Peršun i limun, za zdravlje i mršavljenje

Peršun i limun

Kućni tretmani zasnovani na upotrebi peršuna bezbedni su za većinu ljudi. Mali i dekorativni listovi pored primene u garniranju jela poznati su i po izvanrednim nutritivno-zdravstvenim karakteristikama. Peršun lako raste i brzo se može osušiti. Zbog brojnih korisnih svojstava preporučljivo je pripremati i ispijati u određenim količinama čaj od peršuna, ili pak upotrebljavati ovu začinsku biljku za pripremu različitih domaćih lekovitih sredstava.

Osobe koje pate od visokog holesterola i triglicerida, mogu regulisati povišeni nivo lipida u krvi pripremanjem domaćeg napitka od peršuna. U nekoliko koraka dobićete zeleni napitak čije će vam redovno konzumiranje prečistiti krv i celokupni organizam.

Naravno, pored ispijanja ovog moćnog napitka neophodno je da promenite životni stil uvođenjem redovnih fizičkih aktivnosti i zdravog režima ishrane, što će sve skupa uticati na upostavljanje ravnoteže vaših telesnih funkcija.

Za pripremu zdravog napitka od peršuna i limuna potrebni su sledeći sastojci:

-100-120 stabljika peršuna sa lišćem
-3 l vode
-2 kašičice sode bikarbone
-1 kg limuna

Kako navedeni sastojci mogu uticati na smanjenje nivoa holesterola?

Peršun obiluje antioksidantima kao što su flavonoidi (luteolin) i vitamin C koji unapređuju antioksidativni kapacitet krvi. Peršun uspešno eliminiše slobodne radikale iz krvi ujedno time obezbeđujući snižavanje nivoa holesterola.
Soda bikarbona ostvaruje uspešno dejstvo u regulisanju funkcije bubrega, pomaže u održavanju pH ravnoteže, istovremeno ublažavajući simptome gorušice i slabog varenja, pojava koje mogu biti indikatori srčanih oboljenja nastalih pod uticajem povišenog holesterola u krvi. Takođe, ne bi trebalo da brinete o procentu sode prisutnom u ovom široko rasprostranjenom kuhinjskom sredstvu, zato što soda ne može uticati na vaš nivo šećera u krvi.
Limun ova voćka poznata je kao idealno sredstvo za sagorevanje kalorija zbog čega čini sastavni deo gotovo svake dijete ili zdravog režima ishrane. Iako kiselog ukusa, limun predstavlja svojevrsni alkalizator tela zbog limunske i askorbinske kiseline koje poseduje u svom sastavu. Voda čini oko 2/3 tela, a utiče na 100% telesnih funkcija, kako navodi dr Dag Haus sa Kamelbek univerziteta. Definitivno je život nemoguć bez vode koja vrši unutrašnju hidrataciju i eliminaciju toksina iz tela.

Postupak: Najpre operite limun hladnom vodom, pa ga ostavite u posudu sa toplom vodom u koju je prethodno stavljena soda bikarbona. Ostavite limun da odstoji u toploj vodi oko sat vremena. Na taj način limun će biti u potpunosti očišćen, a istovremeno će apsorbovati korisne materije iz sode bikarbone. Nakon toga, oprati peršun temeljno i iseckati ga na sitne deliće. Možete iseckati i limun sa korom.

Usitnjeni limun i peršun stavite u lonac sa 3 l vode, i kuvajte oko 2-3 sata dok voda ne ispari do pola. Na kraju sačekajte da se ohladi, procedite tečnost i prespite u bokal. Napitak čuvati u frižideru. Savetuje se ispijanje 50 ml dnevno na prazan želudac i ne jesti ništa pola sata nakon konzumiranja napitka.

Napitak od peršuna i limuna za smanjivanje stomačnih naslaga

Svim ženama koje su rađale ili osobama sa tendencijom gomilanja masnoća u predelu stomaka poznata je činjenica da se najteže gube masne naslage u predelu stomaka. Iako eliminacija viškova sa stomaka predstavlja gotovo nemoguću misiju, poštovanjem određenih pravila i uvođenjem promena u svakodnevnom režimu ishrane moguće je rešiti za ovaj za neke neprijatan estetski problem.

Značaj ishrane u eliminisanju viška masnih naslaga stomaka

Ukoliko želite da imate ravan stomak i opšte zdravlje, morate upražnjavati određene fizičke aktivnosti. Vežbanje je ključno za skidanje masnoća i definisanje abdomena. Ipak, većina ljudi ulaže više truda u redukovanje ishrane nego u obavljanje redovnih fizičkih aktivnosti. Izgled vašeg tela i gubitak kilograma direktno će zavisiti od vašeg svakodnevnog načina ishrane.

Napitak koji će preoblikovati vaš stomak

Prve naznake uspeha na putu ka sticanju vitkog stomaka biće vam dovoljna motivacija da se držite adekvatnog režima ishrane i svakodnevnih treninga. Napitak od peršuna i limuna predstavlja idealan izbor za postizanje brzih inicijalnih rezultata koji će vam biti vetar u leđa ka daljim uspesima u skidanju viškova. Napitak je jednostavan za pripremu koja zahteva svega nekoliko minuta vašeg vremena. Pripremljeno sredstvo je izuzetno efikasno u obezbeđivanju odličnih početnih rezultata, istovremeno vam dajući elan za sprovođenje svakodnevne dijetalne rutine.

Sastojci:
-svež peršun
-jedan veliki limun
-1/2 šolje vode

Postupak:
Stavite punu šaku svežeg lišća peršuna u blender, i blendajte sve dok ne dobijete na izgled glatku i konzistentnu smesu. U međuvremenu iscedite sav dostupni sok iz limuna, a ukoliko želite, možete istisnuti sok iz obeju polovina direktno u smesu. Nakon dodavanja limunovog soka, sipajte i vodu u blender, te izmešajte sve sastojke dok se ne formira ujednačena smeša.

Tajna uspeha recepta – peršuni limun za ravan stomak – leži u kombinaciji sastojaka. Limun omogućava uklanjanje suvišnih sastojaka i vode, dok peršun sadrži vitamine neophodne za pravilno varenje, a zajedno ova dva sastojka mogu učiniti čuda za vaš metabolizam. Savetuje se ispijanje napitka na prazan stomak tokom pet dana, a nakon toga je potrebno napraviti pauzu od 10 dana nekonzumiranja napitka da biste ponovili petodnevni ciklus uzimanja istog. Postupak možete ponavljati sve do postizanja željenog cilja.