nosiljka za bebe

Nošenje podržava zdrav psihofizički razvoj dece

Nošenje beba je oduvek bilo poželjno u mnogim zemljama van Evrope.

Međutim, početkom ovog veka nosiljke za bebe su počele da se nameću i na našem kontinetu i polako odlažu korišćenje kolica. Potreba mame da joj je beba blizu i na vidiku, kao i potreba bebe da bude nošena i mažena, promovisala je razne vrste nosiljki, od klasičnih kengura za bebe, pa do marama za nošenje, po ugledu na mame iz afričkih zemalja.

Svrha im je ista: da se vaša beba oseća sigurno i voljeno. Pored toga, nošenje dece nudi i brojne druge dobrobiti.

Nosiljke za bebe pružaju mališanima utehu, a mami pomoć

Nekada su novopečene mame ubeđivali da se beba ne navikava na ruke i da je to pogrešno. To je, naprotiv, jedino ispravno i nešto što ne treba preispitivati. Nakon provedenih 9 meseci u stomaku, potpuno je poželjno držati svoju bebu u naručju, jer se na taj način beba umiruje slušajući vaš glas i vaše otkucaje srca.

Na početku njenog života to je jedino što poznaje. Međutim, kako beba raste, nošenje postaje zahtevnije. Nosiljka za bebe tada pokazuje i svoju praktičnu stranu. Obezbeđuje da vam ruke budu slobodne, a veći deo težine se prenosi na leđa. To roditeljima pruža mogućnost da osim nošenja bebe, u isto vreme mogu da urade još neku drugu aktivnost.

Sitniji kućni poslovi, nabavka, šetnja, sve to postaje jednostavnije. Svakako je korisno imati i kolica za bebu, ali mnoge tek rođene bebe često znaju da budu uznemirene prilokom prvih šetnji. Mnoge mame tvrde da su im baš u prvim šetnjama pomogle kengur nosiljke. Na taj način šetnja je duže trajala i bila mnogo bezbrižnija.

Želite da nabavite kengur za bebe, ali na šta obratiti pažnju?

Pre svega, kengur nosiljka treba da bude jednostavna za nameštanje. To znači da ćete je često postavljati sami sebi, pa bi to trebalo da je što prostije. Zatim, potrebno je da je bebi obezbeđena potpora za kičmu i vrat, kao i da ima mogućnost različitog položaja u koji će se postaviti bebine nožice. To je važno zbog bebinih kukova i njihovog pravilnog razvoja.

Nekada su ovakve nosiljke izazivale oprečna mišljenja pedijatara, upravo zbog položaja bebe u njoj. Ali, danas je dizajn unapređen i na tržištu se mogu naći brojne ergonomske nosiljke za bebe koje omogućavaju pravillnu podršku bebi, kao i mogućnost postavljanje bebe u nekoliko položaja prilagođenih uzrastu od novorođenčeta do starije dece.

Takođe, veličina kengur nosiljke treba da je prilagođena veličini bebe, kako biste bebu mogli da adekvatno pričvrstite. Nosiljke za bebe se kače oko struka i po sredini leđa, i na taj način se obezbeđuje maksimalna pričvršćenost i sigurnost. I za kraj, važno je da nosiljka bude udobna, jer ćete je nekad nositi i par sati.

A kako nositi bebu u kenguru?

Postavljanje bebe u kengur nosiljku je vrlo jednostavno. Kada bebu postavite, proverite da li su svi kaiševi prikačeni i zategnuti. Bebu nosite čvrsto, odnosno zategnite trake. Kada je pričvršćena beba, i potpora za kičmu bolje funkcioniše.

Beba treba da vam je uvek na vidiku i da je njena glavica u visini vaše brade. Ono što je važno je da bebina brada ne pada na njene grudi, tj. da joj glava nije savijena na dole i uvučena. Tako joj se može prekinuti dotok vazduha. Pravilnim postavljanjem bebe u kengur nosiljku ovakve stvari se retko dešavaju.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *