gajenje origana

Origano uzgoj u bašti i saksiji, berba, sušenje

Origano je biljka koju lako možete gajiti i u stanu i van njega, u bašti.Sve veći broj ljudi je zainteresova i za uzgoj origana na većim površinama. Origano potiče iz suvih i toplih krajeva, tako da najbolje uspeva u sušnim uslovima. Ova biljka je izvrsna za sadnju u bašti sa drugim povrćem, jer obično uništava insekte koji napadaju brokoli i grašak. Da pogledamo kako možete gajiti origano i sami.

Kako gajiti origano?

Uzgoj origana je vrlo lak. Možete početi tako što ćete uzeti seme, pelcer ili već iznikle mladice.

Ako imate seme, posadite ga prvo u saksiji, koju ćete držati u kući, nešto pre poslednjeg mraza. Nema potrebe da semenke zatrpavate zemljom. Samo ih stavite u saksiju, zalijte vodom i pokrijte saksiju plastičnom kesom. Stavite ga na sunčano mesto (najbolje na prozor). Semenke će proklijati za oko nedelju dana. Kada postanu visoke oko 13 centimetara, rasadite ih tako da između njih bude bar 30 centimetara razmaka. Biljke origana možete presaditi u baštu kada više nema opasnosti od mrazeva. Posadite ih na mesto gde ima mnogo sunca i sa dobro dreniranim zemljštem. Kada origano počne da raste, ne treba mu posebna nega. Pošto je origano prilagođene na sušne uslove, zalivanje je potrebno ih samo kada je jaka suša. Origanu nije potrebno ni đubrivo. Da bi origano imao dobar ukus (ako ga gajite da biste ga koristili u ishrani), odsecite cvetove kada počnu da cvetaju.

uzgoj origana

Sadnja origana u saksiji (tegli)

Ako vas zanima uzgoj origana u saksiji, potrebni su mu slični uslovi kao i napolju. Idealna temperatura je 18-21°C preko dana, a 13-16°C preko noći. Saksija za sadnju origana bi trebala da ima dobru drenažu. Origano možete saditi u kombinaciju peska, zemljišta za cveće, tresetnice i perlita. Kada posadite origano, proverite da li je samo koren u zemlji, jer ako se glavna stabljika preduboko zakopa može istruliti.Origano u saksiji stavite na mesto gde ima mnogo svetla. Tokom leta ga možete izneti napolje ako želite, ali ga obavezno unesite unutra pre nego što se temperatura drastično promeni, jer to može ubiti biljku. Origano koji se gaji u saksiji će mnogo teži preživeti hladno vreme.

origano uzgoj

Nega origana u saksiji

Origano je lako gajiti. Potrebno mu je između šest i osam sati sunca tokom dana. Najbolje je staviti ga na južni prozor kako bi upilo dovoljno sunca. Neka biljke budu udaljene po 10-15 centimetara jedna od druge i ne više od 40 centimetara udaljene od veštačkog izvora svetlosti. Origanu je potrebno suvlje zemljište, tako da ga možete ređe zalivati. Dobro je često podrezivati biljku kako bi se održao oblik i kako bi izraslo što više listova. Origano u saksiji možete đubriti tako što ćete ga zalivati tečnim đubrivom na svake dve nedelje. Ovo je biljka neverovatno jednostavna za uzgoj i potrebno je imati na umu samo ovih nekoliko stvari.

uzgoj origana u tegli

Koje biljke saditi uz origano ?

Ako sami gajite svoj origano, uvek ćete imati sveže listove. To važi i za druge začinske biljke. Origano možete gajiti zajedno sa biljkama koje zahtevaju iste ili slične oslove. Žalfija, majčina dušica, majoran i lovor zahtevaju slične stvari kad su u pitanju voda i svetlost i uzgoj u saksijama zajedno sa origanom neće biti problem. Bilo koja biljka kojoj je potrebno mnogo sunca, nešto manje vode i koja raste do umerene visine je odličan „drug“ origanu koji gajite u stanu ili kući. Važno je da podrezujete cvetove, jer cvetanje skraćuje životni vek biljke.

Berba origana

Origano je drvenasta, višegodišnja biljka koja može uvenuti u hladnim klimatskim uslovima. Vrlo je jednostavno da dobijete ukusne listove ove biljke. Ujutru kada prođe rosa uberite listove. Najjača koncentracija esencijalnih ulja je tokom toplih jutara zato se berba origana obavlja u tom periodu. Origano ima najbolji ukus onda kada se pupoljci tek formiraju i berba za sušenje veće količine origana bi trebalo da se obavi tada.Najbolje je da se berba obavi baštenskim makazama mada možete koristiti i nož. Odsecite stabljiku tik iznad čvorova od lišća. Tako će nova stabljika izrasti i imati još ukusnije listove. Operite listove za slučaj da na njima ima prašine. Dobro istresite preostalu vodu pre nego što stavite origano da se suši.

origano susenje

Sušenje origana

Postoji nekoliko metoda za berbu i sušenje origana kako biste ga sačuvali duže vreme. Možete skinuti listove sa stabljike i sušiti ih odvojeno, ili osušiti celu stabljiku i samo izmrviti suve listove. Možete vezati nekoliko stabljika i ostaviti ih na suvom, mračnom mestu. Možete ih umotati u neku kesu kako bi tamo padali osušeni komadi biljke i kako biste sprečili nakupljanje prašine.

Kada se lišće osuši i stabljike ukrute, uzmite lišće koje ćete sačuvati. Najbolji način jeste da ih skinete prstima. Stabljke su drvenaste i gorkog ukusa, tako da nisu prikladne za jelo, ali ih možete zapaliti ako volite biljni miris origana. Dobro očistite listove origana pre nego što ih odložite u kutiju, jer se tu lako mogu naći sitne bubice.

Čuvanje suvog origana

Kada osušite origano i odvojite listove, čuvajte ga na tamnom i mračnom mestu kako bi sačuvao ukus. Najbolje je držati ga u staklenoj tegli ili plastičnoj vakuumskoj kutiji. Svetlo i vazduh će mu uništiti ukus. Sušeni origano će potrajati oko šest meseci; nakon toga, gubi ukus.