Nedostatak kalcijuma: simptomi, uzroci i hrana bogata kalcijumom

Da li vam lako pucaju nokti, imate suvu kožu, bole vas mišići ili vam propadaju zubi? Ili, možda imate glavobolju, alergije, poteškoće sa pamćenjem i češće vas hvata prehlada nego ranije?

To su simptomi manjka kalcijuma u organizmu, na koje treba da obratite pažnju jer mogu izazvati ozbiljnije probleme, kao što su rak, osteoporoza, prestanak rada srca i pobačaj.

Nedostatak kalcijuma naziva se još i hipokalcemija, a to je bolest koja utiče na funkcionisanje celog organizma, kada se nivo kalcijuma u telu smanji.

Česti znaci i simptomi nedostatka kalcijuma

Nažalost, ne postoje pouzdani „rani znaci“ koji će upozoriti na nedostatak kalcijuma u organizmu. Što znači da, kada se pojave simptomi, promene u telu su već napravljene. Organizam će održavati nivo kalcijuma u balansu, tako što će ga uzimati iz kostiju i zuba.

Vremenom, simptomi se mogu manifestovati na različite načine. Osobe sa nedostatkom kalcijuma mogu iskusiti simptome koji mogu biti od blagih do ozbiljnih i opasnih po život.

Šta izaziva nedostatak kalcijuma u organizmu?

Znamo da je kalcijum važan mineral, koji je neophodan za jake kosti i zube, koji utiče na stabilizaciju šećera u krvi, ali da li ste znali da ima i veliku ulogu u funkcionisanju organizma? Kalcijum je neophodan za otpuštanje hormona i enzima, zgrušavanje krvi, regulaciju mišićnih kontrakcija, prenos nervnih signala i poretanji krvi kroz krvne sudove.

Nedostatak kalcijuma se javlja kada naše telo ne dobija dovoljno minerala poput kalicujuma, te prolazi kroz proces demineralizacije. Bez ovog vitalnog alkalnog minerala, organizam se oslanja na kalcijum koji se nalazi u kostima, zubima i organima, što izaziva deficijenciju kalcijuma.

Kako starimo, gustina kostiju prirodno opada; i pošto se većina kalcijuma skladišti u kostima, naše dnevne potrebe za kalcijumom se povećavaju. Drugi faktori koji utiču na gubljenje kalcijuma u krvotoku uključuju:

 • Veliki unos natrijuma i fosfora
 • Nedostatak vitamina D i magnezijuma

Zdravstveno stanje organizma takođe igra ulogu u apsorpciji ili gubitku kalcijuma. Na ovo mogu uticati hronične bolesti bubrega, problemi sa štitnom žlezdom, gastro bajpas operacija, pa čak i neki prepisani lekovi, poput onih koji sprečavaju napade, inhibitori protonske pumpe i hemoterapija.

Kako se leči nedostatak kalcijuma?

Jednostavan odgovor na ovo pitanje glasi – unosite više kalcijuma, svakodnevno. Što ne znači da treba da uzimate suplemente ili da jedete samo namirnice koje sadrže kalcijum, jer onda možete napraviti sebi suprotan problem- previše kalcijuma. Dakle, mora postojati neki balans.

Postoje razni suplementi za kalcijum, poput kalcijum karbonata, koji ima najviše kalcijuma po najnižoj ceni; kalcijum citrat se najlakše upija u organizmu; i kalcijum fosfat, koji se takođe lako apsorbuje, ali ne izaziva zatvor.

Razgovarajte sa lekarom, jer on može odrediti koji je suplement dobar za vas, na osnovu toga koliko kalcijuma unosite putem ishrane i u zavisnosti od toga koje zdravstvene probleme imate. Na primer, veći unos kalcijuma i lekovi za krvni pritisak, mogu povećati upijanje aluminijuma u krvotoku.

Namirnice bogate kalcijumom

Kako biste sprečili nedostatak kalcijuma, morate ga uzimati u dovoljnim količinama, putem ishrane. Namirnice koje su bogate kalcijumom su:

 • Mleko
 • Sir
 • Jogurt
 • Boranija
 • Smokve
 • Brokoli
 • Spanać
 • Tofu
 • Listovi maslačka
 • Morske alge, sardine
 • Žitarice obogaćene kalcijumom
 • Sojino mleko
 • Orašasti plodovi i semenke kao što su pistaći, susam, bademi i lešnik

Iako većina namirnica koja je bogata kalcijumom spada u mlečne proizvode, vegetarijanci i vegani mogu zadovoljiti potrebe organizma za ovim mineralom, jedući morske alge, pasulj, boraniju i zeleniš. Ne zaboravite da tamno zeleno povrće ne dozvoljava organizmu da upija kalcijum, zbog visokog nivoa oksalne kiseline, koja se nalazi u njemu.

Osim što treba da povećate unos kalcijuma, napravite neke promene u životnom stilu poput redovnog vežbanja, održavajte zdravu telesnu težinu, izbegavajte alkohol i cigarete. Obezbedite svom organizmu svakog dana dovoljnu količinu kalcijuma, kako biste živeli dugo i zdravo.

Iako možda nećemo znati kada nivo kalcijuma počinje da opada, možemo biti sigurni da ga unosimo u dovoljnoj količini, kako bismo bili zdravi. Važno je da razgovarate sa svojim lekarom, koji će vam, na osnovu vaše porodične istorije i zdravstvene slike, pomoći da napravite plan. Preduzmite neophodne korake i vodite zdrav život, kako biste sprečili nedostatak kalcijuma i dalje komplikacije.

Manjak kalcijuma: prevencija i promene u životnom stilu

Tačna količina kalcijuma koja je neophodna za održavanje nivoa ovog minerala u organizmu nije tačno određena, i izaziva neslaganja među stručnjacima. Većina njih se slaže oko toga da je najbolji način za ‘dopunu’ kalcijuma, unošenje namirnica koje su bogate ovim mineralom; ali, oko teme suplemenata postoji puno različitih mišljenja, zbog nuspojava koje izazivaju.

Tu spadaju gasovi, zatvor i nadimanje. Takođe, ne zna se ni tačna doza suplemenata, koja bi se uzimala u kombinaciji sa namirnicama bogatom kalcijumom, u cilju lečenja nedostatka kalcijuma.

Institut za medicinu sproveo je istraživanje koje je dalo neubedljive rezultate, i spram njih napravio preporučljive količine unosa:

 • Odrasle osobe do 50 godina, trebalo bi da unose 1000 miligrama dnevno
 • Osobe preko 50 godina, trebalo bi da unose 1200 miligrama dnevno.

Ove doze se odnose na ishranu i suplemente, zajedno, kako bi se održalo zdravlje kostiju.