Pesak u bubregu simptomi, lečenje, prirodni lekovi za izbacivanje

U Vašoj neposrednoj okolini, postoji barem 1 osoba koja se žali na probleme sa mokrenjem. Vrlo često, ista ta osoba dobije dijagnozu postojanja kamena ili peska u bubregu.

Pesak u bubrezima predstavlja oboljenje mokraćnih puteva koji se jako često viđa u populacija, a dobra stvar je što se metodama klasične i prirodne medicine, pesak iz bubrega lako može izbaciti.

Kamen u bubregu nastaje grudvanjem peska kojeg čine pomešani minerali – pesak može biti porekla kalcijum – oksalata, kristala mokraćne kiseline, može nastati prevelikim izlučivanjem fosfora mokraćom ili usled prisustva cistinskih kristala u urinu.pesak-u-bubrezima

U zavisnosti od porekla, pesak u bubrezima se leči drugačije, a menjanje režima ishrane doprinosi odličnoj prognozi i brzom uklanjanju peska, pa i kamena iz bubrega.

Ostali faktori rizika za nastanak peska u bubrezima jesu nedovoljna hidracija – unošenje manje od 1, 5 litara vode dnevno, genetska predispozicija ( ukoliko jedan član uže porodice, takođe, ima pesak u bubregu), kao i učestale infekcije genitalnih organa koje se mogu proširiti na bubreg ushodnim putem.

Simptomi postojanja peska u bubrezima

Za razliku od postojanja kamena u bubregu, pesak obično ne daje simptome zbog kojih bi se neko obratio lekaru. Štaviše, pesak se uglavnom slučajno otkrije prilikom uzimanja urina za laboratorijska ispitivanja.

Ukoliko dođe do prevelikog nakupljanja peska u bubregu, simptom koji se može javiti jeste bol usled iritiranja sluzokože mokraćnih puteva oštrim zrncima.

Ukoliko od peska nastane kamen, simptomi su mnogo prisutniji, osobe često navode da je bol koji su osetili prilikom mokrenja “najjači bol koji postoji” a razlog tome je prolazak kamena (koji može da ima značajne dimenzije ) kroz uske mokraćne puteve. Bol koji se tada javlja se označava kao “bubrežna kolika”  i širi se na donji deo leđa, na stomak i na noge, bol je jak i na skali od 1 do 10, osobe navode da je bol bio jačine 10.

Ostali simptomi koji se mogu javiti prilikom prisustva peska u bubrezima jesu:

– simptomi urinarnih infekcija ( oštećenje sluzokože urogenitalnih puteva je pogodno tlo za razvoj bakterijskih i virusnih infekcija )

– učestalo mokrenje ( osobe navode da u toku dana, 6 – 8 puta imaju “poziv” na mokrenje)

– česta je pojava krvi u mokraći ( krv nastaje od oštećenih mokraćnih puteva )

– umor, slabost, malaksalost i vrtoglavica

– povišena telesna temperatura kao reakcija organizma na strano telo u sebi

– peckanje pri mokrenju

– tamnija boja mokraće

– smanjen apetit

Prirodni lekovi za izbacivanje pesma iz bubrega

Osnovni pristup lečenju peska u bubrezima jeste povećati unos tečnosti! Unošenjem 2 – 3 litara vode dnevno, pospešićete potrebu za mokrenjem, i tako pored mokraće, izbaciti i pesak.

Što se unosa namirnica tiče, da bi se pesak u bubrezima uspešno uklonio, prvo je potrebno utvrditi poreklo peska. To se može odraditi običnim laboratorijskim ispitivanjem mokraće.

