pilonidalna cista

Pilonidalna cista (sinus) – urasla dlaka na trtičnoj kosti lečenje i prirodni lekovi

Pilonidalna cista je vrsta hronične infekcije kože koja se pojavljuje u predelu brazde zadnjice. Cista se javlja kao reakcija na slabe dlake koje ne mogu da izrastu ili urasle dlake…

Šta je pilonidalna cista?

Pilonidalna cista ili pilonidalni sinus je abnormalan džep ili kesa na koži, a nejčešće se javlja u predelu trtične kosti, na vrhu brazde zadnjice.

Premda tačan uzrok pojave pilonidalne ciste nije poznat, stručnjaci veruju da do nje dolazi usled uraslih dlaka.U narodu je ova pojava poznata pod nazivom urasla dlaka na trtičnoj kosti.Organizam takvu dlaku smatra stranim telom i imunološki odgovor dovodi do formiranja ciste oko takve dlake. Svaka povreda u predelu zadnjice takođe može da doprinese pojavi pilonidalne ciste.

pilonidalna cista

Naziv pilonidalna potiče od latinskih reči pilus (dlaka) i nidus (gnezdo) i u doslovnom prevodu znači „gnezdo dlaka“.

Ovakav naziv ne čudi jer se ova cista može pojaviti kada se dlaka povije ka koži i počne da urasta, a ponekad može i da se inficira.

Ako dođe do infekcije ciste, čir koji se javlja može da bude veoma bolan.

Pilonidalni sinus je zabeležen još u XIX veku. Što se veličine tiče, cista može biti veoma mala ali i velika, bolna masa.

Mlađi muškarci češće pate od ove ciste ali se urastanje dlake na trtičnoj kosti može javiti kod svakog.

Inače, u odraslom dobu, veće šanse za pojavu pilonidalne ciste imaju muškarci nego žene.

Međutim, kada su u pitanju deca, devojčice su sklonije ovoj pojavi od dečaka.

U početku se pojavljuje malo udubljenje, nalik rupici na površini kože. Međutim, ako dođe do infekcije, udubljenje se pretvara u otečenu masu. To može biti zatvorena kesa ispunjena tečnošću ili apces u kome se sakuplja gnoj.

Drugi simptomi pilonidalne ciste podrazumevaju bol i nelagodu tokom sedenja ili stajanja, upaljenu kožu, lučenje gnoja iz otvora na koži i neprijatan miris iscedka. Ako je infekcija ozbiljna, mogu se pojaviti i simptomi groznice, slabosti ili mučnine.

Pilonidalni sinus uzrok

Stručnjaci nemaju jedinstveno mišljenje o tome šta tačno prouzrokuje pilonidalni sinus.

Ukoliko dugo sedite ili nositi tesnu odeću, moguće je da budete izloženi većem riziku za dobijanje pilonidalne ciste.

Neki veruju da su uzročnik urasle dlake (dlake koje rastu u kožu, umesto iz nje). U tom slučaju koža reaguje na dlaku kao na strano telo i formira cistu oko nje.

Ovaj lanac događaja objašnjava pojavu pilonidalne ciste i na drugim mestima osim predela trtične kosti.

Druga teorija kaže da se dublji slojevi kože šire, dlačni folikul se uvećava i puca.Pilonidalna cista se formira oko folikula koji je pukao. Folikul je struktura iz koje raste dlaka.

Neki stručnjaci veruju da da se pilonidalana cista javlja usled povrede tog dela tela. Mnogi vojnici iz II svetskog rata, na primer, imali su pilonidalne ciste. Za pojavu tih cisti eksperti krive hroničnu iritaciju do koje je dolazilo usled stalne vožnje Džipovima po neravnom terenu. U to vreme bolest je čak bila poznata kao „Džip bolest“.

Neki faktori povećavaju rizik za dobijanje pilonidalne ciste. Među njima:

 • Gojaznost
 • Neaktivnost
 • Rad na poslovima koji zahtevaju dosta sedenja
 • Preterana maljavost
 • Oštre i jake dlake
 • Loša higijena.

