Pečena ćurka sa jabukama i šljivama

Pečena ćurka sa jabukama i šljivama – Potrebno

Ćurka osrednje veličine
5 limuna
2 kašike senfa
3 nakisele jabuke
3-4 suve šljive
ružmarin
đumbir

Pečena ćurka sa jabukama i šljivama recept za pripremanje
Prokuvajte dovoljnu količinu vode da se cela ćurka potopi, posolite je umereno i kad se ohladi, dodajte sok od limuna, malo ruzmarina, đumbira i senfa.Ćurku potopite i ostavite preko noći, a može i duže. Izvadite je iz vode, dosolite i pecite u rerni na rešetki (da se ne zalepi i da koža ostane cela). Oko pola sata pre nego što je gotova stavite pored ćurke cele jabuke i suve šljive.
Kad bude pečena voće očistite od kožice, izdrobite viljuškom, dodaje 4-5 kašika soka u kojem se je pekla i servirajte kao prilog u dekorativnu činiju.

Ćureće meso je pravi izbor. Visoko vredni proteini i aminokiselinski sastav, kao i malo masnoće čini ovo meso izuzetno vrednom namirnicom. Ima prednost nad piletinom – 20% manje kalorija, oko 75% manje masti i dvostruko veću količinu niacina. Sadrži i više gvoždja i cinka od piletine.Ćureće meso je prirodni sedativ, sadrži amino kiselinu triptofan (esencijanu amino kisilinu iz hrane) koja pomaže da telo proizvodi seratonin, supostrancu koja deluje umirujuće. Kombinacija sa jabukama i suvim šljivama oplemenjuje ukus ovog jela. Prijatno.