Osteopenija – rani simptomi gubitka koštane mase – ishrana, lečenje, terapija

Saznajte šta je osteopenija, koji su njeni simptomi, kakva je terapija i kakva se ishrana preporučuje za ovu bolest kostiju…

Šta je osteopenija ? – definicija

Osteopenija je često prethodnica osteoporoze odnosi se na rane znakove gubitka koštane mase.Kod osteopenije mineralna gustina kostiju je manja od normalne. Međutim, još nije toliko mala da bi se smatrala osteoporozom.

Neće svako ko pati od osteopenije dobiti i osteoporozu. Postoje promene načina života osoba sa osteopenijom koje mogu da osiguraju da kosti neće više propadati, na primer, zdrava ishrana, redovne vežbe oslonca, prirodni lekovi,  smanjenje unosa kofeina i alkohola i prestanak pušenja.

Kako starimo, gubimo više ćelija kostiju nego što ih naš organizam proizvodi. Usled toga kosti postaju slabije pa može da dođe do pojave osteopenije i osteoporoze. Kosti postaju podložnije prelomima i drugim oštećenjima.

Osnovna razlika između osteopenije i osteoporoze je ta što se osteopenija ne smatra bolešću, dok osteoporoza to jeste. Osteopenija se smatra pokazateljem rizika preloma.

osteopenija bedrene kosti

U kojoj dobi koštana masa počinje da se smanjuje?

Koštana masa, ili količina kostiju koju imate, obično je na vrhuncu oko 30. godine. Nakon toga koštana masa počinje da se smanjuje. Vaš organizam počinje da resorbuje ćelije kosti brži nego što se stvaraju nove. Ova resorpcija kostiju se ubrzava nakon menopauze.

Osteopenija simptomi

Koji su simptomi osteopenije ?

Osteopenija je stanje kod koga obično ne postoje nikakvi simptomi. Gubljenje koštane mase nije bolno. Većina osoba sa osteopenijom ne zna da je došlo do razvoja ovog stanja. Zapravo, prvi znak može da bude prelom kosti. Prelom kosti može da znači da već imate osteoporozu.Pošto simptomi nisu primetni treba biti na oprezu već posle tridesete i preduzeti mere za prevenciju.

Osteopenija lečenje

Lečenje osteopenije se svodi na ishranu koja je bogata kalcijumom i vitaminom D.

Terapija

Ako lekar proceni da je neophodno može se uvesti hormonska terapija.Ovo je nekad bila popularna terapija za lečenje osteopenije i osteoporoze ali je poslednjih godina lekari retko koriste zato što su novija istraživanja pokazala da povećava šanse za razvoj krvnih ugrušaka u nogama i plućima. Ponekad ipak hormonska terapija se može uvesti za simptome menopauze i osteopeniju. Razgovarajte sa svojim lekarom da vidite da li treba razmotriti ovu terapiju.

Osteopenija ishrana

Ishrana kod osteopenije kao što je pomenuto zahteva uključivanje što više namirnica koje su bogate kalcijumom i vitaminom D.

Ishrana treba da se bazira na namirnicama kao što su:

– Mlečni proizvodi: jogurt, mleko sa manje masnoće i sir

– Zeleno povrće kao što su brokoli i kelj

– Sardine i losos, tuna, skuša

– Žumanca
Koji su faktori rizika za nastanak osteopenije ili osteoporoze?

Faktori rizika za nastanak osteopenije su isti kao i oni kod osteoporoze. Izloženi ste većem riziku:

 • ako ste žena, posebno nakon menopauze
 • ako ste mršavi i/ili sitne konstitucije
 • ako u ishrani imate premalo kalcijuma
 • ako pušite
 • ako vodite neaktivan život
 • ako imate istoriju anoreksije nervoze
 • ako se u vašoj porodici javlja osteoporoza
 • ako pijete previše alkohola
 • ako ste u ranoj menopauzi
 • ako ste bili podvrgnuti histeroktomiji
 • ako imate različite hormonske poremećaje
 • ako se dugo lečite steroidima

Kako lekar može da utvrdi da li neko ima osteopeniju ili osteoporozu?

Najprecizniji način dijagnostikovanja osteopenije i osteoporoze je merenje gustine kostiju. Ovo se obično obavlja pomoću osteodenzimetrije X zracima dvostruke energije, odnosno DEXA ili DEX skeniranjem.

