Kokosovo ulje za lice, kožu i zdravlje: 21 korisno dejstvo

21 korisno dejstvo kokosovog ulja na kožu

Već su prethodno utvrđena brojna korisna svojstva kokosovog ulja po zdravlje i lepotu kože. Kokosovo ulje sadrži tzv. dobre masnoće koje nam daju energiju, sposobnost da se izborimo sa mikrobima, a takođe ima veliku primenu i u kulinarstvu. Odlikuje ga i zapanjujuće prijatan miris. U daljem tekstu osvrnućemo se na mnoge korisne aspekte kokosovog ulja koji ga čine izvrsnim sredstvom za negu lica.

Smatra se da koža od svih drugih proizvoda i sredstava najbolje apsorbuje upravo kokosovo ulje, što se objašnjava proteinskom građom i niskom molekularnom masom ulja.

Nakon svih navedenih prednosti, nameće se sledeće pitanje, kako kokosovo ulje nanositi na lice i kožu ?

kokosovo ulje

Kokosovo ulje kao noćna krema za lice

Ulje od kokosa predstavlja savršenu noćnu kremu za lice zbog izrazitih hidratantnih i reparativnih svojstava koja predstavljaju sve neophodne kvalitete jedne noćne kreme. U slučaju da imate sklonost ka pojavi akni ili pripadate grupi sa izrazito masnim tipom kože, dodajte par kapi ulja u vaše uobičajeno hidratantno sredstvo. Ako želite, koristite ga i u dnevnoj varijanti zajedno sa sredstvima zaštite od UV zraka, što će vam pomoći u maksimalnom očuvanju i zaštiti kože od sunca.

Kao piling za lice i telo

Kokosovo ulje može se koristiti i u eliminisanju odumrlih površinskih ćelija sa kože. Za te potrebe priprema se piling sa kokosovim uljem, solju ili smeđim šećerom. Pripremljenom pilingu možete prema ličnim afinitetima dodati i par kapi omiljenog esencijalnog ulja. Ovo predstavlja provereno sredstvo u uklanjanju mrtvih ćelija, poželjno ga je primenjivati par puta nedeljno, rezultati će biti vidljivi.Može da se koristi za lice i telo

Sredstvo za čišćenje lica

Kokosovo ulje predstavlja idealno sredstvo za čišćenje lica zbog svojih ranije navedenih hidratantnih i antimikrobijalnih svojstava. Ovo više puta hvaljeno ulje uspešno eliminiše bakterije, pruža neophodnu hidrataciju i živost koži. Protrljajte količinu kokosovog ulja ekvivalentnu kafenoj kašičici između dlanova. Trljajte šake da bi se zagrejalo ulje. Nakon toga, masirajte lice u trajanju od jednog minuta. Držite toplu krpu na licu oko 30 sekundi i nežnim pokretima uklanjajte tragove ulja sa lica. Nakon urađenog tretmana, možete se pogledati u ogledalo i diviti svojoj čistoj, nežnoj i hidriranoj koži.

Ulje u ulozi sredstva za uklanjanje šminke

Da biste uspešno primenili kokosovo ulje, najpre tragove od šminke uklonite toplim ručnikom ili vatom. Kokosovo ulje ne pomaže samo u uklanjanju šminke, već pruža i neophodnu hidrataciju osetljivom predelu oko očiju i smanjuje mogućnost pojave sitnih bora u toj regiji. Posle ovih rečenica, sigurno nećete poželeti da kupite gotovo sredstvo za skidanje šminke u prodavnici.

Kao sredstvo protiv bora

Naročito se savetuje primena kokosovog ulja kao idealne alternative za kremu za postizanje mekoće lica i suzbijanje pojave bora. Vrlo je moguće da vam je do sada bila nepoznata činjenica da kokosovo ulje pospešuje formiranje kolagena koji čini jedan od ključnih faktora mladalačkog izgleda.

Kao balzam za usne

Umesto korišćenja industrijski dobijenih kozmetičkih proizvoda, napravite prirodni balzam za usne od kokosovog ulja u kućnoj varijanti. Nanošenjem kokosovog ulja na nežnu kožu vaših usana, nestaće i vaši problemi sa pucanjem istih. Sa par poteza nanošenja ulja prstima, dobićete privlačne usne za dan!