Simptomi i dijagnoza

Obično, lekar jednostavnim pregledom može da utvrdi da li imate pilonidalnu cistu.

Cista može da luči gnoj ili druge tečnosti. Ponekad se razvije i pilonidalni sinus. To je otvor koji raste iz dlačnog folikula pod kožom.

Simptomi infekcije pilonidalne ciste podrazumevaju bol, crvenilo kože, lučenje gnoja ili krvi, ponekad i sa neprijatnim mirisom. Inficirana cista mora da se leči.

Ukoliko ne primećujete nikakve simptome i pilonidalna cista vam ne smeta, obično nema potrebe za lečenjem.

Međutim, neke pilonidalne ciste počinju da otiču, osetljive su na dodir i mogu biti inficirane.

Lečenje pilonidalne ciste

Lekar će vas pitati da li je pilonidalna cista promenila izgled i da li osećate bol ili lučenje.

Ukoliko je potrebna drenaža ciste, ona se može obaviti u ordinaciji ili ambulantno u zdravstvenoj ustanovi. Dobićete lokalnu anesteziju, a onda će vam lekar napraviti mali rez i drenirati cistu. Moguće je da vam prepišu i antibiotike da se infekcija ne bi širila.

Operacija pilonidalne ciste

Ponekad je potrebna operacija pilonidalne ciste kojom se uklanja čitava cista.

Nakon operacije, lekar može ranu od operacije da ostavi potpuno otvorenom i tamponiranom da bi ostala suva. Ovakav proces ima duži rok zarastanja, međutim, stručnjaci kažu da su šanse da se infekcija ponovi manje nego kada se rana ušiva.

Ako je rana tamponirana, pre nego što krenete kući, obavezno pitajte kako da menjate tamponadu. Pitajte, takođe, koliko traje normalno vreme zarastanja i sve na šta bi trebalo da obratite pažnju dok ste kod kuće.

U nekim slučajevim je potrebno i presađivanje kože.

Istraživači su procenjivali neoperatiivne načine lečenja pilonidalne bolesti. Na primer, neki koriste intezivno pulsirajuće svetlo za uklanjanje dlaka sa određene površine i time smanjuju mogućnost da se cista ponovi.

Blaži oblici pilonidalne ciste priridno nestaju i ne zahtevaju prterano lečenje. Međutim, u nekim slučajevima, dugotrajno lečenje pilonidalne ciste i operacija mogu biti neophodni kako bi se smanjila njena veličina i sprečila infekcija.

Evo 10 najboljih prirodnih lekova za lečenje pilonidalnih cista.

 1. Tople obloge

Da biste ublažili jake bolove koje izaziva urasla dlaka na trtici ili pilonidalna cista ma šta da je uzrok za njenu pojavu, primenite tople obloge na zahvaćenoj površini jer su veoma efikasne.

Tople obloge će pomoći da se tečnost i gnoj, koji su se akumulirali u cisti, brzo izdreniraju, a time počinje i proces ozdravljenja.

Međutim, tople obloge ne mogu sprečiti pojavu pilonidalnih cisti.

 1. Potopite krpu u vruću vodu i iscedite višak tečnosti.
 2. Toplu oblogu držite na zahvaćenoj površini nekoliko minuta.
 3. Ponavljajte 3-4 puta dnevno sve dok tečnost ne počne da curi.

Umesto obloga, možete probati i sa kupkom tako što ćete sesti u kadu sa toplom vodom, čiji nivo vam doseže do kukova, ili ispirajte zahvaćenu površinu nekoliko minuta toplom vodom.

 1. Ulje čajevca

Ulje čajevca je još jedan efikasan prirodni lek za pilonidalne ciste.

Ovo ulje ima isceliteljska i lekovita svojstva među kojima i antibakterijsko, antigljivično i antiupalno, a koja infekciju drže na odstojanju.

