petlova kresta

Petlova kresta Celosia cristata – uzgoj, održavanje, razmnožavanje

Petlova kresta biljka

Petlova kresta (Celosia cristata) jeste jednogodišnja biljka koja cveta tokom čitavog leta, a njeno cvetanje traje sve do prvih mrazeva. Sam naziv biljke potiče od njenog izgleda – odlikuje se krupnom, tanjirastom cvasti jarkih boja koja podseća na petlovu krestu. Nemojte se iznenaditi ako negde čujete da ovu zanimljivu cvetnicu zovu i petlova kruna, lisičji rep ili perjanica.

Gajenje petlove kreste je moguće u bašti, ali se takođe uzgaja i kao saksijsko ukrasno cveće na terasama i balkonima.

Petlova kresta biljka pripada rodu Celosia, u koji spada preko 30 vrsta biljaka, a ovaj rod pripada porodici Amaranthaceae. Vatrena boja cveta je glavna odlika ove biljke, koja inače vodi poreklo iz toplih krajeva Afrike i Azije. Listovi, mlade stabljike i pupoljci ove biljke se upotrebljavaju za jela, jer lako omekšavaju prilikom kuvanja. Listovi su mekani i ukusom podsećaju na spanać. Inače su obično zelene boje i prekriveni dlačicama. Stablo petlove kreste je uspravno, nije razgranato, može narasti od 20-70 cm u visinu. Cvetovi mogu biti narandžaste, žute, krem, bele, crvene i ljubičaste boje – i mogu trajati do 8 sedmica.

petlova kresta uzgoj

Petlova kresta cveće uzgoj           

Petlova kresta cveće se gaji uglavnom da bi se koristilo kao rezano cveće u cvetnim aranžmanima i u dekorativne svrhe, a može se koristiti i za suve aranžmane.

Za uzgoj petlove kreste treba da znate da ova biljka zahteva najmanje osam sati direktne sunčeve svetlosti dnevno i zemljište koje je dobro propusno. Biljka je dobro izdržljiva i ako je redovno zalivate i prihranjujete po potrebi – uživaćete u njenim prelepim cvetovima.

Ukoliko se lokacija za gajenje petlove kreste karakteriše slabo propusnim zemljištem, to onda može dovesti do toga da se razvije trulež korena.

Petlova kresta će rasti u zemljištu koje je siromašno hranjivim materijama i peskovito, ali će napredovati i više obilno cvetati u tlu koje sadrži visoke nivoe organskih materija. Zemljište čija je pH vrednost između 6 i 6,5 je najbolja opcija za uzgoj petlove kreste. U jesen, pre sadnje ove biljke, treba pripremiti mesto za sadnju uklanjanjem korova i dodavanjem organske materije u zemljište. Čak i peščana ilovača, koja se smatra idealnom za većinu godišnjaka, treba da dobije  organsku materiju svake godine da se održava koenzistentnost i nivo plodnosti. Treset, stajsko đubrivo i kompost su pogodne dopune zemljišta. Sumpor može smanjiti pH i kreč se može  koristiti za podizanje pH.

petlova kresta cvece

Održavanje petlove kreste

Održavanje petlove kreste podrazumeva, pre svega, pravilno zalivanje, prihranu i zaštitu biljke.

Sadnja i zalivanje petlove kreste

Petlova kresta može da se sadi u bašti u proleće, kada će temperature ostati iznad 15 stepeni. Biljka će se oštetiti ako temperatura padne niže od toga. Odmah nakon što posadite biljku, dobro zalijte zemljište oko korena. Možete naneti sloj organskog malča da se kontrolišu korovi i da se održi nivo vlažnosti. Biljke treba zalivati onoliko često koliko je potrebno da bi se tlo stalno održavalo vlažnim.

petlova kresta cvet

Prihrana petlove kreste

Korišćenje đubriva ne mora biti neophodno. Ako vam izgleda da biljke sporo raste, primenite đubrivo rastvorljivo u vodi, sa 3-1-2 odnosom, na svake dve nedelje ili koristite sporo-oslobađajuće granulirano đubrivo. Uklonite cveće koje je izbledelo, kako bi promovisali više cveća.

Razmnožavanje

Razmnožavanje petlove kreste se obavlja semenom i to u rano proleće. Ako joj temeratura odgovara, tj. ako iznosi između 18 i 25 C, vaša biljka će izniknuti za oko 10-ak dana. Posle toga se ”pakuje” u odgovarajuće lonce. Seme petlove kreste se veoma lako prikuplja: pripremite jednu širu posudu, stavite je ispod precvetalih cvetova i lagano ih protresite, tako da vam seme upada u posudu. Biljke se međusobno ukrštaju i sledeće godine ćete uživati u velikom broju boja u svojoj bašti.

Presađivanje

Treba reći da petlova kresta veoma dobro podnosi presađivanje. Seme ove cvetnice se sadi u martu u zatvorenom prostoru, a zatim se sredinom ili krajem aprila mlade biljčice presađuju na željeno mesto u vašoj bašti.