Osteohondroza

Šta je osteohondroza?

1. Osteohondroza utiče na rast kostiju.

2. Najčešći simptomi osteohondroze su bol i problemi sa pokretanjem ili korišćenjem zahvaćenog zgloba.

3. U retkim slučajevima, hirurška intervencija može biti neophodna.

Osteohondroza je grupa poremećaja koji utiču na rast kostiju kod dece i adolescenata. Prekid dotoka krvi u zglobovima je često uzrok osteohondroze. Iako pojedine bolesti u ovoj porodici mogu da utiču na starije osobe, one najčešće utiču na decu i mlade čije kosti još uvek rastu.osteohondroza

Osteohondroza može izazvati bol i invalidnost!

Koje su vrste osteohondroze?

Veliki broj oboljenja spadaju u kategoriju osteohondroze. Ona utiču na različite delove tela. Obično se grupišu u jednu od tri kategorije na osnovu toga gde se javljaju. Mogu biti artikularna, fizealna ili neartikularna oboljenja.
Zglobne bolesti (artikularna)

Zglobne bolesti javljaju se u regionu zglobova i obuhvataju:

Legg-Calve-Perthes, koja zahvata kuk
Panerova bolest, koja zahvata lakat
Fribergova bolest ili Friebergova infrakcija, koja zahvata drugi prst na stopalu
Kolerova bolest koja zahvata stopalo

Fizealna bolest

Glavna bolest iz ove grupe je Šuermanova bolest, ili maloletnička kifoza. Ovo stanje utiče na intervertebralne zglobove kičmenog stuba. To su spojevi između kostiju kičme.

Neartikularna bolest

Neartikularna bolest može da utiče na bilo koji deo vašeg skeleta. Najčešća je Ozgud-Šlaterova bolest, koja utiče na koleno. Ozgud-Šlaterova bolest izaziva iritaciju ploče rasta u oblasti tibijalne tuberoze, a to je gornji deo lista, odmah ispod kolena. Severova bolest, koja zahvata petu, još jedan je tip neartikularne osteohondroze.

Osteochondritis dissecans je još jedan oblik osteohondroze. Do nje dolazi kada se mali delovi hrskavice i kosti izmeste u okviru zgloba zbog nedostatka protoka krvi. To se može javiti u bilo kom delu tela a najčešće je u kolenu.

Koji su simptomi osteohondroze?

Iako se neki slučajevi osteohondroze mogu javiti i izlečiti bez znanja obolelog, najčešći simptom je bol u blizini zahvaćenog zgloba. Bol se može javiti usled ili fizičke aktivnosti ili pritiska na tom području.

Drugi simptomi osteohondrze mogu biti:

– otok
– osetljivost
– iskakanje zgloba
– zaključavanje zgloba
– slabost zgloba
– ukočenost zgloba
– nemogućnost da se u potpunosti ispravi zahvaćeni ud

Uzroci i faktori rizika osteohondroze

Osteohondroza nema jedan poznat uzrok.

Česti faktori uključuju opterećenje kosti, smanjen dotok krvi u pogođenu oblast, i traumu. Osteohondroza takođe može da se javi kao posledica sportske aktivnosti i sportskih povreda.

Osteohondroza se skoro isključivo javlja kod dece i tinejdžera do otprilike 20 godina starosti. Deca koja se bave sportom imaju veće šanse da razviju osteohondrozu. Češća je kod dečaka, jer su dečaci su pod većim rizikom od povreda nego devojčice.

Dijagnostika i lečenje osteohondroze

Lekari mogu lako dijagnostikovati osteohondrozu pomoću rentgena. Postoji više tretmana za osteohondrozu, neki od njih su:

– Lekari često savetuju odmor za određeni deo tela gde je prisutna bol.
– Ponekad, možete koristiti ugdlagu ili gips.
– Za neke vrste osteohondroze, vežbe istezanja i mogu pomoći da se ojačaju mišići i tetive oko zahvaćenog zgloba.
– U retkim slučajevima osteochondritis dissecans, hirurgija može biti neophodna da se ukloni problematična kost.

Koje su prognoze osteohondroze?

Vaši izgledi za oporavak mogu da variraju zavisno od vrste osteohondroze koju imate. Osteohondroze često prolaze bez tretmana ili uz pomoć proteze ili gipsa. Često nastupi oporavak bez tretmana nekoliko nedelja do nekoliko meseci nakon nastanka bolesti.