Nizak nivo progesterona u trudnoći

Nizak nivo progesterona u ranoj trudnoći može biti izuzetno opasan za bebu ako se ovo stanje ne leči na vreme. U ovom članku dajemo detaljnije informacije o simptomima, posledicama i lečenju ovih problema.

Hormon progesteron je od vitalne važnosti za reproduktivni proces u ženskom organizmu. Svakog meseca, kada se desi ovulacija, tj. kada se oslobodi jajna ćelija iz jajnika, ona se kroz jajovode spušta kako bi mogla da bude oplođena. Kada se jajna ćelija oplodi, spušta se u matericu. Zid materice se zadebljava i svakog meseca se priprema za oplodnju, a to se dešava uz pomoć hormona progesterona koji luče jajnici.nizak-nivo-progesterona

Tanak zid materice se javlja kada je nivo progesterona u organizmu nizak i to dosta otežava oplodnju i začeće i dugoročno dovodi do neplodnosti. Osim toga, nizak nivo progesterona nakon začeća može izazvati komplikacije ako se ovaj problem ne leči na vreme. U nastavku navodimo simptome i posledice niskog nivoa progesterona, a zatim i kako se leči.

Nizak nivo progesterona – simptomi

Krvarenje: ovo je najčešći simptom niskog nivoa progesterona tokom prvih nedelja trudnoće. Krvarenje je uvek propraćeno grčevima u stomaku.

Osetljivost grudi: grudi su izuzetno osetljive na dodir.

Bolovi u leđima: bol u leđima je jak i konstantan, posebno u donjem delu leđa.

Suvoća vagine: nizak nivo progesterona može dovesti do suvoće vagine kod trudnice. Ovaj problem za posledicu ima vrlo bolne seksualne odnose.

Zamor: jak osećaj umora kod trudnica je čest simptom niskog nivoa progesterona.

Nesanica: nizak nivo progesterona obično dovodi do problema sa spavanjem. Obično izaziva nesanicu, a u težim slučajevima i depresiju.

Nizak nivo progesterona i posledice

Progesteron je ključni faktor od kog zavisi zadebljanje zida materice i zato je od vitalne važnosti za razvoj ploda. Zato se tokom trudnoće povećava nivo progesterona. Progesteron luče jajnici do osme nedelje trudnoće, a nakon toga ga proizvodi planceta.

Ovaj hormon je odgovoran i za pravilnu cirkulaciju u materici i ishranu fetusa. Ako je iz nekog razloga nivo progesterona nizak, to može loše uticati na razvoj fetusa i dotok krvi u matericu. U nekim slučajevima se javljaju i kontrakcije materice, što dovodi do prevremenog porođaja.

Kako lečiti nizak nivo progesterona?

Suplementi: prvi tretman koji doktori preporučuju kako bi se korigovao nivo progesterona u krvi jesu hormonalni suplementi. Oni se uzimaju u vidu injekcija, lekova za oralnu upotrebu ili kao vaginalete.

Kreme za spoljnu upotrebu: kako bi se održao optimalan nivo progesterona, lekari mogu preporučiti upotrebu hormonskih krema za spoljnu upotrebu.

Trudnice koje imaju ovakve simptome ne bi trebalo da ih ignorišu, već da se odmah obrate svom ginekologu. Rizici koje sa sobom nosi nizak nivo progesterona su ogromni. Mogu izazvati prevremene trudove i posledično prevremeni porođaj, a kad je u pitanju rana trudnoća mogu izazvati spontani pobačaj.