Kokosovo ulje protiv strija

Strije nastaju usled promene elastičnosti kože koja se može javiti nakon naglog mršavljenja ili pak u periodu trudnoće. Korišćenje kokosovog ulja može pomoći u suzbijanju istih ili izbeljivanju već postojećih. Ulje uspešno prodire u dublje slojeve kože, uklanja površinske strije, revitalizuje i hidrira kožu istovremeno.

Lečenje herpesa

Kokosovo ulje sadrži tri esencijalne masne kiseline: kaprilnu, dekanoičnu i laurinsku kiselinu.Sve tri poseduju izražena antimikrobijalna i dezinfekciona svojstva, koja mogu biti od velike pomoću u tretiranju pojave herpesa. Utapkavanje kokosovog ulja na kritična mesta doprineće brzini oporavka, umanjiće bol istovremeno sprečavajući dekoloraciju kože ili pojavu ožiljaka.

Kao ulje za telo

Upotreba kokosovog ulja predstavlja jedan od najučinkovitijih tretmana u borbi protiv izuzetno. Protrljati kokosovo ulje između šaka dok se ne ugreje, zatim ga laganim pokretima naneti na kožu umesto losiona za telo. Posebnu pažnju posvetiti nezi kolena i laktova koji imaju izraženiju tendenciju ka isušivanju od drugih delova tela.

Mleko za telo od kokosovog ulja

Možete pripremiti svojevrsno mleko za telo u kućnoj radinosti od kokosovog ulja, puternog mleka, jojobinog ulja i drugih esencijalnih ulja korisnih po vašu kožu. Napravljenu smesu bi trebalo nanositi nakon tuširanja zbog pojačanih apsorptivnih svojstava vlažne kože. Zasićene masne kiseline iz kokosovog ulja pomoći će vašoj koži da ostane hidrirana. Ovako pripremljeno mleko za telo pružiće mekanost, glatkoću i zdrav sjajan izgled.

Kokosovo ulje za sunčanje

Kokosovo ulje ne pruža samo određeni SPF zaštitni faktor vašoj koži. Ono takođe pomaže u zalečivanju od sunca izgorele kože, hidrira kožu i umanjuje crvenilo. U slučaju dužeg boravka na suncu predlažemo kombinovanje kokosovog ulja sa ekstraktom semena crvene maline ili cink radi postizanja snažnije zaštite od sunčevih zraka.

Za nokte i zanoktice

Oštećene zanoktice mogu nestati pod čudesnim uticajem kokosovog ulja. Vrhovima prstiju utapkajte male količine ulja na mestima gde uočite pojavu zanoktica. Ulje će držati bakterije na odstojanju od vaših germinativnih slojeva kože. Kokosovo ulje se često koristi tokom sprovođenja kućnog manikira jer olakšava uklanjanje zanoktica i orožnalih delova. Istovremeno, ulje ojačava nokte i daje mladalački izgled vašim rukama.

Kokosovo ulje u ulozi pene za brijanje

Kokosovo ulje efikasno može zameniti upotrebu skupocenih pena za brijanje.Ulje će vam omekšati kožu, sprečiće moguće iritirajuće dejstvo brijača istovremeno hidrirajući kožu. Potrebno je samo utrljati ulje na kožu, obrijati se adekvatnim sredstvom za brijanje, i vaša koža će biti pat suva.

Lečenje kožnih oboljenja

Ukoliko patite od nekog kožnog oboljenja, kokosovo ulje vam može pomoći da ublažite simptome. Zahvaljujući svojim antizapaljenskim svojstvima, kokosovo ulje ima veliku praktičnu primenu u lečenju oboljenja poput psorijaze, ekcema i drugih kožnih bolesti. Istraživanja su pokazala da je primena kokosovog ulja u lečenju hroničnih kožnih oboljenja kod mnogih pacijenata rezultirala izuzetnim učinkom.

Napravite uz pomoć kokosovog ulja savršeno detoks kupanje

Priprema svojevrsne detoks kupke na bazi kokosovog ulja pomoći će eliminaciji toksina iz tela i pružiće neverovatan ugođaj i relaksaciju vašem umu i telu. Najjednostavniji način za pripremu ove magične kupke sastoji se u dodavanju ¼ šoljice Epsomske gorke soli i ¼ kokosovog ulja toploj kupki. Primenom ove kupke doći će do eliminisanja štetnih materija iz organizma, stimulisanja protoka krvi i ublažavanja bolova u mišićima. U ovu toplu kupku možete dodati i par kapi omiljenog esencijalnog ulja.

Spreča pojave osipa po koži

Mnoge majke brinu o mogućoj pojavi osipa i crvenila kože kod svoje dece. Ipak, postojanjem kokosovog ulja, ove brige su neosnovane. Kokosovo ulje uspešno sprečava pojavu svraba, bola i crvenila koji se javljaju usled nošenja pelena kod beba. Današnje majke mogu se na miru nositi sa ovom neprijatnom pojavom tokom noći.Potrebno je nanositi ulje redovno na osipom zahvaćena područja.

Ulje za masažu

Ne morate kupovati skupa ulja za masažu u drogerijama, zato što sami možete napraviti jedno takvo u kućnoj radinosti. Upotrebite kokosovo ulje u kombinaciji sa par kapi odabranog esencijalnog ulja, biće vam od velike pomoći u opuštanju napetih i bolnih mišića, istovremeno stimulišući vam čula i podstičući vas na svojevrsnu meditaciju uma.

Sprečava pojavu suvih ruku

Koža ruku može se vremenom isušiti usled svakodnevnog pranja sudova, veša ili rukovanja alatom. Kokosovo ulje predstavlja jedinstveno domaće sredstvo nege za vašu oštećenu kožu ruku. Teglica ekstra devičanskog kokosovog ulja mora biti neizostavni deo vašeg ličnog asortimana nege. Potrebno je namazati šake kokosovim uljem i nositi rukavice u svrhu što efikasnijeg upijanja ulja u dublje slojeve kože. Nakon ovakvog tretmana, vaše ruke će biti nežne i mekane na dodir.

Kokosovo ulje kao neizostavni sastojak u kućnoj pripremi dezedoranasa

Kokosovo ulje predstavlja idealnu alternativu za osobe čija je koža sklona iritaciji usled upotrebe dezedoranasa. Jedan od mogućih recepata za pripremu kućne varijante istog glasio bi: pomešati skrob rizoma i sodu bikarbonu u činiji srednje veličine. Viljuškom dobro izmešati ulje i sodu dok se ne dobije ujednačena smesa. Dodati više ulja po potrebi. Smesu usuti u lako dostupnu teglicu. Ovakve mirise karakteriše izuzetna postojanost.

Upotreba kokosovog ulja za zaštitu i dezinfekciju rana

U slučaju pojave ogrebotina i rana možete iste tretirati kokosovim uljem. Ulje bi trebalo utrljati nežnim pokretima po površini kože, pri čemu će se formirati zaštitni sloj koji će sprečavati kontakt kože sa bakterijama ili prašinom.

Ulje od kokosa u ulozi suzbijanja gljivičnih infekcija kod beba

Mlečac ili soor predstavlja jednu od najzastupljenijih gljivičnih infekcija kod beba. Ukoliko primetite kod svog deteta simptome ove neugodne infekcije, počnite sa primenom kokosovog ulja koje je prirodno antifungalno sredstvo. Potrebno je naneti i utrljati ulje u predelu majčinih bradavica i detetovih usta; ipak, pre bilo kakve preduzimane aktivnosti, konsultujte se sa lekarom.

Radi postizanja maksimalnog učinka, najbolje je da upotrebljavate ekstradevičansko kokosovo ulje umesto rafinisanog koje može sadržati određeni nivo štetnih hemikalija. Nadamo se da će vam ova lista korisnih svojstava i uputstava za primenu kokosovog ulja pomoći da se opredelite za upotrebu istog u praktične svrhe sa idealnim rezultatima.