heliko bakterija u zelucu

Heliko bakterija – simptomi, test, lečenje, ishrana, prirodni lekovi

Ukoliko bolujete od hroničnog gastritisa, viška kiseline ili peptičkog ulkusa, moguće jeda je osnovni uzrok vašeg stanja vrsta Helicobacter pylori, poznata kao uzročnik pojave stomačnih čireva.

Heliko bakterija (Helicobacter pylori) je bakterijska vrsta koja dovodi do pojave hroničnog gastritisa i čira u želucu. Takođe, jedan je od vodećih faktora pojave gorušice. Procenjuje se da je oko 90% ljudi obolelih od peptičkog ulkusa zaraženo heliko bakterijom.

Lica kod kojih je prisutna Heliiko bakterija mogu se podeliti u dve kategorije: kolonizovana i inficirana lica. Kod klonizovanih pacijenata se često neće primetiti nikakvi simptomi, za razliku od inficiranih.

heliko-bakterija-u-zelucu

Uzroci pojave heliko bakterije

Helicobacter pylori nastanjuje gastrointestinalni trakt kod 30% populacije razvijenih zemalja, od kojih se kod 80% ne ispolje simptomi. Najčešći uzrok pojave heliko bakterije jeste unos kontaminirane hrane ili vode, prenošenje direktnim kontaktom putem pljuvačke, krvi, povraćanjem ili fekalijama. Infekcija heliko bakterijom često može biti stečena još u detinjstvu.

Simptomi infekcije heliko bakterijom nekad mogu biti teško uočljivi. Ipak, pošto je pomenuta bakterija vodeći faktor oboljenja peptičkog ulkusa, simptomi istog mogu ukazati na prisustvo Helicobacter pylori u organizmu.

Ostali prateći simptomi heliko bakterije su:

 • Jak abdominalni bol u stomaku praćen osećajem žarenja u želucu.
 • Često podrigivanje
 • Nadimanje
 • Povraćanje
 • Iznenadno mršavljenje
 • Hronična gorušica
 • Neprijatan zadah
 • Sindrom iritabilnih creva
 • Konstantan osećaj gladi

Kod obolelih se mogu pojaviti svi navedeni simptomi heliko bakterije ili samo nekoliko, uz osećaj grebanja u stomaku i izuzetno neprijatnu pojavu gorušice.

Testovi za dijagnozu heliko bakterije

Uspostavljanje prave dijagnoze prvi je korak ka efikasnom tretmanu. U nastavku teksta navešćemo četiri najzastupljenija testa kojim se utvrđuje da li je prisutna heliko bakterija.

 • Test antitela u krvi.

Neki testovi antitela su neefikasni. Smatra se da je najprecizniji test antitela Helicobacter pylori Direktne laboratorije SAD. Sprovode se ispitivanja IgG, IgA i IgM antitela u svrhu dobijanja konkretnih i detaljnih analiza.

 • Urea izdisajni test.

Urea je hemijsko jedinjenje izgrađeno od ugljenika i azota koje se oslobađa usled obilnog znojenja iz tela. Kod lica koja nisu obolela od infekcije heliko bakterije ove nitrogene hemikalije se izlučuju putem urina. Test se obavlja tako što pacijent proguta malu tabletu koja sadrži ureu u formi izotopa ugljenika.

Zatim se analizira izdisaj pacijenta nakon unošenja pomenute tablete. Ukoliko se prilikom ispitivanja uoči prisustvo ugljen dioksida, utvrđuje se da je pacijent pozitivan na Helicobacter pylori.

 • Biopsija stomaka.

Prilikom testiranja uzorkuje se delić unutrašnjosti stomaka tokom gornje endoskopije radi ispitivanja prisustva heliko bakterije. Ova procedura može biti neugodna za pacijente, ali je prilično precizna.

 • Antigen test stolice.

Predstavlja jednu od najpreciznijih metoda detektovanja Helicobacter pylori infekcije.Ovaj test kojim se dijagnostikuje heliko bakterija se može obaviti u kućnim uslovima, a rezultati se čekaju 7-10 dana. Da bi se osigurala uspešnost testiranja, poželjno je ne unositi digestivne enzime, antacide ili aspirine prva dva dana pre i nakon uzorkovanja.

Heliko bakterija lečenje

Kako se leči heliko bakterija u želucu?

