natečenih očiju i tamnih podočnjaka

Otekle oči i tamni podočnjaci mogu se javiti iz mnogo razloga, uključujući nasledne faktore, alergije, stres, zamor očiju i pojedinačne probleme sa kožom, poput teksture.

Iako neki prirodni lekovi poput krastavca, ili čak kreme protiv hemoroida, mogu privremeno pomoći i ublažiti natečenost, dugoročno rešenje zavisi od uzročnika tamnih krugova ispod očiju.

Šta uzrokuje natečenost očiju i tamne podočnjake?

Običan otok oko očiju znači da vam se u kožnom tkivu nakupio višak tečnosti, ili endema. Pošto je koža oko očiju najtanja, otok i promena boje mogu biti baš upadljivi.

Ali zašto akumulirana tešnost uzrokuje natečenost očiju?

Endem oko očiju obično se javlja zbog brojnih faktora, uključujući:

 • Preveliku konzumaciju soli, što uzrokuje zadržavanje tečnosti
 • Alergije koje mogu izazvati upalu i otok
 • Probleme sa sinusima
 • Dehidraciju
 • Umor i manjak sna
 • Stres
 • Plakanje
 • Starenje
 • Nasledne crte lice

Mada poslednji razlog i nije baš zadovoljavajući, istina je da mnogi ljudi pate od problema sa naduvanim očima, samo zbog toga što su ih nasledili.

Kako starimo, naduvane oči pojavljuju se kada masno tkivo, koje je do tada štitilo oko u očnoj duplji, izbija na površinu i popunjava prostor ispod oka.

Ovo se dešava zato što proces starenja uzrokuje stanjenje membrane „septuma“ koji obično zadržava masno tkivo u gornjem i donjem kapku. Kako se memrana stanjuje, ćelije masti polako iskaču i prodiru napred. Tada se formiraju vrećasti podočnjaci ispod očiju.

Zašto su oči nekad natečene ujutru, odmah nakon buđenja?

Dok spavamo, ne trepćemo, i to je jedan od razloga zbog kojih se javlja naduvenost očiju.

Očima znači treptanje isto koliko i nogama hodanje. Kada su dugo u stanju mirovanja, kod nekih osoba javlja se otok u donjim ekstremitetima, koji prolazi čim počnu da se kreću, jer tada mišići počinju da „troše“ zarobljenu tečnost (endem) i vraćaju je u krvotok.

Slična akcija odvija se i u kapcima. Kada su zatvoreni dok spavamo, ne trepću, i mogu nateći, uglavnom kod osoba koje su sklone ovom problemu. Zato se ujutru možete probuditi sa neobično pufnastim, natečenim kapcima. Čim otvorite oči i počnete da trepćete, deo otoka će splasnuti, posle sat vremena, ili malo više.

Kada natečene oči znače da imate zdravstveni problem?

Naročito kada se jave niotkuda, natečene oči mogu ukazivati na zdravstveni problem.

Na primer, osobe sa štitnom očnom bolesti mogu primetiti naticanje tkiva i mišića oko očiju. Takođe, natečene oči mogu ukazivati na poremećaj sa štitnom žlezdom, poznatijim kao Gravesova bolest.

Očne alergije koje dolaze u paketu sa povišenom temperaturom, mogu izazvati otok oko očiju. Druge vrste alergija, poput reakcija na hemikalije ili neke namirnice, mogu uzrokovati natečene kapke.

Tokom alergijske reakcije, određene ćelije u telu ispuštaju hemikaliju zvanu histamin koja ima štetno dejstvo na tkivo, uključujući curenje iz kapilara. Ove tečnosti nađu se zarobljene u okolnim tkivima, stvarajući endem.

Natečeni kapci i tamni podočnjaci javljaju se kada imate neku očnu infekciju poput konjuktivitisa. Otok u očima nastaje zbog upale koja se javlja sa infekcijom oka, te direktno utiče i na kapke. Osim toga, suve oči mogu izazvati otečene i naduvene oči.

Sistemske bolesti poput otkazivanja rada bubrega, mogu izazvati otoke na raznim mestima u telu, uključujući i oči.

Šta mogu učiniti povodom naduvanih očiju i podočnjaka?

Kako biste našli najbolje rešenje za ovaj problem, morate prvo otkiti šta ga je na prvom mestu uzrokovalo.

Ukoliko imate natečene oči kao vaša majka ili otac, verovatno ste nasledili ovu crtu, pa možete kriviti svoje roditelje! U ovom slučaju, moraćete na naučite da živite sa tim ili da potražite neko kozmetičko rešenje za smanjenje otoka.

Natečene oči koje su nastale zbog starenja, takođe zahtevaju kozmetičko rešenje. Možete razgovarati sa svojim očnim lekarom ili kozmetičkim hirurgom o opcijama dostupnim za vaš problem sa kapcima.

Neke od ovih opcija uključuju: kozmetički piling, laserski tretman, određene kozmetičke proizvode koji se dobijaju samo uz lekarski recept, operaciju kapaka poznatiju kao blefaroplastika. Blefaroplastika uključuje uklanjanje masnog tkiva i viška kože iz gornjih i donjih kapaka, kao i zatezanje kože i mišića, kako bi se smanjili otok i bore.

Mnoge privremene opcije mogu pomoći u smanjenju otoka oko očiju:

 • Kapi za oči mogu se koristiti kod iritacija uzrokovanih alergijama
 • Unos velikih količina tečnosti, kako bi se sprečila dehidracija
 • Stavljanje hladnih obloga kada su kapci natečeni
 • Stavljanje kriški krastavca ili ohlađenih kesica čaja na zatvorene oči
 • Upotreba krema i drugih proizvoda za kožu, specijalno napravljenih za upotrebu oko očiju
 • Unos manje soli kroz ishranu
 • Konzumiranje namirnica bogatih kalijumom kao što su banane, kako bi se izbacio višak tečnosti iz organizma
 • Prskanje hladne vode po očima i licu
 • Puno odmora i zdravog sna

Jedan od najčešćih lekova iz kućne apoteke, kao što smo već pomenuli, je upotreba krema i masti za hemoroide u svrhu smanjenja otoka u kapcima. Aktivni sastojak koji se nalazi u većini ovakvih krema je fenilfrin, lek koji sužava kapilare i smanjuje njihov prečnik.

Ovo može imati dupli efekat na natečene kapke. Prvo, ukoliko podočnjake izaziva mreža krvnih sudova ispod oka, smanjenje kapilara će posvetleti kožu. Drugo, suženje kapilara umanjiće potencijalno curenje iz krvnih sudova, te se otok može smanjiti.

Ipak, budite svesni da postoje rizici koji se vezuju za upotrebu krema za hemoroide u ove svrhe. Ukoliko slučajno neki od ovih proizvoda dospe u oko, možete dobiti jaku upalu oka, poznatiju kao hemijski konjiktivitis.

Pre nego što isprobate ovo rešenje, razgovarajte sa doktorom. Možda će vam preporučiti neke bolje kreme, ili dati savet za kućno lečenje otoka oko očiju.