stariji-par-bol-u-ledjima

Ne dozvolite da vas diskus hernija sputava, saveti za upravljanje bolom i vraćanje pokretljivosti

Diskus hernija može biti neverovatno bolno i iscrpljujuće stanje. Nastaje kada meki, želatinozni centar kičmenog diska izboči ili pukne kroz slabu oblast u okolnom spoljašnjem sloju, vršeći pritisak na obližnje nerve.

Ovo može izazvati jak bol, utrnulost, peckanje, pa čak i slabost u zahvaćenom području.

Iako se može osećati kao da je vaš život tottalno onesposobljen, postoje efikasne strategije koje možete primeniti da biste upravljali bolom i povratili svoju mobilnost.

Gde se sve može javiti diskus hernija

Diskus hernija se može javiti bilo gde duž kičmenog stuba, ali najčešće se javlja u donjem delu leđa (lumbalna regija) i u vratnom delu kičme (cervikalna regija).

Evo nekoliko mesta gde se diskus hernija često javlja:

  • Lumbalna regija: Diskus hernije u donjem delu leđa su najčešće. Ovde se često javlja bol u donjem delu leđa, ali takođe može izazvati bol i trnjenje u nogama ili slabost u mišićima nogu1.
  • Cervikalna regija: Diskus hernija u vratnom delu kičme uzrokuju bol u vratu, ramenima i rukama. Može se javiti i utrnulost i slabost u rukama1.
  • Torakalna regija: Diskus hernija u srednjem delu leđa (torakalna regija) je ređa. Simptomi se mogu manifestovati kao bol u predelu grudnog koša i trbuhu2.
  • Sakralna regija: Diskus hernija u sakralnom delu kičme je takođe retka. Može izazvati bol u zadnjici i donjem delu kičme3.

Važno je napomenuti da diskus hernija može izazvati različite simptome u zavisnosti od mesta hernije i pritiska na okolne nervne strukture. Ukoliko imate simptome koji ukazuju na moguću diskus herniju, preporučuje se da se konsultujete sa zdravstvenim stručnjakom radi precizne dijagnoze i odgovarajućeg lečenja.

Konsultacije sa zdravstvenim radnikom

Ako sumnjate da imate diskus herniju ili vam je dijagnostikovana, važno je da se konsultujete sa zdravstvenim radnikom. Oni mogu precizno dijagnostikovati vaše stanje, pružiti opcije lečenja i voditi vas na putu ka oporavku.

Takođe mogu preporučiti fizikalnu terapiju, lekove ili, u teškim slučajevima, operaciju. Potražite njihovu stručnost i pratite njihove savete kako biste osigurali najbolji mogući rezultat.

Ostanite aktivni uz lagane pokrete

Odmor u krevetu može izgledati kao najbolji način za ublažavanje bola izazvanog diskus hernijom, ali previše neaktivnosti može zapravo ometati vaš oporavak. Umesto toga, uspostavite ravnotežu između odmora i aktivnosti.

Nežne vežbe i istezanja koje je propisao zdravstveni radnik ili fizioterapeut mogu pomoći u ublažavanju bolova, održavanju fleksibilnosti i jačanju mišića koji podržavaju vašu kičmu.

Razmislite o aktivnostima sa malim uticajem kao što su plivanje i hodanje jer je manje verovatno da će pogoršati vaše simptome.

Vežbajte dobro držanje

Pravilno držanje je ključno kada imate problema sa diskus hernijom. Sedenje ili stajanje sa lošim držanjem može dodatno opteretiti vašu kičmu, pogoršavajući simptome.

Održavanje dobrog držanja može pružiti olakšanje i podržati vaš proces zarastanja. Vodite računa o svom držanju tokom dana.

Kada sedite, uverite se da su vam leđa pravilno poduprta i poravnata. Kada stojite, ravnomerno rasporedite težinu na obe noge i izbegavajte pogrbljenje.

Koristite toplu i hladnu terapiju

Nanošenje grejnog jastučića ili bilo kog predmeta sa toplom vodom na zahvaćeno područje može pomoći da se opuste napeti mišići i poboljša cirkulacija krvi, pružajući olakšanje.

S druge strane, terapija hladnom upotrebom paketa leda ili hladnih obloga može pomoći u smanjenju upale i umrtvljenju područja.

