Neutrofilija – poviđen broj neutrofila u krvi

Šta su neutrofili a šta neutrofilija ?

Neutrofili su komponenta belih krvnih zrnaca. Neutrofilija je naziv za stanje za koje je karakterističan povećan broj neutrofila. Ovde navodimo neke stvari o zdravstvenim problemima koji dovode do neutrofilije.

Ljudski organizam ima svoje mehanizme kako da se izbori sa alergenim supstancama i patogenim mikroorganizmima. Postoje različite vrste ćelija u telu koje uništavaju ove agense koji izazivaju različite bolesti i te ćelije su obično bela krvna zrnca.

Bela krvna zrnca ili leukociti su imune ćelije koje štite organizam kada ga napadnu patogeni mikroorganizmi.

Bela krvna zrnca se dalje dele na podtipove – neutrofile, eozinofile, bazofile, limfocite i monocite.

Neutrofili, eozinofili i bazofili spadaju u grupu granulocita.Kada imuni sistem detektuje prisustvo patogena u bilo kom delu tela, neutrofili prvi reaguju.

Neutrofili čine velik deo ukupnog broja belih krvnih zrnaca i igraju značajnu ulogu u zaštiti organizma od infekcija. Oni su odgovorni za uništavanje bakterija i gljivica, kao i za proces fagocitoze. Pošto su po prirodi fagocitni, neutrofili deluju tako što „gutaju“ agense koji izazivaju bolest.

neutrofilija povecan broj neutrofila

Najveći broj neutrofila nastaje u koštanoj srži. Životni vek neutrofila traje oko šest sati. Ako za to vreme ne deluju, ove ćelije odumiru. U ovom članku ćemo objasniti kada se javlja povećan broj neutrofila u krvi tj stanje poznato kao neutrofilija.

Uzroci neutrofilije

Medicinskom terminologijom, visok broj neutrofila i nizak broj neutrofila se zovu neutrofilija i neutropenija.

Manjak neutrofila je indikacija da imuni sistem ne radi kako treba, dok povećan broj neutrofila govori o tome da je prisutna neka infekcija ili bolest.

Neutrofilija je stanje kada broj neutrofila pređe 10.000 u kubnom milimetru krvi. Povećan broj neutrofila u krvi može biti uzrokovan mnoštvom stvari. Ovde navodimo neke od najčešćih stvari koje dovode do neutrofilije.

Infekcije: kao što je već pomenuto, neutrofili su prva odbrambena linija organizma od patogenih mikroorganizama. Kada takav agens dospe u telo i izazove upalu, ove ćelije krenu ka inficiranom području i stižu tamo u roku od jednog sata. Ove imune ćelije imaju mehanizam za samouništavanje. U normalnim uslovima, kada nema infekcije, imuni sistem ne detektuje prisustvo bilo čega što bi izazvalo bolest i ove ćelije se uništavaju. U većim količinama se proizvode kada postoji bakterijska infekcija. I u slučajevima parazitske ili gljivične infekcije se proizvodi veća količina ovih ćelija u koštanoj srži.

Bolesti: neutrofilija može nastati i zbog različitih bolesti, posebno onih za koje je karakteristična upala nekog organa. Neutrofiliju mogu imati i ljudi oboleli od reumatskog artritisa, autoimune bolesti gde imune ćelije u organizmu napadaju druge ćelije ili tkiva.

Teška neutrofilija se javlja kao leukomoidna reakcija, kada koštana srž oslobađa u krv mnogo neutrofila koji još nisu sazreli. Velik broj ovih ćelija se može javiti i kao posledica karcinoma. U takvim okolnostima broj neutrofila može porasti i do 30.000-50.000 po kubnom milimetru krvi.

Osim malignih tumora, druga oboljenja gde se javlja povećan broj neutrofila uključuju tuberkulozu, ketoacidozu, akutnu insuficijenciju bubrega, srčani udar, reumatsku groznicu, giht i hemolitsku anemiju.

Drugi uzroci neutrofilije: ponekad se povećan broj neutrofila može javiti zbog neke teže povrede tkiva. Akutna upala izazvana povredama ili opekotinama takođe može dovesti do povećanog broja neutrofila. Pošto se neutrofili uništavaju u slezini, uklanjanje slezine takođe može biti uzrok povećanog broja neutrofila u krvi. Ponekad se zbog uzimanja određenih lekova javlja neutrofilija zajedno sa smanjenim brojem limfocita. Do neutrofilije može doći i zbog duže upotrebe kortikosteroida.

Povećan broj neutrofila se javlja i kada je organizam izložen jačem psihičkom ili fizičkom stresu.

Ovo su neki od zdravstvenih problema koji mogu dovesti do povećanog broja neutrofila u krvi. Ako se na testu krvi otkrije povećan broj neutrofila, obično se savetuje temeljniji lekarski pregled.

Neutrofilija se može lečiti tek kada se otkrije uzrok. Lekari tek tad mogu preporučiti određene lekove kako bi se broj neutrofila vratio u referentne okvire. Hranite se što zdravije i živite što zdravije – to će se dugoročno odraziti na dobru krvnu sliku.