dete-spava-posteljina

Noćno mokrenje kod dece – simptomi, uzroci i lečenje

Mokri čaršafi i pidžama, postiđeno i uplakano dete – svaki roditelj je bar jednom imao priliku da bude deo ove noćne scene. Bilo da se dogodi u periodu odvikavanja od pelena ili kasnijem predškolskom uzrastu, noćno mokrenje ipak nije zabrinjavajuća pojava.

Zapravo, medicinska struka smatra da deca razvijaju noćnu kontrolu bešike do 7. godine. Prema tome, čak i ako se nevoljno uriniranje u postelji ponovi (ili postane učestalo u nekom periodu), tretirajte problem strpljivo i sa razumevanjem.

Noćno mokrenje naziva se još i noćna inkontinencija ili noćna enureza i definiše se kao nevoljno mokrenje tokom spavanja u uzrastu kada je razumno očekivati ​​da ostanete suvi noću. Koji su potencijalni uzroci ove pojave i na koji način se leči? Pročitajte.

dete-noge-čaršaf

Da li je noćno mokrenje kod dece česta pojava?

Uobičajeno je da se dete najkasnije do pete godine u potpunosti nauči da koristi toalet. Međutim, kod neke dece se potpuna kontrola bešike razvija tek u periodu između 5. i 7. godine, što znači da noćno mokrenje čak i u tom uzrastu ne treba da bude alarm za uzbunu.

Postavlja se pitanje – kada roditelj treba da se zabrine i kada treba posetiti lekara? U nekim slučajevima noćno mokrenje je problem za čije rešenje je potrebno malo medicinske pomoći. Opšta preporuka je da se obratite pedijatru ako dete i nakon sedme godine mokri noću u krevet ili pak ako počne da mokri nakon što je već nekoliko meseci bilo suvo.

Razlog za brigu treba da bude i ako je uriniranje bolno, a mokraća ružičaste ili čak crvene boje. Ukoliko pored mokrenja u krevetu dete hrče, ima tvrdu stolicu ili se pak budi zbog neobične žeđi, takođe obavezno potražite stručnu pomoć. Konsultacije sa pedijatrom su nekad dovoljne da otklone brigu i da se problem reši. Međutim, ukoliko ima potrebe, lekar može uputiti dete na pregled kod urologa.

Noćno mokrenje je zapravo jedno od dva najčešća stanja zbog kojih detetu potreban urološki pregled. Drugi čest zdravstveni problem je fimoza, odnosno suženje kože prepucijuma zbog čega postoji nemogućnost prevlačenja kožice penisa preko glavića. Prilikom pregleda lekar specijalista dijagnostikuje fimozu i da savet ili preporuči intervenciju.

Razlikuju se fiziološka i patološka fimoza. U slučaju  fiziološke, odnosno urođene fimoze do sedme godine se odvija proces prirodnog razdvajanja kože prepucijuma. To znači da se problem rešava sam od sebe, odnosno da koža prepucijuma postaje dovoljno rastegljiva uz pravilno sprovođenje higijene genitalne regije. Patološka fimoza se može razviti u bilo kom uzrastu i zahteva operativno lečenje.

Kada je reč o nevoljnom uriniranju, lekar najpre ispituje potencijalne uzroke i na osnovu toga preporučuje lečenje. Ali kao što je već bilo reči, do sedme godine se toleriše ako dete povremeno pokvasi krevet noću.

Uzroci mokrenja u krevetu

Iako nije moguće sa sigurnošću tvrditi koji su uzroci mokrenja u krevetu, postoje izvesni faktori koji igraju ulogu u razvijanju ovog problema. Neki od njih su anatomske prirode, primera radi, mala bešika – kada bešika deteta nije dovoljno razvijena da zadrži urin proizveden tokom noći.

Zatim, nemogućnost prepoznavanja pune bešike. Ako nervi koji kontrolišu bešiku sporo sazrevaju, puna bešika možda neće probuditi vaše dete, naročito kada je u dubokom snu. Među mogućim uzrocima može biti i hormonska neravnoteža, jer neka deca tokom detinjstva ne proizvode dovoljno anti-diuretičkog hormona da uspore noćnu proizvodnju urina.