Naizmenično menjajte ove dve metode da biste pronašli ono što vam najbolje odgovara, i šta daje najbolje rezultate.

Održavajte zdravu telesnu težinu

Prekomerna težina može dodatno opteretiti vašu kičmu i pogoršati simptome diskus hernije.

Preduzmite korake da održite zdravu težinu kroz uravnoteženu ishranu i redovnu fizičku aktivnost.

Gubitak težine može smanjiti stres na kičmi, ublažiti pritisak na zahvaćeni disk i pomoći u procesu oporavka.

Izmenite svoje dnevne aktivnosti

Određene aktivnosti i pokreti mogu pogoršati vaše simptome, pa je važno da napravite modifikacije kako biste izbegli dalje oštećenje.

Na primer, ako podizanje teških predmeta pogoršava vaš bol, pronađite alternativne načine ili alate da olakšate sebi podizanje tereta.

Izbegavajte aktivnosti koje uključuju ponavljajuće savijanje, uvrtanje ili preterano opterećenje leđa. Slušajte svoje telo i vodite računa o aktivnostima koje mogu pogoršati vaše simptome.

Razmislite o nehirurškim tretmanima

U mnogim slučajevima, operacija diskus hernije možda neće biti potrebna. Nehirurški tretmani često mogu pružiti olakšanje i omogućiti uspešan oporavak. Vaš zdravstveni radnik može preporučiti fizikalnu terapiju, kiropraktiku, akupunkturu ili druge konzervativne metode. Istražite ove opcije i razgovarajte o njima sa svojim zdravstvenim radnicima kako biste odredili najbolji način delovanja za vašu specifičnu situaciju.

Hronični bol, posebno zbog diskus hernije, može uticati i na vaše mentalno zdravlje.

Uključivanje tehnika uma i tela kao što su meditacija, duboko disanje i vežbe opuštanja mogu pomoći u smanjenju stresa i upravljanju bolom.

Ove prakse takođe mogu poboljšati vaš ukupan kvalitet života tokom procesa oporavka.

Dobro spavajte

Odgovarajući odmor i san su od vitalnog značaja za proces lečenja vašeg tela. Stvorite udobno i podržavajuće okruženje za spavanje koje promoviše optimalno poravnanje kičme. Koristite anatomske jastuke i odgovarajuće dušeke, koji pomažu u održavanju prirodnih krivina vaše kičme.

Ako je potrebno, razgovarajte sa svojim zdravstvenim radnikom o mogućnosti korišćenja podupirača ili različitih položaja za spavanje da biste smanjili nelagodnost i poboljšali kvalitet sna.

Ostanite pozitivni i tražite podršku

Suočavanje sa diskus hernijom može biti emocionalno izazovno, ali održavanje pozitivnog stava može u velikoj meri pomoći u vašem oporavku.

Okružite se dragim prijateljima, porodice ili grupa podrške koji vam mogu pružiti ohrabrenje i razumevanje. Podelite svoje iskustvo, tražite savet i učite od drugih koji su možda prošli kroz slično putovanje.

Zapamtite da niste sami i da postoji nada za poboljšanje i život bez bola.

Zaključak

Diskus hernija može predstavljati značajne izazove, ali uz prave strategije i podršku, možete upravljati bolom i povratiti svoju pokretljivost.

Konsultujući se sa zdravstvenim radnicima, praktikovanjem dobrog držanja, održavanjem aktivnosti, upotrebom vruće i hladne terapije, održavanjem zdrave težine, modifikacijom svakodnevnih aktivnosti, istraživanjem nehirurških tretmana, adekvatnog spavanja i pozitivnim stanjem, možete prevazići prepreke i krenuti ka svetlijoj budućnosti bez bola. Budite strpljivi, marljivi i posvećeni svom oporavku i ne dozvolite da vas diskus hernija sprečava da živite život kakav zaslužujete.

Zapamtite, informacije navedene u ovom članku su samo u obrazovne svrhe i ne bi trebalo da zamene savet medicinskog stručnjaka.

Uvek se konsultujte sa zdravstvenim radnikom za personalizovane smernice i opcije lečenja na osnovu vašeg specifičnog stanja.