parafinsko ulje upotreba

Parafinsko ulje upotreba u kozmetici i protiv zatvora

Šta je parafinsko ulje i kako se dobija?

Parafin je smesa alkana, tj. zasićenih alifatskih parafinskih ugljovodonika sa 18 do 45 ugljenikovih atoma u molekulu. Iz parafinskog voska dobijaju se tri vrste parafina ‒ čvrsti parafin, cerezin i vazelin. Parafinsko ulje je bezbojna tečnost bez mirisa i ukusa. Dobija se destilacijom sirove nafte. Prolazi kroz nekoliko procesa kako bi se dobio gotov proizvod. Nerastvorljivo je u vod i alkoholu. Rastvara se u organskim rastvaračima. Parafinsko ulje se koristi u farmaceutskoj industriji za pravljenje lekova i u kozmetičkoj industriji za razne kozmetičke proizvode.

Parafinsko ulje upotreba

Parafinsko ulje je korisno za ljude koji imaju suvu kožu. Pomaže pri uklanjanju mrtvih ćelija sa kože i podmlađuje je. Pored toga, prafinsko ulje pomaže kod ekcema i dermatitisa. Ono stvara film na koži, hidrira je i zadržava vlagu na njoj. Od njega se prave i razna hidratantna ulja za kupanje. Čistoća i hemijska stabilnost parafinskog ulja čine ga veoma korisnim i zato je njegova upotreba veoma širokog spektra (koristi se u prehrambenoj, kozmetičkoj, farmaceutskoj i hemijskoj industriji). Parafinsko ulje takođe ima primenu i u medicini.

Parafinsko ulje je sastavni deo raznih krema za negu kože i voska za depilaciju. Pored toga, koristi se i kod problema sa zatvorom i tvrdom stolicom, za negu kose, kao sredstvo za podmazivanje, za proizvodnju vina kao sredstvo koje štiti od oksidacije, kao gorivo za kerozinske lampe i za mnoge druge svrhe u industriji generalno.

Parafinsko ulje se kod problema sa zatvorom koristi za unutrašnju upotrebu, a za negu kože i kose koristi se spolja. Takođe je dobro i za lečenje hemoroida za spoljašnju upotrebu.

Parafinsko ulje za zatvor

Zatvor (opstipacija) podrazumeva otežano pražnjenje creva. Zatvor stvara nadutost i bolove priliko pražnjenja creva. Uzroci pojave zatvora mogu biti razni ‒ konzumiranje hrane koja je siromašna vlaknima, nasledni faktor, depresija, tumori itd.

Kako parafinsko ulje pomaže kod problema sa zatvorom?

Parafinsko ulje je laksativ i kao takvo je dobro za zatvor i tvrdu stolicu. Parafinsko ulje podmazuje zid creva i tako olakšava njihovo pražnjenje (defekaciju). Odraslima se preporučuje po jedna kašika ulja, a deci po dve kašičice dnevno (najviše nedelju dana). Pre upotrebe parafinskog ulja za zatvor, obavezno utvrdite razlog zatvora jer, kao što smo već napomenuli, uzrok može biti neki ozbiljan zdravstveni problem koji upotreba ovog ulja ne može da reši. Napomena: Pre upotrebe parafinskog ulja za zatvor, obavezno se posavetujte sa lekarom kako ne bi došlo do nekih neželjenih dejstava i komplikacija.

Kada je u pitanju zatvor kod dece, tada se naročito savetuje da se konsultujete sa pedijatrom i da nikako ne koristite parafinsko ulje za zatvor na svoju ruku!

Parafinsko ulje za bebe

Kao što smo već napomenuli, parafinsko ulje je sastavni deo kozmetičkih proizvoda za negu kože, a takođe se koristi i za proizvodnju kozmetike za negu kože kod beba. Parafinsko ulje možete koristiti za negu kože kod beba tako što ćete nakon kupanja natopiti parče vate ili tupfer i namažete pregibe na koži. Ono će omekšati kožu i sprečiti njeno isušivanje.

