zacin kardamon upotreba

Kardamon i začin i lek – upotreba – čaj

Kako koristiti začin kardamon za medicinske svrhe ?

Kardamon je jedan od začina koji doprinosi bogatstvu ukusa indijske kuhinje. Ipak da li vam je poznat njegov mogući značaj za zdravlje ? U sledećim redovima otkrićemo vam sve relevantne činjenice o brojnim lekovitim svojstvima ove egzotične biljke.

Ako se osvrnemo na listu svih mogućih biljnih namirnica koje konzumiramo i njihovo izvorno poreklo, moglo bi se komotno reći da Indija predstavlja gastronomsko izvorište ukusa, s obzirom da najupotrebljavaniji začini poput belog luka, karanfilića, karija, crnog bibera, kima, cimeta, kurkume i asafoetide vode poreklo iz predela Jugoistočne Azije, tačnije iz oblasti Indijskog potkontinenta!

zacin kardamon kao lek

Kardamon pripada redu egzotičnih začina Jugoistočne Azije, sa Indijom i butanom kao izvornim podnebljima.Kardamon može biti zelene (rod Elletaria) ili tamno braon boje (rod Amomum). Zastupljenije su vrste zelene boje, i to u dve varijante: tzv. malabar sorta, koja vodi poreklo sa područja Kerale i majsur vrsta iz savezne države Karnatake.

Pored začinske primene, bitno je istaći i medicinsku vrednost kardamona u lečenju blažih oboljenja.

Kardamon začin kao lek

Praktična vrednost kardamona je neizmerna. Ovaj začin pomaže u lečenju grla, sprečava zubne infekcije. Deluje pozitivno na digestivni sistem, rešava stomačne tegobe. Postoje indicije da je kardamon efikasno sredstvo u lečenju ujeda zmija i škorpija. Pomenuta biljka predstavljala je neizostavni deo tradicionalne kineske, indijske i mnogih drugih drevnih istočno azijskih medicina. Uključivanje ovog začina u svakodnevnu ishranu činilo bi brojne blagodeti vašem organizmu.

Kako se koristi začin  kardamon ?

Idealan način unošenja kardamona bi bio u vidu toplih napitaka poput čaja. Par semenki kardamona stavljenih u šolju kafe ili čaja, činilo bi čuda za vaše zdravlje i dalo bi sasvim novu i osvežavajuću dimenziju uobičajenim toplim napicima koje konzumiramo.

Čaj od kardamona, u kombinaciji sa drugim medicinski dokazano korisnim začinima poput đumbira, cimeta i karanfilića pružiće vam istinski eliksir zdravlja. Ovako pripremljeni biljni čaj biće izuzetnog ukusa sa dodatkom meda i kriškom limuna. Čaj od kardamona jednostavan je za pripremu i pružiće vam neophodnu svežinu i energiju tokom celog dana.

Kardamon začin upotreba

U dezertima

Na tržištu se mogu naći mahune kardamona u kojima su semenke. Mlevenjem istih dobiće se fini prah koji se može dodavati u prašak za pecivo, biskvite, palačinke, kolačiće, koji postaju idealna zdrava užina za vas! Novi ljutkasti ukus standardnih kolača postaće senzacija među vašom porodicom i prijateljima.

U sosevima salata

Dodavanje malih količina ovog začina u umake i soseve biće jedinstveni način da uobičajene priloge i jela obogatite retkim i nezaboravnim ukusom. Sveže salate možete direktno začiniti prahom kardamona, paralelno sa biberom i solju. Ovim jednostavnim trikom pobraćete sve pohvale za kulinarsko umeće.

Sirovi kardamon

Najbolji način za konzumiranje kardamona u svrhu rešavanja zubnih oboljenja i uklanjanja plaka i karijesa jeste žvakanje biljke u sirovom obliku. Prožvakati nekoliko mahuna nakon svakog obroka, što će istovremeno doprineti osvežavanju vašeg daha i suzbiti neprijatni zadah iz usta. Žvakanje mahuna kardamona predstavlja svojevrsnu zdravu alternativu žvakaćim gumama.

Jedna od glavnih karakterisitka ovog opštekorisnog začina jeste u tome što predstavlja idealnu zamenu za cimet. Ovo ne znači da kardamon može doslovno zameniti cimet u svim jelima, ali prah kardamona značajno može unaprediti ukus jela u kojima je cimet neizostavni začin.

Dakle, potvrđeno je da kardamon nosi mnoge zdravstvene koristi sa sobom, brojni su načini upotrebe i primene istog. Ipak, neophodno je istaći da kardamon nije isključivo za jednokratnu upotrebu, već zaslužuje da bude uvršten u svakodnevni režim zdrave i balansirane ishrane. Ne smete preterati sa konzumiranjem mahuna kardamona sa ciljem lečenja zubobolje u jednom mahu; korišćenje kardamona u zdravstvene svrhe mora biti kontinuiran proces sa ciljem stvaranja zdravih prehrambenih navika, isto važi i za ostale biljke i začine od medicinskog značaja.