Pav pav ili indijanska banana – lekovitost, uzgoj, nega,

Severnoamerička biljka pav pav (paw paw)dolazi iz porodice tropskih biljaka, Annonaceae. Pav pav (Asimina triloba) je voće koje je nažalost, neprimećeno. Drugi naziv za ovu biljku je indijanska banana, a za uzgoj je potrebno zaista malo nege.

Indijanska banana je listopadno drvo, može porasti od 3,5 do 6 metara, i piramidnog je oblika. Plodovi su veličine od 10 do 12 centimetara, a meso može biti od bele do narandžaste boje.

Ukus indijanske banane je potpuno jedinstven, i podseća na kombinaciju banane, manga i ananasa. Pav pav voće se obično jede sveže, ali se može ubaciti i u kolače ili kompot. Divlje voće može ostaviti blago gorak ukus u ustima, nakon što ga pojedete. Plodovi sa kalemljenog drveća su kvalitetniji, nemaju gorak ukus i bolje se prodaju. Pav pav je jedno od imena za papaju, tropsko voće iz porodice Caricaceae. Ova dva voća se prilično razlikuju, ali neke vrste indijanske banane, ukusom malo podsećaju na papaju.

Američki indijanci i evropski doseljenici u Ameriku su dugo koristili pav pav voće kao hranu. Indijanci su ga jeli sveže, stavljali u soseve i pite, i sušili za zimu. Navodno su neki ljudi dobili kontaktni dermatitis, od čestog izlaganja plodovima indijske banane.

Voće pada sa grane pre nego što sazri, pa ga morate pokupiti i sačekati. Primetićete da je zrelo, kada kora primi braon boju.

indijanska banana uzgoj

Kako se jede ?

Voće pav pav se može jesti sirovo, na primer, preseći na pola kao avokado, ukloniti velika koštica i poprskati sokom od limuna.

Zrelo voće je bogato vitaminima A, B i C. Vitamin A je dobar za vid, vitamin B za nervni sistem i mišiće, a vitamin C jača imuni sistem i pomaže mu da se izbori sa bolestima.

Zreli plodovi indijanske banane mogu opstati vrlo kratko, oko 3-5 dana. Zbog toga ćete jako retko naći ovo voće u prodavnicama, jer prosto ne može da stigne u maloprodaju dovoljno brzo. Ukoliko želite da uživate u ovom voću, najbolje bi bilo da ga uzgajate u svom dvorištu.

Saveti za uzgoj

Za uzgoj indijanske banane odaberite mesto sa vlažnom zemljom, koja se dobro cedi. Pav pav biljka može da raste i na alkalnom zemljištu.

Indijanska banana ima dugačak koren, kom presađivanje neće prijati. Možete pokušati sa sađenjem semena, za najbolji početak, ali ovaj proces traje duže. Seme se može posaditi nakon stratifikacije, na prohladnom i vlažnom mestu.

Razmnožavanje

Seme – najbolje je posaditi ga čim sazri. Seme obično proklija kroz 1-3 meseca, na temperaturi oko 15 stepeni. Sušeno seme brzo postaje beskorisno. Čim mladice dovoljno porastu, posadite ih u zasebne saksije i ostavite ih da rastu u stakleniku, barem tokom prve zime. Ako ih držite napolju, zasadite ih kada porastu više od 15 centimetara, na mesto sa kog ih nećete pomerati, u rano leto. Probajte da ih zaštitite od prve zime napolju.

Uzgoj indijanske banane

Ovoj biljci ne prija puno sunčeve svetlosti dok je mlada, pa je zasadite barem u neki polu-hlad.

Semena možete posaditi direktno u zemlju nakon stratifikacije (ili, ako živite na mestu sa hladnijom klimom, zasadite ih u saksije ili zemlju pre zime, i priroda će sama obaviti stratifikaciju), ili ih možete posaditi u saksije. Trebaće vam prilično duboke saksije, zbog dugačkog korena pav pav biljke. Ako ste ih stavili u saksije, možete ih prebaciti u zemlju, ali ako ste ih posadili direktno u zemlju… zaboravite na presađivanje!

Mlado drvo indijanske banane je osetljivo na sunčevu svetlost, i tokom prve dve godine, potrebna mu je samo blaga osvetljenost. U prirodi, pav pav biljke rastu u senci ostalog, većeg drveća. Kada postane dovoljno veliko, drvo će donositi plodove kada bude okupano suncem. Da biste postigli efekat koji vam je potreban, bilo bi najbolje da napravite veštački hlad za mlade biljke, koji možete skloniti kada budu dovoljno zrele (primetićete kada cvetovi počnu da se pojavljuju, to znači da su spremne za plodove), i onda će uživati u suncu.

Indijanska banana ima plodove koji dolaze u grupi i obično ih bude od 2 do 9 po grozdu. Pav pav biljka nije teška za održavanje, a čak je i štetočine uglavnom zaobilaze, tako da nećete imati problema ukoliko se bavite organskim baštovanstvom.

Lišće, cvetovi i plod

Listovi indijske banane su ogromni, i mogu biti dugi oko 30 centimetara. Zbog njih, biljka ima tropski izgled, sličan porodici Annonaceae. Ukoliko se pokidaju, listovi ispuštaju neprijatan miris.

Cvetovi na pav pav drvetu imaju intenzivnu nijansu crveno-braon boje, i počinju da cvetaju pre nego što se listovi rašire. Oprašuje ih jedna vrsta muva (iz reda Diptera, porodica Calliphoridae) i, mogu mirisati prilično ružno. Neki kažu da ih miris podseća na trulo meso. Lepa strana ovih cvetova je da na njih sleću zebrasti leptiri, a gusenice vole da se hrane lišćem indijske banane.

Nećete ih naći u radnjama, jer nisu pogodne za slanje i čuvanje.

Održavanje i orezivanje

Indijanska banana drvo ima običaj da se klonira, pa ćete morati da pripazite na cvetove, osim ako ne želite da imate šumu u svom dvorištu.

Štetočine i bolesti

Nema puno štetočina koje će se okomiti na ovo drvo. Buba latinskog naziva Talponia plummeriana može uništiti cvetove i smanjiti doprinos voća.

Larve zebrastog leptira (Eurytides marcellus) jedu listove, ali ne u dovoljnoj količini da naprave problem po drvo.

Indijsku bananu ne napadaju bolesti. Jedini problem može se javiti u truljenju korena, najčešće zbog loše drenaže zemlje.

Međusobno oprašivanje pav pav drveća je moguće, i zaista je neobično. Najbolji oprašivač je zelena muva. Neki uzgajivači se zaista trude oko toga da privuku ovog insekta, na primer, ostavljaju trule hamburgere u kofama oko drveća, par nedelja pre cvetanja, kako bi privukli čitavu koloniju muva.  Ili, uz pomoć malih četkica transferuju polen sa jednog drveta na drugo.