Parafinsko ulje za uho

Uho se može zapušiti usled nakupljanja cerumena (ušne tečnosti).

Kako se koristi parafinsko ulje za uho?

Dovoljno je da samo nekoliko kapi parafinskog ulja nakapate u uho. Ono će smekšati ušnu tečnost i tako ćete lakše otčepiti i očistiti uho. Parafinsko ulje se može koristiti u kombinaciji sa drugim sredstvima za otčepljenje uha. Napomena: Pre korišćenja parafinskog ulja za otčepljenje uha, obavezno se posavetujte sa lekarom.

Parafinsko ulje za kosu

Pored toga što je dobro za zatvor, negu kože i problema sa začepljenjem uha, parafinsko ulje je idealno i za negu kose. Ako imate problem sa suvom, oštećenom kosom i ispucalim krajevima, potrebno je da nakon pranja na mokru kosu nanesete male količine na kose pazeći da ga ne nanesete na koren kako vam se kosa ne bi dodatno mastila.  Kosa će vam biti svilenkastija i sjajnija i imaće zdrav izgled.

parafinsko ulje za kosu

Parafinsko ulje takođe možete koristiti i prilikom farbanja tamnom farbom tako što ćete ga naneti na delove kože koji mogu biti zahvaćeni farbom i ostaviti tamne fleke na koži.

Parafinsko ulje u kozmetici

S obzirom na to da ima univerzalno dejstvo, upotreba parafinskog ulja u kozmetičkoj industriji je veoma rasprostranjena. Kreme na bazi parafinskog ulja za negu kože su idealne za one koji imaju problem sa suvom kožom. Parafinsko ulje hidrira kožu i zadržava vlagu na njoj. Posebno se preporučuje u jesenjim i zimskim danima jer štiti kožu od pucanja koje mogu izazvati vetar i niske temperature. Parafinsko ulje je odličan izbor za skidanje šminke, a možete napraviti i prirodni piling za kožu tako što ćete ga pomešati sa morskom solju. Parafinsko ulje je pogodno za negu kože čitavog tela, pa i kože lica.

Druge upotrebe parafinskog ulja

Parafin se koristi i kao tečno gorivo. Za razliku od kerozina ne stvara čađ i neprijatan miris. Takođe se koristi i kao sredstvo za podmazivanje mašina u hemijskoj, tekstilnoj (za podmazivanje šivaćih mašina i tekstila prilikom tkanja), papirnoj i prehrambenoj industriji (njime se podmazuju konzerve za konzerviranje hrane, plehovi kako se peciva pri pečenju ne bi zalepila). Koristi se za suzbijanje visoko reaktivnih hemikalija kao što su hlor, sumpor-dioksid, metalni hidridi, katalizatori itd. Parafinsko ulje je takođe jedan od sastojaka određenih insekticida u poljoprivrednoj industriji. Pored toga, ima primenu i u proizvodnji plastike. Tečni parafin služi za čuvanje nestabilnih supstanci, kao i gorivo za razne svetiljke i lampe umesto električne energije. Koristi se i u raznim laboratorijama kao pomoćno sredstvo za razna istraživanja. Tečni parafin je takođe jedan od sastojaka vazdušnih filtera, naročito onih namenjenih za upotrebu pod vodom.

Kao što vidite, primena parafinskog ulja je veoma širokog spektra ‒ od sredstva za podmazivanje u različitim granama industrije, preko nege kože i kose, pa sve do problema sa zatvorom i začepljenim uhom. Parafinsko ulje možete kupiti u bilo kojoj apoteci i njegova cena je veoma pristupačna. Kada je unutrašnja upotreba u pitanju, jako je bitno da ga koristite dozirano prema uputstvima lekara ili farmaceuta kako ne bi došlo do nekih neželjenih efekata i ozbiljnih komplikacija. Obavezno obavestite lekara ako koristite parafinsko ulje u lekovite svrhe.