Osim tog, ulje prodire duboko u kožu pa ubrzava ozdravljenje.

 1. Razredite ulje čajevca vodom u odnosu 1:10.
 2. Nanesite na zahvaćenu površinu i ostavite da deluje 10 minuta.
 3. Isperite mlakom vodom i dobro osušite.
 4. Ovaj prirodni lek koristite 2-3 puta dnevno.
 1. Jabukovo sirće

Jabukovo sirće je takođe dobro za lečenje pilonidalne ciste.

Njegova antiupalna svojstva ublažuju bol i upalu. Osim toga, antiseptičko i antibakterijsko dejstvo jabukovog sirćeta sprečavaju razmnožavanje bakterija na mestu gde je urasla dlaka na trtici i koje mogu da dovedu do nove infekcije i tako uspore ozdravljenje.

 1. Pomešajte 2-3 kašičice organskog, sirovog, nefiltriranog jabukovog sirćeta sa ½ šolje mlake vode. Potopite komadić vate u rastvor i stavite ga direktno na zahvaćenu površinu i ostavite da deluje oko 1 minuta. Ponavljajte postupak 3 do 4 puta dnevno, tokom nekoliko dana.
 2. Ili možete da dodate 1 kašičicu organskog, sirovog, nefiltriranog jabukovog sirćeta u čašu mlake vode i da pijete ovaj rastvor dva puta dnevno da biste ubrzali ozdravljenje i iznutra.
 1. Magnezijum sulfat (gorka so)

Magnezijum sulfat može da vas spase agonije do koje može da vas dovede pilonidalna cista na trtici. Ima nekoliko lekovitih dejstava koja pomažu da se pilonidalni sinus smanji i zleči veoma brzo. Gorka so pomaže da gnoj u cisti prestane da se stvara.

Ublažiće bol i upalu, takođe.

 1. Dodajte jednu kašiku gorke soli u 1-2 šolje tople vode. Promešajte dobro sve dok se so ne rastvori u potpunosti. Umočite komadić vate u rastvor i nanesite ga na zahvaćenu površinu; ostavite da deluje 20 do 30 minuta. Ponavljajte jednom dnevno tokom nekoliko dana.
 2. Možete i da napravite kupku (do kukova) sa gorkom solju. Kada je koristite za kupku, dodajte 1 šolju soli na svakih 15cm vode.
 1. Ricinusovo ulje

Ricinusovo ulje ima izuzetna antiinflamatorna svojstva koja pomažu kod ubalažavanja bola i smanjuju upalu koje izaziva pilonidalna cista.

Takođe, ubrzava ozdravljenje.

 1. Potopite komadić vate u toplo ricinusovo ulje.
 2. Nanesite na zahvaćenu površinu i pričvrstite tupfer zavojem.
 3. Ponavljate ovo 2-3 puta dnevno, uvek sa svežim tupferom i zavojem.
 4. Ponavljajte postupak dok cista ne nestane.
 1. Beli luk

Beli luk je još jedan efikasan lek za pilonidalnu cistu jer ima moćna antibiotička i antigljivična svojstva. Kada se uzima oralno, pomaže jačanju imunog sistema i tako se bori protiv infekcije i ubrzava ozdravljenje.

 • Izgnječite beli luk drškom noža i nanesite na zahvaćenu oblast. Pokrijte gazom i ostavite da deluje nekoliko minuta, a onda isperite. Praktikujte ovo jednom dnevno tokom nekoliko dana.
 • Možete, takođe, 2-3 puta dnevno da pojedete po jedan češanj izgnječenog belog luka, a potom zalijete čašom vode.

Pažnja: Spoljnja primena belog luka se ne preporučuje osobama sa osetljivom kožom. Takođe, strogo vodite računa da ga ne držite na koži duže od 10 minuta.

7- Aloja vera

Ako želite da stimulišete proces ozdravljenja i smanjite bol, aloja vera je veoma efikasna. Antiupalno i antibakterijsko dejstvo pomažu da se smanji osećaj nelagode i ubrzavaju lečenje pilonidalne ciste.

