nega beba_r2_c2

Nega bebe – smernice kojih se treba pridržavati

Nega bebe je veoma zahtevna, naročito kada govorimo o nezi kože. Bebina koža je osetljiva i nekoliko puta tanja od kože odraslih. Zbog toga ona traži i posebnu negu.

Masaža za bebe

Osim što je masaža još jedan način za negu kože, ona je još odlična za zbližavanje sa bebom. Masažu je najbolje raditi koristeći prirodna ulja, koja neguju bebinu kožu. Preporučuje se bademovo, kokosovo i maslinovo ulja.

Za masažu uvek treba pažljivo birati ulje kako biste bili potpuno sigurni da je ono bezbedno za bebu. Postoje i hipoalergena ulja koja su klinički testirana i prilagođena nežnoj bebinoj koži.

Zaštita bebe od sunca

Nega bebe podrazumeva obavezno i zaštitu bebe od sunca. Izlaganje suncu u prvim mesecima života može loše uticati na osetljivu kožu bebe, jer može doći do opekotina. Bebinu koža od sunca možete da zaštitite na nekoliko načina, a preporučuje se da ih sve primenjujete u kombinaciji:

  • U šetnji po suncu bebi obucite odeću sa dugim rukavima i nogavicama.
  • Obavezno bebinu glavu zaštitite šeširićem.
  • Kožu namažite zaštitnom kremom sa adekvatnim UV faktorom.
  • Šetajte po hladovini i senovitim delovima ulice.

Izbor garderobe za bebu

Najbolji izbor za bebu je pamučna garderoba i to tokom cele godine. Leti će ona omogućavati koži bebe da “diše”, a zimi će obezbediti najbolju izolaciju od hladnoće, naročito ako primenjujete slojevito oblačenje. Prvi sloj do bebine kože bi uvek trebalo da bude pamučna garderoba.

Beba, a naročito novorođenče je naročito osetljivo i ima sklonost ka osipima na koži. Zbog toga je pamuk, koji je mekan i odlično upija vlagu, odličan izbor. Naročito treba izbegavati sintetičku garderobu, jer ona čak može izazvati i alergijsku reakciju.

Vlažnost bebine kože

Osetljivost bebine kože utiče i na suvoću. Naime, ako se ne neguje pravilno veoma lako se isuši. Za negu bebine kože zbog toga treba redovno koristiti adekvatne kreme, masti ili losione.

Kako biste izbegli dodatno isušivanje nemojte primenjvati dugo kupanje. Nakon završetka kupanja bebinu kožu dobro osušite tapkanjem mekanim peškirom. Naročitu pažnju obratite na pregibe i nabore. Tek tada bebinu kožu možete namazati. Nakon kupanja uvek nanosite deblje slojeve kreme.

Čistite bebinu kožu, odnosno pregibe i tokom dana, nevezano od kupanja.

Higijena bebine odeće

Održavanje higijene bebine odeće je takođe deo brige o bebi.

Svaki put kada kupite novu odeću za bebu, platnene pelene ili posteljinu preporučijemo da je operete. Za pranje bebinih stvari koristite što blaže i nežnije deterdžente.

Važno je da deterdžent i omekšivač koje koristite ne sadrže parfeme koji bi mogli da iritiraju bebinu kožu.

Nakon prvog pranja, bebina odeća i posteljina su mekše, a sa nje je otklonjena sva prljavština i mikrobi.

Sve bebine stvari, platnene pelene, posteljinu i odeću uvek treba da perete odvojeno od stvari ostalih ukućana, ali i od odeće starije dece.

Osetljiva bebina koža i promene na njoj

Nemojte previše brinuti ako se s vremena na vreme bebina koža ospe. Takve ili slične promene su sasvim uobičajene nakon rođenja i veoma retko dolazi do komplikacija. Ako nastavite da negujete bebinu kožu kao što se preporučuje osip će se sam povući.

Ukoliko ipak posumnjate da bi nešto drugo moglo da bude uzrok osipa, bebu obavezno povedite pedijatru na pregled.

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *