oticanje ruku

Oticanje ruku i prstiju mogući uzroci i prirodni lekovi za lečenje

Oticanje prstiju na rukama ujutro

Oticanje prstiju na rukama ujutro  može biti prilično česta i neprijatna pojava s obzirom na to da može otežavati svakodnevne jutarnje aktivnosti. Uzroci oticanja prstiju na rukama ujutro mogu biti raznovrsni, a neki od njih su:

 • Dehidratacija i nedovoljno unošenje tečnosti u organizam
 • Položaj prilikom spavanja; ako spavate sa savijenim ručnim zglobovima, to može dovesti do oticanja prstiju na rukama ujutro.
 • Artritis
 • Problemi sa bubrezima
 • Razne alergije
 • Trudnoća
 • Ishrana sa velikim količinama soli
 • Posledica neke povrede
 • Korišćenje određenih lekova
 • Pseudogiht
 • Osteoartritis

Oticanje ruku i prstiju na rukama uzroci

Oticanje ruku i oticanje prstiju na rukama mogu se dešavati iz mnogo razloga, ali dobra stvar je što su mnogi od njih zapravo bezazleni i predstavljaju razlog za brigu. Ipak, kada oticanje ruku i prstiju na rukama bivaju praćeni bolom, to već može biti znak nekog ozbiljnog zdravstvenog problema. U ovom članku naći ćete neke od mogućih uzroka oticanja ruku i prstiju na rukama, ali ukoliko imate problema sa ovom pojavom, najbolje je da se javite lekaru kako biste bili sigurni u uzrok oticanja ruku.

oticanje prstiju

Velike vrućine

Kao što je dobro poznato, toplota uzrokuje širenje krvnih sudova, što čini da se određena količina toplote oslobodi preko kože kako bi ste telo rashladilo. Prilikom protezanja krvnih sudova, određena količina tečnosti može procureti u meka tkiva i prouzrokovati otečene prste na rukama.

Konzumiranje soli u velikim količinama

Oticanje zglobova na prstima ruku može biti izazvano i konzumiranjem soli u velikim količinama. Organizam konstantno održava ravnotežu na relaciji so – voda, a ako konzumirate previše soli, to znači da vaš organizam kompenzuje zadržavanje više vode, što čini uzrok otečenih prstiju na rukama.

Osteoartritis

Otečeni prsti na rukama često su posledica osteoartritisa, posebno kod starijih osoba. Pored oticanja ruku, osteoartritis prate bol i ukočenost zglobova na prstima. Ukoliko primetite ove simptome, bez odlaganja se obratite lekaru.

Sindrom karpalnog tunela

Sindrom karpalnog tunela nastaje onda kada je nerv koji ide od podlaktice u šaku stegnut ili stisnut u zglobu. U tom slučaju, otečeni prsti na rukama praćeni su bolom, peckanjem ili trnjenjem šaka i prstiju na rukama. To su glavni simptomi sindroma karpalnog tunela koji se razvijaju polako tokom vremena. Statistika pokazuje da je sindrom karpalnog tunela bolest koja je češća kod žena nego kod muškaraca.

Limfedem

Oticanje šaka može se desiti usled limfedema. To je stanje kada se limfne tečnosti, koje nose otpad, bakterije i viruse izvan organizma, ne odvode adekvatno. Kod limfedema, pored oticanja ruku i prstiju na rukama, može doći i do oticanja nogu i prstiju na nogama.

Rainaudova bolest

Rainaudova bolest predstavlja suženje arterija koje je često izazvano preteranim izlaganjem hladnoći ili preteranim stresom. Ova bolest čini cirkulaciju krvi slabom, što uzrokuje oticanje šaka.

Oticanje ruku u trudnoći

Tokom trudnoće telo žene proizvodi čak oko 50% više krvi i drugih telesnih tečnosti kako bi plod mogao da normalno da napreduje. Zapravo, 25% kilaže tokom trudnoće jeste posledica zadržavanja tečnosti. S obzirom na to da se tolike količine tečnosti tokom trudnoće talože u organizmu, prirodno je da se određena količina rasporedi u rukama, nogama, stopalima, zglobovima i prstima. Ipak, funkcija tečnosti je ovde pozitivna. Ona pomaže telu da se pripremi za porođaj tako što čini da se zglobovi i tkiva otvore i omekšava telo.

Otok na rukama i prstima na rukama najizraženiji je oko petog meseca i može trajati do kraja trećeg tromesečja. Dakle, oticanje ruku u trudnoći nije ono što treba da vas brine. Oticanje ruku u trudnoći sasvim je prirodna pojava.

Lečenje

Lečenje, kao i kod svake druge zdravstvene tegobe, umnogome zavisi od uzroka pojave simptoma. Ukoliko je uzrok oticanja ruku i prstiju na rukama neki od onih koje smo mi nabrojali, onda ovu pojavu možete lečiti kod kuće, osim ako vam lekar ne savetuje drugačije.

Odmor

Ako primetite da vam se otok na rukama i prstiju na rukama javlja prilikom neke aktivnosti, to znači da treba da prestanete sa tom aktivnošću. Ukoliko morate na poslu obavljati određenu aktivnost, onda nosite splintu da jednoj ili na obe šake, u zavisnosti od toga da li vam otiče samo jedna ili obe šake.

Led

Primena ledenih obloga na otečenom području može umnogome umanjiti otok. Led primenjujte na kožu tako što ćete ga prethodno umotati u peškir. Držite ga odjednom 20 minuta.

Lekovi

Uz konsultaciju s lekarom možete koristiti određene lekove kao što su nesteroidni antiupalni lekovi – na primer aspirin ili ibuprofen.

Vežbanje

Istezanje i vežbe snage za mišiće šake i ručnog zgloba mogu pomoći da se višak tečnosti vrati tamo gde treba i tako se smanji otok u šakama. Pored istezanja, može pomoći i masiranje šaka.

Ishrana i unošenje tečnosti

Ukoliko je uzrok otoka giht, potrebno je ograničiti unos alkohola, mesa, ribe i živine u organizam. Unošenje tečnosti i smanjenje unošenja natrijuma u organizam mođe pomoći tome da se smanji otok u rukama i prstima.

Prirodni lekovi

Beli luk

Kao što već znate, beli luk je prirodni antibiotik. Zagrejte 1 i po kašiku susama na tiganju i kuvajte 2 do 3 izmrvljena čena belog luka na ovome. Kada luk poprimi braon boju, dodajte ¼ kašičice kurkume u prahu i ¼ đumbira u prahu. Ovo nanosite 3 puta dnevno na oteklo područje.

Kurkuma

Pomešajte kurkumu u prahu sa vodom tako da dobijete gustu pastu. Dobijenu pastu nanesite na otečeno područje i uvijte šake sterilnim zavojem. Nakon dva sata operite pastu mlakom vodom.

Ulje čajevca

Primenom ulja od čajevca na šake možete izlečiti nastalo stanje zato što ulje čajevca sadrži antigljivične, antibakterijske i antivirusne supstance.

Gorka sok

Glavni sastojci gorke soli jesu magnezijum i sulfat. Oni su pogodni za kožu jer je koža u mogućnosti da apsorbuje ova jedinjenja bez komplikacija. Magnezijum deluje tako da opušta nervni sistem, upalu i bol. 250 ml vode stavite da provri sa jednom kašičicom gorke soli. Umočite otekle prste u ovu toplu tečnost i držite ih u njoj dok se ne ohladi. Ukoliko nemate gorku so, možete napraviti rastvor i sa običnom kuhinjskom soli, umotajte mrvljeni led u krpu i utrljajte na otečeno područje.