smrznuto-povrće

Pet mitova o zamrzavanju hrane

Zamrzavanje hrane vam može pomoći da zdrav obrok koji ste ranije napravili pojedete kada budete želeli. To takođe znači da možete kupiti namirnice u većim količinama kada su one na akciji i na taj način uštedeti novac.

Međutim, važno je znati koje vrste hrane na koji način treba zamrzavati. Ovaj proces produženja roka namirnica često izaziva nedumice kod velikog broja ljudi, a mnogi čuvaju hranu na pogrešan način, čime rizikuju da ugroze svoje zdravlje. Ovo su neki od najčešćih mitova kada je u pitanju zamrzavanje hrane.

riba-smrznuta-hrana

#1 Mit broj jedan: možete zamrznuti bilo koju vrstu hrane

Iako je istina da se većina namirnica može zamrznuti pod određenim uslovima, postoje neke koje nikada ne bi trebalo zamrzavati. Povrće poput zelene salate se praktično raspadne kada se odmrzne nakon zamrzavanja. Kremasti sosevi se takođe ne mogu čuvati na ovaj način jer će se zgrušati nakon što ih izvadite iz zamrzivača i odmrznete.

Kafa je takođe jedna do namirnica kojoj ne prijaju niske temperature, posebno ona koja je više pečena. Ulja koja se nalaze u njoj se razlažu na niskim temperaturama i kafa zatim upija druge neprijatne mirise. Jaja u ljusci se ne mogu čuvati zamrzavanjem ali ako ih razbijete i umutite ili ih skuvate i oljuštite onda možete da ih zamrznete.

#2 Mit broj dva: Hranu možete zamrznuti na neodređeno vreme

Ovo je tačno ali samo sa stanovišta bezbednosti hrane. Vaši horizontalni ili  vertikalni zamrzivači, zavisno od toga koji imate u svom domu, će vam omogućiti da produžite vek trajanja hrane i to je tehnologija koja nesumnjivo pomaže ljudima. Međutim, kada je kvalitet hrane u pitanju, bez obzira na način i mesto čuvanja, što duže stoji ona gubi na kvalitetu. Evo nekoliko smernica koliko dugo treba da čuvate hranu u zamrzivaču kako bi imala optimalan kvalitet kada je odmrznete.

Supe i čorbe 2 do 3 meseca. Kuvano meso 2 do 3 meseca. Nekuvano meso, odresci, pečenje i kotleti 4 do 12 meseci, zavisno od vrste mesa. Živinsko meso 9 do 12 meseci osim u slučaju kada je prethodno skuvano. Tada ga možete držati u zamrzivaču najduže 4 meseca.

Naravno, način na koji čuvate namirnice može im produžiti odnosno skratiti vek trajanja. Vazduh u kombinaciji sa vlagom je definitivno neprijatelj smrznute hrane, pa se potrudite da namirnice koje želite da sačuvate na ovaj način stavite u vakum kese i iz njih izvučete vazduh.

#3 Mit broj tri: Zamrzavanjem hrane ubijate bakterije

Zamrzavanje hrane čini bakterije neaktivnim, ali ih zapravo ne ubija. To znači da ako ste već stavili u vaš zamrzivač namirnice koje su kontaminirane, odnosno na kojima se već nalaze bakterije koje mogu biti opasne po vaše zdravlje kada ih odmrznete hrana će i dalje sadržati te iste bakterije. Kuvanje na određenoj temperaturi, zavisno od vrste namirnice koju želite da termički obradite, je jedini način da budete sigurni da je vaša hrana bezbedna za upotrebu.

#4 Mit broj četiri: Smrznuta hrana ima manje hranjivih sastojaka od sveže

U stvari često je istina obrnuta. Smrznuta hrana može često biti čak i zdravija od nekih “svežih” proizvoda koji se prodaju u supermarketima. Zamrznuto voće i povrće se često prerađuje odnosno zamrzava kada je na vrhuncu svoje tehnološke zrelosti, u vreme kada je po opštem pravilu najbogatije hranjivim materijama.

Ako ste zabrinuti zbog gubitka hranjivih materija, jedite smrznuto voće odmah nakon kupovine. Činjenica je da ako proizvodi baš dugo stoje zamrznuti gube hranjive materije odnosno neizbežno je da se vremenom razgrađuju. Ali, čak i ovaj gubitak se ne odnosi konkretno na hranjive materije nego uglavnom na gubitak vitamina C ili u nešto manjoj meri vitamina B grupe.

Šta više, polovina vitamina C u nekim voćnim vrstama se gubi ako voće stoji nakon berbe dan ili dva u gajbicama. Sa druge strane, na vitamine topive u mastima A, D, K i E gotovo da ne utiče proces zamrzavanja. Zato nemojte brinuti jer hrana koja je prethodno bila zamrznuta pozitivno utiče na jačanje imuniteta kod ljudi, u nekim slučajevima i više nego ona sveža a kupljena u supermarketima.

#5 Mit broj pet: Kada se odmrzne hrana se ponovo može zamrznuti

U najvećem broju slučajeva možete da odmrznete i ponovo zamrznete hranu koja nije ostavljena da stoji duže od jednog do dva sata van frižidera. Jedino o čemu treba da vodite računa je da će ponovno zamrzavanje bilo koje nekuvane hrane, smanjiti njen kvalitet. Dakle iako sa tehničke strane može biti bezbedno, najbolje je izbegavati ponovno zamrzavanje namirnica.

Na  kraju, da ponovimo ono najvažnije u kratkim crtama. Ne možete baš svu hranu zamrzavati. Pojedine namirnice jednostavno ne podnose niske temperature. Zamrzavanjem se nećete osloboditi bakterija koje se nalaze u hrani. Ne preporučuje se ponovno zamrzavanje namirnica. Međutim, ovom vrstom termičke obrade možete produžiti vek trajanja hrani uz minimalan gubitak hranljivih materija. Možete uštedeti novac i definitivno imati zdrave obroke.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *