ren kao lek

Med i ren kao lek za sinuse, pluća, mršavljenje

Ren kao lek

Ren je biljka koja je već dugo zastupljena u mnogim svetskim kulturama. Smatra se izvrsnom poslasticom i nezaobilaznim prilogom današnjih trpeza. Ono što je manje poznato, počiva na tome da je ren naširoko zastupljen i kao lek, zahvaljujući svojim svojstvima i osobinama.

Da bi se spominjao ren kao lek, potrebno je da se vratimo u daleku prošlost. Ren je prvobitno korišćen za respiratorne i urinarne probleme, kao jedna od onih nezaobilaznih biljaka velikih magova. Nakon nekog vremena, mnoge porodice su ga poučene pozitivnim iskustvima, počele koristiti uz dnevnu ishranu, zbog poboljšanja i očuvanja već postojećeg imuniteta.

-Grci su ren koristili protiv hroničnih bolova u leđima

-Egipćani su se u svakodnevnoj ishrani oslanjali na pozitivna dejstva rena, i uveliko je korišćen kao lek

-Mnogi stari narodi su u ren koristili kao lek ali i izvrstan afrodizijak.

ren i med za mrsavljenje

Biljka ren i zdravlje

Ren se obično uzima uz kuvana jela, a neretko se konzumira kao čaj, ili čak i kao sok. Pored pregršt vitamina, koje u sebi sadrži, ren pogoduje zdravlju i zbog velike koncentracije nama najvažnijeg vitamina C, ali i zbog drugih sastojaka koje ćemo ovom prilikom pobrojati. Tu su još, dakle, kalijum, B vitamini, gvožđe, kalcijum, fosfor koji su veoma važni za opšte zdravlje organizma…

Zbog svoje jačine i specifičnog okusa, ren je čest dodatak jednoličnoj i “suvoj” hrani. Korisnim se pokazao kod poboljšanja probave i kod blažih želudačnih tegoba, a takođe je i više nego efektan u razvoju korisnih bakterija, koje se javljaju u crevima. Obologe od rena se mogu koristiti i kao lek za migrene, a svoju delotvornost su pokazale i u uspešnom otklanjanju bolova. Ren takođe čisti organizam, pored toga ubrzava naš metabolizam i podstiče sagorevanje nataloženih masti pa je mnogima poznat kao pomoćno sredstvo za mršavljenje, a uspešnim se pokazao i kod blažih oblika dijabetesa.

Sok od rena uništava mnoge bakterije, poput dizenterije, salmonele, i tuberkuloze. Tome još valja pridodati i da je delotvoran kod poboljšanja rada jetre i srca.

Ren za sinuse

Ren je poznat i po tome, što je jedan od najmoćnijih prirodnih lekova za sinuse. Preporuka je da se ren kao lek za sinuse, po svoj prilici svež, narenda i prelije vinskim sirćetom, a da se nakon tog posuda sa tečnošću zatvori i odloži na deset dana. Tokom tih deset dana, potrebno je povremeno mućkati sadržinu.Posle deset dana ovaj prirodni lek za sinuse od rena je spreman. Samo lečenje sinusa renom se sastoji u tome, da se nakon deset dana, nad spravljenom tečnošću vrše inhalacije u trajanju od pet do deset minuta

Ren se kao lek za sinuse, može koristiti na još jedan način. Ranije spravljenom tečnošću se natapa tkanina i drži tokom noći na čelu ili potiljku. Ova terapija traje između pet i sedam dana, što je dovoljno da zahvaljujući renu, osetite znatne boljitke u lečenju sinusa.

Takođe se ren za sinuse može koristiti i klasičnim udisanjem pare iznad tegle sa mešavinom izrendanog rena i ključale vode.

ren kao lek

Ren i med kao lek

Ren i med se kao lekovi, uglavnom koriste u kombinaciji sa limunom. Na taj način se eliminiše višak vode i masti iz organizma, te se poboljšava sveukupno stanje korisnika.

Da bi se dobio ovaj korisni melem, potrebno je koristiti sveži ren, neprskani limun i naravno med. Sam odnos sastojaka izgleda ovako.

Sastojci: 125 gr rena, 3 neprskana limuna, 3 kašike meda.

Priprema: U blenderu ili ručno usitniti 125 grama rena. Spremljene limune rasecamo, vadimo iz njih semenke, pa ih zajedno sa korom, mešamo sa renom. U spremljenu smesu se  dodaju tri kašike meda i sve se dobro imeša. Nakon ovog je poželjno spremljeni melem od rena i meda i čuvati na što hladnijem mestu. Dva puta dnevno uz obroke se uzima po jedna kašika, i za kratko vreme su prvi rezultati i više nego vidljivi.

Moramo svakako naglasiti, da ren i med u kombinaciji sa đunbirom povoljno deluju i na nevolje izazvane bronhitisom. Ova mešavina se zbog jakog i oporog ukusa, često stavlja u čaj, zarad lakše konzumacije, a priprema se na sledeći način…

Ren i med kao lek za bronhitis

Sve što vam je potrebno za ovaj lek za bronhitis, jesu dve šolje meda, pola šolje narendanog đumbira i pola šolje narendanog rena. Smesa se meša i odlaže na dve nedelje.Posle tog perioda se ovaj prirodni lek za bronhitis uzima na prazan stomak,  i to po jedna kašika.

Ren je inače poznat po tome da sadrži glukozinolate, koji pospešuju izbacivanje nakupljenog sekreta iz disajnih puteva, te ovaj lek odavno zauzima važno mesto u narodnoj medicini.

ren za sinuse

Ren kao lek za pluća

Ren predstavlja delotvoran lek i kod upale pluća. Sve što je potrebno napraviti za njegovo uspešno delovanje, jeste proizovdnja, takozvane tinkture od rena. Tinktura od rena se dobija brzo i može se bez ikakvih problema proizvesti u kućnim uslovima.

Priprema tinkture od rena

Izrendati koren od rena i preliti ga sa dva decilitra vrele, ključale vode. Preliveni ren ostaviti nekih desetak minuta da odstoji. Tinkturu od rena konzumirati tri puta dnevno. Preporučljivo je da se konzumacija obavlja pre samih obroka, zarad bolje i veće delotvornosti.

Ren za mršavljenje

Kako živimo u vremenu, u kome ljudi veliku pažnju poklanjaju svom izgledu, ne treba nas iznenaditi da su otkrivena mnogobrojna svojstva rena, koja na brz i efikasan način, bez neželjenih efekata regulišu našu kilažu.

Ren se za mršavljenje koristi u kombinaciji sa drugim sastojcima, a kako smo već spomenuli recept za izbacivanje vode i masti iz organizma, sada ćemo vam dostaviti i njegovu dopunjenu verziju, koja je prevashodno namenjena za mršavljenje.

Sastojci

  • 100g rena
  • 3 kašike meda
  • 4 limuna
  • koren đumbira
  • 2-3 kašike cimeta

Đubmir i ren se prvo peru, a zatim se usitnjavaju. Usitnjavanje se može vršiti na rendalici, ili po mogućstvu, u samom blenderu. Ovoj mešavini se dodaje sok od limuna i sve zajedno se meša dodatnih nekoliko minuta. Nakon toga se u samu smešu dodaju cimet i med, i sve zajedno se muti, dok se dobro ne izmeša. Spremljeni sirup za mršavljenje se odlaže na hladno mesto i može se konzumirati već sledećeg dana. Uzima se dva puta dnevno, pre vežbanja ili obroka.

[icegram campaigns=”8279″]