svedska grancica

Švedska grančica (Šveden biter) lekovitost i upotreba za sinuse, lice…

Šta je švedska grančica ?

Švedska grančica je neverovatna mešavina lekovitih biljaka, koja je osmišljena sredinom šesnaestog veka. Vremenom je preživela neznatne izmene i moglo bi se reći, da je do današnjih dana, ostala gotovo verna svojoj izvornoj recepturi. Po priznatim doktorima širom Evrope, Švedska grančica predstavlja mešavinu, kojom se mogu lečiti gotovo sve bolesti, te kao sredstvo koje bi se moglo ovekovečiti nazivom svetog grala moderne medicine.

No kako ne bismo uzaludno trošili reči od ovoj mešavini, koja u sebi objedinjuje preko dvadeset najrazličitijih biljaka, dostavićemo vam samo mali deo zapisa doktora Samsta, koji je veći deo svog života posvetio ovom neobičnom eliksiru.

sveden biter kao lek

Upotreba

Švedska grančica se može koristi kao sredstvo sa spoljnom i unutrašnjom upotrebom. Upravo ćemo na ova dva različita parametra i razmotriti njenu upotrebu i primenu.

Ukoliko se odlučimo da Švedsku grančicu koristimo kao sredstvo za unutrašnju upotrebu, najčešći način unosa je putem razblaženih kapi ovog napitka. Švedska grančica se koristi u ovom primeru najčešće kao preventivno sredstvo koje osnažuje i popravlja opšte stanje, a konzumira se dva puta na dan. Najčešće ujutru i uveče. Preporučena količina pri samom unosu, ne bi trebala da prelazi jednu kafenu kašičicu.

Švedska grančica se može koristi, kada mislimo na unutrašnju upotrebu, i kao sredstvo za izlečenje najrazličitijih bolesti. Postupak unošenja je gotovo istovetan, ali se od same jačine ili zloćudnosti oboljenja dozira i broj kapi po jednj terapiji. Tako se kod opasnijih i upornih bolesti, dnevno mogu izimati čak 2-3 velike kašike, koje razblažujemo ili rastvaramo u biljnom čaju. Za većinu bolesnika je ipak, najvažnije saznanje, da Švedska grančica ne povlači negativne posledice sa sobom, te da se često može koristi i kao dopuna već postojeće, od strane lekara prepisane terapije.

Švedska grančica ili šveden biter se često koristi i u vidu obloga. Na bolno mesto se stavlja vata, koja je najčešće po proizvoljnoj proceni, natopljena pomenutim eliksirom. Da bi sama Švedska grančica imala više uspeha u lečenju bolnih mesta i otoka, preporučuje se pre samog nanošenja obloge, da se u kožu utrlja mast od nevena. Nakon što se obloga nanese, povija se folijom, a zatim i štiti zavojem. Na bolnom mestu bi trebala stajati, ne duže od četiri časa.

svedska grancica

Recept

Šveden biter ima kompleksan recept koji u sebe uključuje pregrš najraznovrsnijih biljaka. Ukoliko poželimo da ga pravimo u kućnim uslovima, gotovo je neophodno prethodno znanje sa nešto prostijim napicima ili eliksirima. Uglavnom, za spravljanje Šveden bitera, potrebne su sledeće biljke: aloja, smirna, šafran, sena, kamfor, rabarbara, kurkuma, mana, kravljak, venecijan, angelika.

Nakon što smo obezbedili neophodne sastojke, pristupamo izradi eliksira po sledećem uputstvu.

Mešamo 10 g aloje, sa 5 g smirne, 0,2 g šafrana, 10 g lista sene, te 10 g kamfora, i 10 g korena rabarbare. Zatim ovoj mešavini pridodajemo još 10 g kurkume, 10 g mane, 10 g terijak venecijana, 5 g korena kravljaka i 10 g korena angelike.

Kada smo sve pobrojane sastojke izmešali, stavljamo ih u staklenu bocu i prelivamo sa nešto jačom, domaćom rakijom. Bocu odlažemo na toplo, još bolje sunčano mesto, i tu je držimo u narednih 14 dana. Kada četrnaest dana istekne, iz boce se cedi tinktura Šveden bitera.

Švedska grančica za lice

Švedska grančica se često koristi u sanaciji ožiljaka ili teških oštećenja na koži. Ona obnavlja i podstiče, regeneraciju oštećenog tkiva, te se istrajnim konzumiranjem Švedske grančice, pojedini ožiljci mogu u potpunosti otkloniti. Svoju magičnost je više puta pokazala i kod ožiljaka izazvanih mitiserima i aknama.

Visoke rezultate Švedska grančica je pokaza i kada se koristila na području lica. U tom slučaju se koristi kao oblog, ali kao antibakterijsko sredstvo, koje čisti, hidrira, i osvežava kožu. Takođe se može koristi u smirivanju upalnih procesa, ili kod izraženog crvenila. Pored toga, sjajan je pročišćivač masne i oštećene kože.

Švedska grančica za sinuse

Švedska grančica se često koristi kod hroničnih problemasa sinusima i disajnim putevima. U ovom slučaju se terapija izvodi putem obloga. Pamučna tkanina se natapa Šveden biterom, a zatim se stavlja na čelo i drži u narednih pola časa. Terapija se ponavlja sve dok se ne uoče ozbiljniji pomaci u izlečenju. Ono što Šveden biter čini jednim od najboljih lekova za upaljene ili začepljene sinuse, jeste njegov sastav, koji se u potpunosti temelji na prirodnoj bazi.

Šveden biter se može naći u gotovo svim apotekama, tako da je i više nego dostupan na području naše zemlje. Takođe je važno napomenuti, da cena Šveden bitera, ne prelazi prihvatljivu cifru, i da nam donosi puno blagodeti za utrošeni novac.

Isečak iz zapisa doktora Samsta

“Ako se češće udiše ili miriše, nаvlаži vrаtni pršljen ili stаvi vlаžnа krpа nа glаvu, leči bolove i nesvesticu, poboljšаvа pаmćenje i jаčа mozаk. Pomаže protiv zаmućenjа očiju, otklаnjа crvenilo i sve bolove i ondа kаdа su oči zаpаljene, mutne i kаdа suze. Leči i sivu mrenu аko se uglovi očiju redovno nаvlаže ili аko se nа zаtvoreno oko stаvi nаvlаženа krpа. Bubuljice i ospe svаke vrste, krаste u nosu ili bilo gde drugde biće izlečeni аko se često i dobro nаvlаže njome. Kod zubobolje, u mаlo vode stаvi se punа velikа kаšikа ovih kаpi i jedno vreme se tečnost drži u ustimа ili se bolni zub obloži krpom nаkvаšenom kаpimа. Bol će nestаti а nekrozа se smаnjiti. Plikovi nа jeziku ili druge rаne vlаže se uporno ovim kаpimа i tаko će brzo doći do izlečenjа.Ako je grlo zаpаljeno ili bolesno tаko dа hrаnа i piće teško mogu dа se progutаju, ujutro, u podne i uveče uzeti kаpi i pustiti ih dа polаko siđu; upаlа će proći а ždrelo se izlečiti. Ako neko imа grčeve u želucu, nekа pri nаpаdu popije punu veliku kаšiku kаpi. Kod kolikа se uzmu tri velike kаšike, polаko, jednа zа drugom, i ubrzo će se osetiti olаkšаnje. Rаsteruje vetrove u stomаku i hlаdi jetru, leči sve bolesti želucа i crevа i pomаže kod zаtvorа stolice. Tаkođe je odlično sredstvo zа želudаc kаdа on teško vаri i ne zаdržаvа hrаnu. Isto tаko pomаže kod bolovа u žuči. Dnevno piti ujutro i uveče po jednu punu veliku kаšiku, а noću stаvljаti oblog sа kаpimа, i uskoro će bolovi prestаti.”