U slučaju potvrđivanja dijagnoze, veliki broj lekara će prepisati 2-3 antibiotika i inhibitore protonske pumpe za lečenje heliko bakterije.

Međutim, pošto nijedan individualni antibiotik ne može samostalno izlečiti infekciju koju izaziva heliko bakterija, neophodno je kombinovati nekoliko antibiotskih terapija tokom višenedeljnog ili pak višemesečnog perioda.

Ovakav vid terapije uspešno leči pojavu Helicobacter pylori u 80-85% slučajeva. Ipak, mongi teško podnose ovakav vid lečenja.

Drugi problem koji se javlja prilikom sprovođenja ove terapije za lečenje leži u činjenici da će antibiotici iskoreniti ne samo heliko bakteriju, već mogu naškoditi i zdravoj bakterijskoj flori prisutnoj u organizmu.

Takođe, usled pojačanog unosa antibiotskih sredstava otvara se mogućnost za ispoljavanje hronične infekcije kandide i autoimunih bolesti.

Protonske inhibitorne pumpe sprečavaju suvišno stvaranje hlorovodonične kiseline. Istovremeno, zaustavljaju bol koji nastaje usled oboljenja gastroezofagusnog refluksa, mogu pomoći izlečenju ulkusa, ali ne rešavaju uzrok problema.

Ukoliko se Heliko bakterija adekvatno ne izleči može doći do obnavljanja infekcije.

Heliko bakterija i ishrana

Ishrana obolelih od Heliko bakterije bi trebalo da sadrži puno svežeg voća i povrća, zbog antioksidanasa koji imaju sposobnost eliminacije pominjan bakterije iz organizma.

Poželjno je unositi vitamine A i C u veći količinama, a karotenoide bi trebalo uvrstiti u svakodnevni režim ishrane. Na meniju obolelih od heliko bakterije moraju se naći namirnice bogate antioksidantima poput, spanaća, slatkog krompira, mahunarki, šargarepe, brokolija i jagoda.

Ishrana mora obuhvatati i voće i povrće bogato vlaknima i flavonoidima iz jabuka, brusnica, luka i celera. Ovakav vid ishrane se može uspešno izboriti sa pojavom viška kiseline u želucu i formiranjem bakterijskih kolonija u želucu.

Takođe, ishrana obolelih od heliko bakterije uključuje konzumiranje punog zrna žitarica, svežeg voća, zelenog lisnatog povrća, dinja, pečuraka potočarki, paprika i suvog voća. Istovremeno, nužno je uvrstiti i unos kalcijuma i kompleksa vitamina B, kao i nezasićene masne kiseline u svakodnevni režim ishrane.

Hrana koju bi trebalo izbegavati u slučaju da bolujete od Helicobacter pylori

U slučaju da vam je detektovano prisustvo heliko bakterije, trbalo bi da se klonite prostih šećera i prerađene hrane. Šećeri predstavljaju idealnu podlogu za razvoj bakterija, zbog čega bi ih trebalo izbegavati u širokom luku.

Na listi namirnica za izbegavanje nalaze se čokolada, mlečni proizvodi, crveno meso, brza hrana, krastavci, so u većim količinama i alkoholna pića. Hrana koja dovodi do uništavanja Heliko bakterije veći učinak ostvaruje u ublažavanju simptoma infekcije.

Smola mastike, dobijena od drveta vrste Pistacia lentiscus važi za iuzetno sredstvo u iskorenjivanju ove štetne bakterije iz usne duplje i želuca.

Sulforafan prisutan u brokoliju i krstašicama poput karfiola takođe se smatra uspešnim u lečenju heliko bakterije.

Ishrana, vitamini i suplementi neophodni za borbu protiv Heliko bakterije

Ishrana obolelih od bakterijske infekcije podrazumeva povećan unos vitamina A i C koji se mogu naći u svežem voću, šargarepi, spanaću, slatkom krompiru, kajsijama i peršunu. Ove namirnice sprečavaju lepljenje heliko bakterije za zidove želuca, i znatno umanjuju šanse za pojavu infektivnog oboljenja. Pojačani unos gvožđa i kompleksa vitamina B takođe može biti od značaja za stepen apsorpcije.

 • Vitamini

Unos vitaminskih suplemenata kod pacijenata obolelih od heliko bakterije predstavlja nužnu potrebu, budući da zbog prisustva bakterija može doći umanjene apsorpcije esencijalnih materija. Utvrđeno je da vitamin C sprečava prianjanje bakterija na obloge creva istovremeno lečeći obolela creva. Takođe, uočava se manjak vitamina B12 zbog nemogućnosti apsorbovanja istog. U želucu se stvara mogućnost za apsorbovanje ovog korisnog elementa iz hrane, međutim heliko bakterija sprečava taj proces. Uglavnom, pacijentima sa manjkom vitamina B12 trebalo bi davati isti u vidu spulemenata.

 • Suplementi

Suplementi za obolele kod kojih se u želucu nalazi heliko bakterija uključuju povećani unos karotenoida, vitamina A i cinka koji imaju ulogu u oporavku i regeneraciji sluznice želuca. Značajni su i probiotici koji mogu uticati na povećanje populacije prijateljskih bakterija. Multivitamini i mineralni dodaci takođe imaju ulogu u nadoknađivanju nedostataka u ishrani usled slabe apsorpcije. Prirodni korisni suplementi dobijaju se unosom pojedinih namirnica. Luk i citrusni plodovi poznati su po antibakterijskim svojstvima, dok smola mastike i breberina imaju sposobnost eliminisanja bakterija.

Lekovite biljke za prirodno lečenje

Origano i timijan smatraju se najefikasnijim lekovitim biljkama u borbi protiv heliko bakterije. Ove začinske biljke utiču na redukciju broja bakterija u crevima.

Beli luk je takođe značajan prirodan lek zbog svojih antibakterijskih osobina.

Na listi korisnih sredstava nalazi se i kurkumin element kurkume koji joj daje žutu boju, i važi za odlično sredstvo jačanja imuniteta.

Sladić je isto jedna od korisnih biljaka za lečenje od Heliko bakterije, uz luk, sušeni koren đumbira, sladić i ženšen. Ima ulogu u ublažavanju simptoma pojave heliko bakterije.

Najidealnija sredstva za prirodno lečenje heliko bakterije

Najbolji mogući prirodni lek je unošenje velikih količina vode. Ispijanjem znatnih količina vode, bakterija može nestati!Ukoliko bolujete od pomenute bakterijske infekcije trebalo bi da popijete dve čaše vode na svakih sat vremena, i da postepeno povećavate broj na 3-4 čaše tokom jednog časa. Paralelno sa umanjivanjem osećaja bola, smanjujte unos vode.

 • Sok od brusnice je najdelotvorniji prirodni lek za lečenje heliko bakterije

Predstavlja najdelotvorniji prirodni lek za lečenje heliko bakterije. Poželjno je konzumirati bar jednu čašu dnevno. Ukoliko patite od pojave heliko bakterije, redovno konzumiranje soka od brusnice uticaće na eliminisanje bakterija uzročnika infekcije.Potrebno je piti domaći sok od brusnice ili matični.Sokovi iz tetrapaka su napravljeni od koncentrata i nemaju nikakvo lekovito dejstvo.

 • Maline protiv heliko bakterije

Ova voćka sadrži u velikoj meri elaginsku kiselinu koja predstavlja izuzetno moćno sredstvo u borbi protiv bakterijskih infekcija. Fitohemijski sastav maline nalik je onom kod jagoda i borovnica, može se sresti i kod nekih oraha. Elaginska kiselina je prirodni eliminator štetnih stomačnih bakterija. Ipak ovo je prirodno pomoćno sredstvo, a ne lek koji može u potpunosti izlečiti heliko bakteriju.

 • Brokoli

Pomenuli smo već da treba jesti brokoli jer predstavlja efikasno sredstvo u borbi protiv heliko bakterija. Ovo povrće sadrži sulforfan koji ima svojstva slična elaginskoj kiselini.

 • Cimet kao lek za heliko bakteriju

Cimet minimizira štetan uticaj koji heliko bakterija ima na želudac, ujedno ispoljavajući svojstva antibiotika.

 • Đumbir

Đumbir se često koristi za lečenje mnogih stomačnih tegoba, uznemirenog stomaka, proliva i slično. Svež đumbir predstavlja efikasan prirodni lek za smirivanje stomaka.

[icegram campaigns=”9451″]