patuljasta ruza gajenje

Patuljaste mini ruže saveti za uzgoj na otvorenom i u saksiji

Uzgoj patuljastih ruža

Patuljaste, ili mini ruže, su savršeno proporcionalne, male verzije većih vrsta ruža, sa svim bojama, oblicima, građom, a često i mirisom ruža pune veličine. Kao i druge vrste ruža, svaki varijetet patuljastih ruža ima različite karakteristike, a mini ruže su veličine od 10cm do oko 1m ili više. Po obliku mini ruže mogu da budu žbunaste, zbijene, penjačice ili da padaju u slapovima.

No bez obzira na oblik ili rast, dobra patuljasta ruža ima cvetove i listove u savršenoj srazmeri. Male ne znači i manje privlačno, a u većini slučajeva malo znači lakše za uzgoj. Njihova sitna konstitucija, patuljaste ruže čini idealnima za uzgoj u saksijama. Cvetovi će tokom čitave sezone rasta biti jarke i trajne obojene tačkice, a možete ih seći i praviti od njih minijaturne bukete i cvetne aranžmane. Izbor vrsta je neverovatan, a svake godine stiže na stotine novih.

Patuljaste ruže su divne biljke i za uzgoj na otvorenom. Pošto su biljke tako majušne kada ih kupujete, izgleda kao da će im trebati večnost da porastu i pokažu se u pravom svetlu. Ali ne dozvolite da vas ova mala veličina zavara. Patuljaste mini ruže dosežu punu veličinu veoma brzo, a izdašno cvetaju tokom čitave sezone. Patuljaste ruže su divne kao biljke koje se sade ispred kuće. Njima možete da oivičite staze ili da ih posadite u podnožju neke veće biljke.

mini ruze uzgoj u saksiji

Patuljaste mini ruže zimi

Patuljaste mini ruže su, zapravo, veoma žilave biljke. Skoro uvek se razmnožavaju i rastu iz svog korena, što ih čini izdržljivijima tokom hladnog vremena od mnogih drugih vrsta ruža. Kao i većina drugih biljki, međutim, nisu baš oduševljene oštrim zimskim vetrovima i nezgodnim ciklusima zaleđeno-odleđeno koje ponekad donosi zima. Čak i pored toga, vaše patuljaste ruže će preživeti zimu i odlično napredovati naredne sezone, bez obzira da li vi nešto preduzimate ili ne. Ako živite u područjima gde temperatura redovno pada ispod -12 stepeni Celzijusa, pretrpeće manju štetu i bolje napredovati ako podnožje biljke sa listovima zagrnete malčom radi zimske zaštite.

mini ruze uzgoj

Saveti za uzgoj i negu

Manja biljka znači i manje korenje, a manje korenje ne raste duboko u zemlju. Dakle, ako majka priroda ne obezbedi kišu, vašim patuljastim ružama će biti potrebno češće zalivanje. Takođe, manje biljke traže i manje količine đubriva. Uopšteno, planirajte da ih prehranjujete sa trećinom količine za obične ruže i dva puta češće od običnih ruža.

uzgoj mini ruza

Rezidba mini ruža

Kao i sa ružama u punoj veličini, uklanjanje precvetalih cvetova je svo orezivanje koje im je potrebno tokom sezone rasta. U jesen ne morate da orezujete patuljaste ruže, a u proleće orežite samo mrtve delove. Ako imate mnogo patuljastih ruža za rezidbu, trimer za živu ogradu će vam odlično odraditi posao. Biljke orežite približno na polovinu, što znači da ako imate biljke od 30cm, one bi nakon rezidbe trebalo da budu visoke 15cm. Za manji broj – ali većih – cvetova, možete da primenite isti princip rezidbe kao i kod hibridnih čajnih ruža (čajevki).

Uzgoj mini ruža u saksiji

Ne verujte ljudima koji vas ubeđuju da je gajenje patuljastih ruža u zatvorenom prostoru, u saksiji na prozoru, lako. U zatvorenom prostoru patuljaste mini ruže će cvetati nedelju-dve, međutim, na kraju ćete biljku morati da iznesete napolje gde će imati dovoljno svetlosti i bolje uslove za zdrav rast. Oni koji uspešno gaje patuljaste ruže u saksiji i zatvorenom prostoru to rade ili u stakleniku ili imaju neku vrstu specijalnog osvetljenja.