Perutanje kože

Kada razmišljate o neprijatnom i ružnom perutanju kože sa lica, obično pomislite da je to posledica višečasovng izlaganja suncu. Ali opekotina od sunca nije jedini razlog zbog koga koža lica može da počne da se ljušti. To može biti posledica delovanja nekoliko različitih faktora počevši od onih koji oštećuju kožu pa sve do onih koji uzrokuju zapaljenje kože. U daljem nastavku teksta otkrijte neke od najčešćih krivaca ljuštenja kože kako biste mogli da ih uklonite i sprečite dalje neobične pojave.

1. Opekotine

Glavni razlog koji može da prouzrokuje ljuštenje i perutanje kože lica je opekotina od sunca.

Razlog : Ultraljubičasti sunčevi zraci u stvari uništavaju ćelije kože. Kada se ovo desi, izumrle ćelije kože su odbačene (u smislu ljuštenja) tako da nove, mlade ćelije sada mogu da ih zamene.

Kako najbolje izbeći opekotine od sunca?

Pretpostavljate -nanositi kremu za sunčanje svaki dan. Potražite onu sa faktorom zaštite od najmanje 30, koja blokira 97% ultraljubičastih zraka, zraka koji uzrokuju opekotine od sunca i crvenilo.
Opekotine takođe mogu biti posledica hemijskog pilinga, prilikom kojeg dermatolozi koriste hemikalije kako bi bukvalno sljuštili slojeve kože. Oštećena koža će se perutati i ljuštiti, a u ozbiljnijim slučajevima, mogu se pojaviti plikovi pre ljuštenja. Rezultat je obično glatkija, blistavija koža. Posavetujte se sa vašim lekarom kako biste saznali da li je ovakav način lečenja baš za vas.

2. Lekovi

Određeni lekovi, kao što su proizvodi na bazi retinoida koji se koriste za lečenje akni i bora, mogu prouzrokovati ljuštenje i perutanje kože. Možda ste primetili perutanje kože oko nosa i usta. Ako se ovo desi, konsultujte svog lekara da li treba da smanjujete dozu svaki drugi dan ili na svaki drugi dan sve dok vaša koža ne postane otpornija na taj lek. Kada nanosite kreme ili gelove na bazi retinoida, izbegavajte osetljiva područja oko nosa i očiju.

Drugi lekovi koji se koriste u ove svrhe kao što su benzoil peroksid( koji se koristi za lečenje akni, nastale kao posledica delovanja bakterija), sulfa(jedna vrsta antibiotika), salicilna kiselina mogu da isuše kožu i prouzrokuju ljuštenje i perutanje kože, naročito ako je koža osetljiva. Ako imate kožu koja burno reaguje, izbegavajte proizvode koji sadrže ove sastojke i umesto njih uzmite blaga sredstva za čišćenje kao i lagana sredstva koja nemaju u sebi ulje a koži daju vlažnost.

3. Suva koža

Kada je koža suva, ćelije kože nisu skladno povezane i počinju da se perutaju i ljušte. Dok su hladne temperature često uzrok što koža postaje suva, postoje i drugi faktori koji mogu da prouzrokuju da se koža lica peruta. Život u mestu gde je nizak procenat vlage u vazduhu i upotreba grubih sapuna mogu isto tako da izazovu gubitak vlažnosti što dovodi do toga da koža lica postane suva.

Da ne bi došlo do toga da vaša koža postane suva i počne da se peruta, važno je da pravilno hidrirate svoju kožu. Potražite hidrantne kreme koje odgovaraju vašem tipu kože – masna, suva, normalna, ili mešovita. Takođe je veoma važno da se koriste sredstva koja nežno čiste kožu lica i koja ne skidaju sa lica njen prirodan sloj masti, koja održava nivo hidratacije i samim tim smanjuje ljuštenje i perutanje. Isto tako i konzumirnje velike količine vode takođe može u dovoljnoj meri da obezbedi koži hidrataciju.

4. Oboljenja kože

Određena oboljenja kože kao što su seborejični dermatitis i ekcem mogu da izazovu to da kože lica počne da se ljušti. Oba ova oboljenja su hronična i izazivaju zapaljenje kože i lek za njih još nije poznat. Međutim, ovi simptomi se mogu kontrolisati odgovarajućom hidratacijom. Hidratcija lica će pomoći da se smanji ljuštenje i perutanje.
Takođe je važno da se izbegava umivanje lica vrelom vodom, koje može da izritira kožu. Umesto toga koristite mlaku vodu i blago sredstvo za čišćenje koje ne sadrži u sebi mirise i jaka hemijska sredstva kako bi sačuvali prirodnu vlažnost vašeg lica. Posle čišćenja, nežno utapkajte lice peškirom( nemojte ga grubo brisati ) i nanesite hidrantnu kremu prilagođenu vašem tipu lica.

5. Alergije

Perutanje kože može biti i posledica neke alergijske reakcije na sastojke u kozmetici, na proizvode namenjene nezi lica, proizvode za kosu, ili na lak za nokte. Na primer, alergijska reakcija na lak za nokte može da izazove da koža oko očiju počne da se ljušti. Iako možete da reagujete na bilo koji sastojak iz proizvoda, najčešći uzročnici ovog problema su preservativi kao što su paraben.

[icegram campaigns=”8770″]