Infekcija urinarnog trakta takođe može da oteža detetu kontrolu mokrenja. Znaci i simptomi mogu uključivati ​​mokrenje u krevet, ili da se dete upiški tokom dana, često mokrenje, crvenu ili ružičastu mokraću i bol tokom mokrenja.

Ponekad je mokrenje u krevetu znak opstruktivne apneje u snu, stanja u kojem je disanje deteta prekinuto tokom spavanja, često zbog upaljenih ili uvećanih krajnika ili adenoida. Ovo stanje prati hrkanje i pospanost preko dana.

Za dete koje je obično suvo noću, mokrenje u krevet može biti prvi znak dijabetesa. Ostali znaci i simptomi mogu uključivati ​​mokrenje velikih količina urina odjednom, povećanu žeđ, umor i gubitak težine uprkos dobrom apetitu.

Pored navedenih, uzrok može da bude i hronični zatvor. S obzirom da se isti mišići koriste za kontrolu eliminacije urina i stolice, kada je opstipacija dugotrajna, oni mogu postati nefunkcionalni i doprineti noćnom mokrenju u krevet.

Faktori rizika

Mokrenje u krevet može uticati na svakoga, ali je dvostruko češće kod dečaka nego kod devojčica. Nekoliko faktora je povezano sa povećanim rizikom od mokrenja u krevet. Među njima su najpre stres i anksioznost. Stresni događaji kao što je polazak u novu školu, spavanje daleko od kuće ili kada dete dobije brata ili sestru mogu da izazovu mokrenje u krevet.

Nekad i genetika ima uticaja – ako su jedan ili oba roditelja kvasili krevet kao deca i njihovo dete ima značajne šanse da noću nevoljno mokri.

Takođe, ova pojava je češća kod dece koja imaju poremećaj pažnje.

Da li mokrenje u krevetu ima posledice?

Mokrenje u krevetu može biti frustrirajuće za roditelje i opterećujuće za dete, ali je dobro znati da ne predstavlja nikakav zdravstveni rizik, onda kad nema fizičkog razloga za njegov nastanak. Međutim, ponekad se mogu javiti dodatni, prateći problemi kao što je krivica i sramota kod deteta, koja dalje vodi do niskog samopoštovanja.

Dete koje noću mokri u krevet lišeno je mogućnosti za neke društvene aktivnosti – ne može da prespava kod prijatelja, bude u kampu i slično. Pored toga, ako dete spava u mokrom donjem vešu i pidžami, tj. ne probudi se pošto se upiški, u genitalnom predelu se može pojaviti osip.

Čajevi protiv noćnog mokrenja

Postoje neki prirodni lekovi koji mogu da spreče ili ublaže frekventnost pojave noćnog mokrenja. Pre nego što pripremite ove čajeve obavezno se posavetujte sa detetovim pedijatorom ili lekarom specijalistom.

Od biljaka koje imaju blagotvorno dejstvo pomenućemo hajdučicu, kantarion i matičnjak. Čajni napitak od nekoliko biljnih mešavina se priprema jednostavno i brzo. Potrebno je pomešati 20 grama hajdučice, kantariona, ruse, cveta brđanke i pastirske torbice sa 10 grama odoljena. Sve to dobro isitniti, a onda jednu supenu kašiku mešavine popariti sa 200ml ključale vode. Nakon 4 sata se ocedi, eventualno zasladi medom i popije toplo uveče, neka 2 do 3 sata pre spavanja.

Na isti način se priprema i pije čaj od mešavina napravljene od 20 grama kantariona, odoljena, matičnjaka, rusomače i troskota. Odlična kombinacija biljaka koja efikasno rešava problem podrazumeva mešanje 80 grama lista žalfije i po 10 grama hmelja i odoljena. Čaj se može napraviti i od lista kupine, maline, ogrozda i šumske jagode pomešanih sa cvetom nevena, kamilice i lista matičnjaka.

Ukoliko nema drugih posledica osim mokrih čaršafa i dečje pidžamice, roditeljima se savetuje da nastupe blago prema detetu, pruže podršku i utehu i pomognu da prevaziđe ovaj problem.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *