Ogrozd

Ogrozdi su male, ovalne, okruglaste bobice poreklom sa evropskog tla. Rastu u divljini, u umerenim klimatskim uslovima širom Evrope, Severne Amerike i Sibira. Botanički, blsiki su rođaci ribizlama, pripadaju istoj porodici Grossulariacea, a rodu Ribes. Bogate su antioksidantima, polifenolima i vitaminima, ima ih u različitim bojama, ukusima i oblicima.

Ogrozdi su nisko kalorični; 100 gr svežih bobica sadrži samo 44 kalorije. Kao i crna ribizla, ogrozdi takođe imaju značajno visok sadržaj fitohemikalija fenola, posebno flavona i antocijanina. Za ova jedinjenja otkriveno je da imaju brojne korisne efekte na zdravlje, uticaj protiv razvijanja kancera, starenja, zapaljenskih procesa i neuroloških oboljenja.

Umereno su bogati antioksidantnim vrednostima. U 3277 umol TE/100gr, ogrozdi imaju kapacitet absorpcije oksigenih radikala (ORAC), vrednosti uporedive sa crvenom ribizlom (3387umol TE/100gr).
Ove bobice su umeren izvor vitamica C. 100gr svežih bobica ogrozda obezbeđuje 27,7 mcg ili 46% dnevno preporučenog unosa vitamina C. Istraživačke studije su pokazale da konzumiranje voća bogatog vitaminom C pomaže organizmu da razvije imunitet protiv infektivnih agenasa, takođe pomaže izbacivanju štetnih slobodnih radikala kiseonika iz tela.

Ogrozd sadrži malu količinu vitamina A. 100gr bobica ogrozda sadrži 290IU ili 10% RDA (preporučen dnevni unos) ovog vitamina. Vitamin A je zadužen za održavanje vlažnosti membrana i kože, i osnovni je sastojak u izgradnji i očuvanju vidnog aparata. Osim toga, utvrđeno je da konzumiranje prirodnog voća bogatog vitaminima i flavonoidnim antioksidansima štiti od kancera pluća i usne duplje.

Sveže ogrozd bobice sadrže male količine osnovnih vitamina kao što su vitamin B6 (piridoksin), vitamin B5 (pantotenska kiselina), folate i vitamin B1 (tiamin). Organizmu je potrebno da neke od ovih vitamina unosimo i dopunjujemo njihove zalihe iz spoljih izvora, kako bi se mogli obavljati osnovni metabolički procesi, zbog toga su ovi vitamini esencijalni.

Povrh toga, ogrozdi sadrže dovoljnu količinu minerala kao što su bakar, kalcijum, fosfor, mangan, magnezijum i kalijum.

Priprema i način serviranja

Ogrozd je jedno od popularnih vrsta voća širom Veluke Britanije. Bobice ubrane iz divljine mogu se jesti same.
Kod kuće ih treba oprati u hladnoj vodi, odseći stabljike. Sveže bobice mogu se jesti same bez preterane pripreme i dodataka, kao i ribizle, groždje i drugo voće.

Evo nekoliko predloga za serviranje:

Sveži, sočni, slatki ogrozdi mogu se jesti sami, kao voće koje inače stoji na stolu, salata, a pogotovo neke vrste kao crveni u Londonu, ljubičasti, rani supmor-žuti.
Kiselost i oporost bobica odlična je za kombinovanje sa ribom, piletinom i jelima od mesa.
Koriste se u industriji prerade voća za proizvodnju džemova, sokova, želea, sosova i dr.
Bobice se takođe koriste u pripremi mafina, nadeva za pite i sladoleda.