  1. Pesak nastao zbog prisustva kristala mokraćne kiseline: – pored dnevnog unosa vode koji ne sme da padne ispod 2 litra vode dnevno, treba unositi dosta povrća, voća i mleka. U letnjem periodu, preporučuju se dinja i lubenica. Osoba treba da izbegava unošenje soli, kao i meso poput iznutrica. Ne preporučuju se ni sardine, pačetina, a od napitaka kakao.
  2. Kod lečenja peska oksalatnog porekla, treba pojačati unos mleka i mlečnih proizvoda. Mleko i vodu treba piti pred spavanje da bi se sprečio porast koncentracije oksalata u urinu. Čajevi koji su dobri u ovom slučaju jesu čaj od šipka, čaj od breze i peršuna. Od hrane uzimajte šargarepu, cveklu i krompir a izbegavajte namirnice koje su bogate oksalatima: spanać, kafa, čokolada, pasulj, paradajz.
  3. Ukoliko je uzrok nastanka peska preveliko izlučivanje fosfora mokraćom, onda se, pored velikog dnevnog unosa vode, preporučuje konzumiranje morske ribe, morskih plodova, sireva i žitarica. Jaja, bademi i džigerica se ne preporučuju.
  4. Kod lečenja peska nastalog taloženjem cistina, treba povećati unos voća i povrća, a smaniti unos soli, mesa, mleka i ribe.

 Čajevi za pesak u bubrezima

Unošenje tečnosti u organizam predstavlja ključno rešenje u borbi protiv peska u bubregu.

Pored unošenja vode, čajevi pripremljeni od lekovitog bilja koje deluje blagotvorno na mokraćne puteve je pun pogodak!

Čaj možete konzumirati pijenjem više puta dnevno, od čaja možete pripraviti i relaksirajuće kupke koje će stimulisati rad mokraćnih puteva.

U standardnu kupku možete ubaciti čaj od rastavića. Rastavić ima odlično diuretično dejstvo, pomaže uklanjanju otpadnih materija i toksina iz organizma mokrenjem, bez gubljenja značajnih supstanci, vitamina i minerala. Rastavić pomaže i u jačanju pluća, smanjivanju otoka i jačanju zglobova i mišića.

Takođe, preporučujemo Vam da napravite sebi čaj od devičanskog maslinovog ulja!

Ovaj čaj se priprema tako što pomešate 3 do 4 kašičice maslinovog ulja sa sokom od 2 isceđena limuna. Nakon što lepo promešate, u ovu smesu dodate pola litra vruće vode.

Optimalna konzumacija ovog čaja je  2 do 3 puta dnevno.

Sledeći čaj koji možete pripremiti jako lako jeste čaj od čička.

Čaj od čička se priprema tako što se 2 kašičice mlevenog čička pomešaju sa pola litra ključale vode. Nakon što ovaj čaj odstoji oko 15 minuta, spreman je za piće.

Čaj od kukuruzne svile se takođe koristi kod postojanja peska u bubregu i mokraćnim putevima. Za pripremanje ovog čaja Vam je potrebno 100 grama kukuruzne svile i 1 litar ključale vode. Nakon što se kukuruzna svila ubaci u ključalu vodu, ostavi se pola sata da odstoji a zatim servira i pije.

Čaj od peršuna ćete pripremiti tako što ćete 100 grama korena peršuna ubaciti u 1 litar ključale vode, ostaviti pola sata da odstoji, a zatim konzumirati nekoliko puta dnevno.

Čaj od koprive pored lekovitog dejstva uklanjanja peska iz bubrega ima i odlično dejstvo u zaustavljanju krvarenja.

Potrebno Vam je 200 grama koprive koju ubacite u 1 litar ključale vode. Ostavite čaj pola sata da odstoji, onda ga procedite i konzumirajte više puta dnevno.

U maju i junu, kada sazrevaju trešnje i višnje, osim plodova, možete konzumirati i peteljke koje blagotvorno deluju na mokraćne puteve.

Peteljke se koriste u vidu čaja, a da biste pripremili čaj od trešnjinih peteljki, potrebno je očistiti 30 grama peteljki i skuvati u 1 litru vode. Nakon što ostavite čaj na 20 minuta da odstoji, procedite ga i pijte više puta u toku dana.