 • Iscedite svež gel aloje vere iz lista biljke i nanesite direktno na mesto gde je urasla dlaka. Ostavite da deluje 15 do 20 minuta pre nego što isperete mlakom vodom. Ponavljajte 3-4 puta dnevno.
 • Druga mogućnost je da natopite komadić vate svežim gelom aloje vere i ostavite ga da stoji u gelu 5 minuta, a nakon toga naneste na cistu na trtičnoj kosti i pustite da deluje oko 30 minuta. Sačekajte 2 sata pa ponovite sa novim komadićem vate. Ovo praktikujte nedelju dana.
 1. Kurkuma

Kurkuma je još jedan efikasan kućni lek za lečenje pilonidalne ciste. Sastojak kurkumin, koji sadrži kurkuma, ima antiupalna svojstva koja smanjuju upalu i bol. Osim toga, antiseptičko dejstvo kurkume pomažu u sprečavanju i lečenju svake  infekcije.

 • Pomešajte jednu kašiku kurkume u prahu sa malo vode da biste dobili pastu. Razmažite pastu po cisti i pustite je da se osuši. Isperite mlakom vodom. Ponavljajte 2-3 puta dnevno nekoliko dana.
 • Možete i da popijete čašu mleka sa kašičicom kurkume u prahu.
 1. Kesice crnog čaja

Kiselo dejstvo crnog čaja sprečava pogoršanje stanja ciste i drži infekciju na odstojanju. Čaj je antinflamatoran pa ublažava bol i otoke koje izaziva pilonidalna cista.

 1. Potpite kesicu crnog čaja u toplu vodu i ostavite 5 minuta.
 2. Izvadite iz vode i dobro iscedite.
 3. Držite vlažnu kesicu na zahvaćenoj površini od 5 do 10 minuta.
 4. Ponavljajte nekoliko puta dnevno tokom nekoliko dana.

Dodatni saveti

 • Da biste izbegli pojavu pilonidalnih cisti, održavajte površinu čistom i suvom.
 • Nakon toaleta, obrišite površinu običnom, navlaženom papirnom maramicom.
 • Ne koristite kreme i gelove na površini gde se nalazi pilonidalna cista jer mogu dodatno da iritiraju kožu.
 • Operite zahvaćenu površinu mlakom vodom i blagim sapunom i dobro osušite.
 • Pazite da površina nikada nije vlažna.
 • Urasla dlaka na trtici se ne sme dirati prljavim rukama.
 • Ako je neophodno, smanjite telesnu težinu da biste umanjili rizik od pojave pilonidalne ciste.
 • Izbegavajte dugo sedenje da biste sprečili problem ili ubrzali ozdravljenje.
 • Šetajte ili hodajte po kući ili radnom mestu što češće.
 • Ne bušite cistu nikakvim oštrim predmetom da biste iscedili tečnost.
 • Neko vreme spavajte na strani ili na stomaku.
 • Kada ste kod kuće,pilonidalan cista treba da se izlaže vazduhu.
 • Kada izlazite zaštirite cistu zavojem.
 • U ishranu uključite antiinflamatorne namirnice kao što su badem, orah, masna riba, maslinovo ulje i zeleniš jer ćete se tako izboriti sa bolom i upalom koje izaziva pilonidalana cista.
 • Kada izlečite cistu, podvrgnite se laserskoj epilaciji da biste uklonili dlake sa te površine.

Dobra higijena može da spreči infekciju. Druge mere koje mogu da spreče ponavljanje infekcije:

 • Brijte/depilirajte dlake oko ciste, ako vam lekar to dozvoli, da biste sprečili njihovo urastanje.
 • Površinu čistite blagim sapunom i vodom. Dobro se isperite da biste uklonili sve ostatke sapuna.
 • Ako morate dugo da sedite, pravite češće pauze.
 • Izbegavajte tesnu odeću jer ona može da pritisne dlaku i izazove urastanje.