Nega : ruke i noge

S obzirom da , su ruke svakodnevno izložene brojnim negativnim pa i opasnim uticajima, moraju posebno da se neguju. Tim pre što na šakama i noktima godine prvo ostavljaju trag – koža postaje suva i izborana i javljaju se pege, dok se na noktima, kao u ogledalu, odražava zdravstveno stanje organizma. Na njima se uočavaju problemi u metabolizmu mineralnih materija, vitamina (B, D i E) i belančevina zbog čega nokti gube sjaj, lako se lome i ljušte. Loše zdravstveno stanje i nepravilna nega noktiju može da do vede i do oštećenja kožice nokta (zanoktice), pojave belih mrlja i infekcije nokta i brazde.

N o g e spadaju u naše najopterećenije organe i pre se zamore i od srca ili pluća, jer procenjuje se da žena (što napolju što u kući) dnevno napravi 25.000 koraka ili predje oko 10 kilometara. I, ako se noge ne neguju, dolazi do proširenih vena, grčeva, oticanja gležnjeva i nogu, oštećenja noktiju, ispucanih peta…

Prva pomoć kod otečenih nogu su mlake kupke i odmaranje u ležećem položaju pri čemu noge podignite, stavite na jastuk ili neku drugu podlogu, da se iz njih krv povuče i smanji pritisak na gležnjeve i stopala. Grčevi su najčešće posledica zamora mišića, nedostatka kalcijuma, loše cirkulacije ili gubitka tečnosti. Uzroci proširenih vena su oštećenja zalistaka koji regulišu protok krvi prema srcu. Pod pritiskom krvi slabe zidovi vena i one počinju da se šire. Vene postaju vidljive a javljaju se čvorići koji mogu da prsnu i izazovu krvarenje.

Prirodna krema od kamilice za ruke

40 g uljanog ekstrakta kamilice
30 g bezvodnog lanolina
tinktura kamilice

U posudi koju grejete nad vodenom parom rastopite lanolin i kad postane potpuno tečan sklonite i mikserom umešajte ulje kamilice, dodajte tinkturu kamilice i mešajte dok se masa ne izjednači. Polutečnu kremu sipajte u manju kutiju i sačekajte dok se ne stvrdne.

NAPOMENA: pre nego što upotrebite kremu ruke operite toplom vodom u koju ste dodali tinkturu kamilice, dobro ih osušite i utrljajte kremu. Kad koža dobro upije namažite kremom još jednom, navucite rukavice i ostavite da deluje preko noći.
Ova krema pomaže da se zaleči ispucala koža na rukama koja se javlja kod onih koji duže drže ruke u hladnoj vodi ili rade sa jakim sredstvima za pranje.

U kućnoj apoteci uvek imajte biljne tinkture i ulja kojima ćete da sanirate povrede na rukama
Čuvajte ruke od hladnoće i pokušajte da se ne nervirate jer to izaziva znojnje i pospešuje pojavu infekcija na rukama

Kad nešto perete jakim sredsvima koristite zaštitne rukavice
Ako posao ne možete da radite u rukavicama namažite ruke biljnim kremama koje sprečavaju prodiranje prljavštine u pore.

Mast za zglobove

zeleni plodovi kleke
podloga za kreme (kupuje se u apotekama)

Usitnite i izgnječite plodove kleke, potopite ih u 60% alkohol i čuvajte u flaši tamnog stakla 4 nedelje, procedite i zagrevajte na pari dok ne postane gusto. Sjedinite sa nultom bazom i dobro promešajte pa trljate zglobove ujutro i uveče.

Protiv reumatizma

2,5 g etarskog ulja vranilovke
50 g tinkture ruzmarina

Pomešajte ulje i tinkturu i utrljvajte na bolna mesta po potrebi.

Kamilica za vene

20 g kamilice
20 g korena crnog gaveza
20 g belog sleza
20 g cveta brđanke
20 g kore divljeg kestena
Pomešajte sve sastojke pa 4 kašike smese prelijte sa 1/2 l hladne vode, poklopite i ostavite preko noći, sutradan zagrejte do ključanja, ostavite da se ohladi, zasladite bagremovim medom i pijte umesto vode.