Rezultati DEXA skeniranja se izražavaju T skorom:

 • normalne kosti: T skor iznad -1
 • osteopenija: T skor između -1 i -2,5
 • osteoporoza: T skor ispod -2,5

Mogu da se obave i druga testiranja i pregledi da bi se dijagnostikovala osteoporoza ili osteopenija. Kvantitativni ultrazvuk je još jedan metoda za merenje gustine kostiju. Njime se meri brzina zvuka u kosti čime se procenjuju gustina i jačina kosti. Ipak, da bi se potvrdili rezultati ultrazvuka i drugih pregleda i testova, potrebno je DEXA skeniranje.

Ko bi trebalo da obavi testiranje koštane gustine?

Stručnjaci preporučuju merenje koštane gustine ako imate neki od faktora rizika. U njih spadaju:

 • starost – što ste stariji, to ste izloženiji većem riziku od nastanka osteoporoze
 • težina – ako ste abnormalno mršavi, izloženi ste većem riziku
 • prethodni prelomi kostiju – dovode vas u veći rizik od osteoporoze, posebno ako je trauma bila blaga
 • porodična istorija osteoporoze
 • pušenje
 • dugotrajno lečenje steroidima – velike doze steroida koje se uzimaju duže od 3 meseca
 • hronični zdravstveni problemi ili oboljenja, kao što su reumatoidni artritis, malapsorpcija (loša apsorpcija hranljivih materija), neuhranjenost, prevremena menopauza, hipertireoza, hipogonadizam, dijabetes tipa 1 ili hronična bolest jetre
 • alkoholizam, posebno ako pijete više od tri pića dnevno

Lekar će izvršiti detaljan uvid u vašu istoriju bolesti i proceniti da li je potrebno da se podvrgnete DEXA skeniranju.

Na koji način je ženska sporska trijada povezana sa osteopenijom i ranim gubitkom koštane mase?

Ženska sportska trijada je termin kojim se označava kombinacija tri zdravstvena stanja koja su sve češća među ženama koje se bave sportom. U ova stanja spadaju poremećena ishrana, amenoreja ili prekid menstrualnog ciklusa i osteopenija, odnosno manja koštana masa. Ovi problemi su izuzetno zabrinjavajući, posebno zbog sve većeg pritiska medija na tinejdžerke da održavaju „savršenu“ telesnu težinu i budu mršave.

Sportistkinje koje se bave gimnastikom, plesom, plivanjem, klizanjem i trčanjem su izložene visokom riziku od nastanka ženske sportske trijade jer se trude da izgledaju vitko i budu u formi.

Poznato je da je među ženama koje se bave sportom više onih kod kojih izostaje menstruacija, nego što je to slučaj u opštoj populaciji. Izostanak menstruacije je povezan sa sniženim nivoom estrogena. Niži nivo estrogena može da bude uzrok manje koštane mase što znači da se razvila osteopenija.

Niskokalorična ishrana je obično prvi predznak da je ishrana poremećena. Preterano vežbanje ili opsednutost vežbanjem mogu da budu drugi znak poremećaja ishrane. Svaki od ovih problema mora da se ispita u medicinskim uslovima i leči da bi se obezbedio dobar ishod za ženu.

 Kako se sprečava nastanak osteopenije i osteoporoze?

Osteopenija je nešto što zabrinjava svaku ženu, bez obzira na starost ili zdravstveno stanje. Razlog tome je da je osteopenija prvi korak ka osteoporozi ili teškom gubitku koštane gustine.

Da stvar bude gora, prelomi ne čekaju na osteoporozu. Rizik od preloma se povećava kada se koštana gustina smanjuje. Kada jednom imate prelom, vaš rizik od novih preloma se povećava. Dobra vest je da se osteopenija može sprečiti i popraviti pre nego što dođe do preloma. Evo i nekih saveta za prevenciju:

 • uravnotežena ishrana – ovo je glavna metoda za prirodno lečenje i prevenciju.Unosite dosta kalcijuma i vitamina D kojih ima u namirnicama poput mleka, jogurta, sira i brokolija
 • redovno vežbajte – opredelite se za vežbe oslonca poput hodanja, trčanja ili tenisa, a radite i vežbe za jačanje sa tegovima ili elastičnom gumom
 • izbegavajte pušenje
 • ako konzumirate alkohol, držite se bezbednih, preporučenih količina
 • snabdevajte se vitaminom D bezbednim izlaganjem letnjem suncu, zdravom ishranom i razmislite o tome da tokom jeseni i zime svakodnevno uzimate 10mg suplementa vitamina D