oticanje uvecanje pljuvacnih zlezda

Oticanje, uvećanje, upala pljuvačnih žlezda

Oticanje pljuvačnih žlezda

Natečene pljuvačne žlezde mogu se pojaviti usled prisustva infektivnih oboljenja,, kamenja u bubregu, tumora ili drugih zdravstvenih problema.Trajanje otoka pljuvačnih žlezda je individualnog karaktera, i može biti uslovljeno pacijentovom reakcijom na propisano lečenje.

Kao što i sam naziv sugeriše, pljuvačne žlezde su zadužene za proizvodnju salive (pljuvačke). Pošto se pljuvačka luči eksternim putem u kanale, pljuvačne žlezde se grupišu ispod egzokrinih žlezda. Sve pljuvačne žlezde, veće i manje, završavaju se u usnoj duplji, gde oslobađaju pljuvačku koja igra značajnu ulogu u digestiji progutane hrane. Pored razlaganja hrane, pljuvačka ima ulogu u održavanju hidratacije usne duplje i prevenciji stomatoloških oboljenja. Otečene pljuvačne žlezde onemogućavaju normalno lučenje pljuvačke i izazivaju pojavu bola.

oticanje uvecanje pljuvacnih zlezda

Uzroci

Otečene pljuvačne žlezde mogu se zateći ispod jezika, u predelu vrata i obraza, što se objašnjava prisustvom tri dominantna para pljuvačnih žlezda na različitim lokacijama.

U pitanju su parotidne (doušne) žlezde koje okružuju granu gornje vilice, podvilične žlezde (na donjoj strani donje vilice) i submandibularne pljuvačne žlezde locirane ispod jezika. Pored navedenih, postoji i par manjih pljuvačnih žlezdi (sveukupno više od 600).
Uvećane pljuvačne žljezde javljaju se zbog različitih faktora. Bilo koja abnormalnost pljuvačne žlezde dovešće do oticanja i iritacije. Jedan od najčešćih uzročnika uvećanja su poremećaji pljuvačnog kanala praćeni otokom, bolom i blokadom kanala. Kod obolelih od HIV-a, oticanje pljuvačnih žlezda javlja se usled limfocitne infiltracije. Ostale  bolesti koje se mogu javiti:

  • pojava kamenčića u pljuvačnom kanalu
  • prisutni ožiljci na pljuvačnom kanalu
  • tumor pljuvačnih žlezda
  • infekcija pljuvačnih žlezda
  • zauške i druge virusne infekcije
  • bakterijske zauške
  • Sjorgenov sindrom
  • sarkoidoza
  • sijalodenoza (benigno oticanje)
  • cistične formacije

Uvećanje pljuvačnih žlezda praćeno je brojnim simptomima koji su uglavnom povezani sa ustima i delovima lica. Pojedini oboleli mogu imati poteškoće u otvaranju usta, prilikom pričanja ili jela, dok neki mogu iskusiti suvoću ili neprijatan ukus u ustima.

Lečenje

Uvećanje pljuvačnih žlezda može se objasniti uvidom u medicinsku istoriju oboljenja, posebno onih koja su bila povezana sa ustima i licem. Pri tom, lekar će ispitati osetljivost žlezda i bolova prisutnih simptoma. Takođe, analize krvi, rendgenski snimci, magnetna rezonanca i CT skeniranje mogu omogućiti detektovanje kamenčića, tumora i drugih abnormalnosti. U ređim slučajevima vrši se biopsija i uzimanje brisa radi isključivanja mogućnosti prisustva ozbiljnih zdravstvenih oboljenja.

Ukoliko su ćelije pljuvačnih žlezda pogođene parotitisom ili nekom drugom infekcijom, lekar će vam prepisati terapiju antibioticima.

Ako je uočeno prisustvo kamenčića u pljuvačnom kanalu, biće vam sugerisana primena hirurškog postupka rešavanja problema žlezda. Pacijentima u početnoj fazi oticanja pljuvačnih žlezda preporučuje se upotreba lekova za suzbijanje širenja otoka, dakle, tretman će zavisiti od uzročnika pojave oticanja.

Kućni načini lečenja usmereni su na smanjivanje otoka, osetljivosti istih i sprečavanje pojave bolova. U te svrhe koriste se tople obloge koje obezbeđuju dovoljne količine vode. Takođe, jedan od terapijskih vidova predstavlja nežno masiranje pogođenih područja sa ciljem obezbeđivanja normalnog protoka pljuvačke u ustima.

U mnogim slučajevima dolazi do brzog i uspešnog oporavka. Na primer, zauške i druge virusne infekcije nestaju u roku od 10 dana. Međutim, Sjogrenova bolest je hroničnog karaktera čija terapija zahteva stimulisanje produkcije pljuvačke.

Ključni saveti za prevenciju oticanja pljuvačnih žlezda sugerišu redovno upražnjavanje oralne higijene, unošenje dovoljnih količina vode, zdravu ishranu, izbegavanje konzumiranja cigareta i drugih nezdravih navika.