Pirinač dijeta jelovnik i plan za skidanje 9 do 13 kg

Uprkos svom imenu, ova dijeta se ne zasniva isključivo na pirinču. Pirinač dijeta se pojavila oko 1939. godine, a novi talas popularnosti je stekla kada je Njujork tajms objavio bestseler Pirinač dijeta kao rešenje (The Rice Diet Solution).

Kilograme ćete skinuti tako što ćete smanjiti unos kalorija, natrijuma, masti, šećera i proteina prema određenom planu. Osim toga, u knjizi se kaže da će „očistiti i detoksikovati vaš organizam“, a da pri tome nećete biti gladni.

Pirinač dijeta izaziva mršavljenje a koliko kilograma? Niko nije isti, ali tokom prvog meseca žene gube 9kg, a muškarci 13,5kg, u proseku, kako se navodi u knjizi.

Ali, kada je mršavljenje u pitanju, ne završava se sve na tome.Pirinač dijeta je jedna od onih koje zahtevaju i barem blagu fizičku aktivnost.Plan dijete preporučuje i fizičke vežbe, vođenje dnevnika ishrane i meditaciju kojom se postiže ravnoteža i prevazilazi stres. Kako se navodi u knjizi, „to je fizički, emocionalni i spiritualni program koji će promeniti vaš život“.

pirinac dijeta jelovnik

Šta smete, a šta ne smete da jedete

Pirinač dijeta ima plan ishrane koji je prilično restriktivan. Podrazumeva sveže voće i povrće, cela zrna, pasulj sa niskim sadržajem soli i druge slabe proteine.

Svakoga dana dobijate porciju skroba, nemasnih mlečnih proizvoda, voća i povrća.

Pirinač dijeta ima tri faze, a prva faza dozvoljava samo 800 kalorija dnevno. Broj kalorija postepeno raste dok ne dostigne 1200 dnevno.

Alkohol je nedopustiv.

pirinac dijeta

Stepen napora: visok

Dobro ćete smanjiti kalorije, so, masti i šećer i to sve odjednom. Pirinač dijeta je nastala kao pokušaj da se kod bolničkih pacijenata leče dijabetes i hipertenzija. Ako ste na dijeti koja ima veoma malo kalorija, 1200 ili manje, morate biti pod lekarskim nadzorom.

Ograničenja – Sve vrste namirnica ravnopravno učestvuju u igri, ali se porcije mere. Hrana sa visokim sadržajem vlakana, kao što su voće, povrće, pasulj i zrna, trebalo bi da vam pomognu da se osećate sito dok traje dijeta sa pirinčem.

Namirnice zastupljene u planu dijete sa pirinčem, nemaju dovoljno kalcijuma i vitamina D pa ćete morati da uzimate suplemente. Pored toga, plan ishrane predviđa mnogo manje proteina nego što je preporučeno za zdrave osobe. Ako imate neko oboljenje, posavetujte se sa lekarom pre početka ove dijete.

Spremanje hrane i nabavka – Preporučene namirnice koje predviđa jelovnik pirinač dijete nisu skupe i dostupne su u svakoj prodavnici. Međutim, recepti koji su dati u Pirinač dijeti kao rešenju traže vremena za pripremu i obradu.

Prerađene namirnice i gotova jela – Ne.

Fizičke vežbe – Preporučene.

Da li dozvoljava ograničenu ishranu?

Vegetarijanci i vegani – Pirinač dijeta važi i za vas, budući da su pasulj i jaja prihvatljiv izvor slabih proteina. Ako ste vegan, mlečne proizvode zamenite sojinim.

Bezglutenska ishrana – Pirinač ne sadrži gluten, tako da ste bez brige. Ali gluten može da se nalazi u mnogim proizvodima, a da vi za to ne znate; stoga, ako želite bezglutenske namirnice, dobro pročitajte proizvođačku deklaraciju.

Ishrana sa malim unosom soli – Dobar izbor, pošto plan ishrane ograničava količinu natrijuma.

Ishrana sa malim unosom masti – Ovo je plan ishrane sa malim unosom masti, budući da su mlečni proizvodi sa manjim procentom masnoće ili bezmasni, a svi proteini su super slabi.

Pirinač dijeta jelovnik

Jelovnik dijete sa pirinčem je veoma jednostavan i ne predviđa veliku raznovrsnost namirnica.

Doručak: svakog jutra šolja kuvanog pirinča. Pirinač kuvati u vodi i ne dodavati so ili šećer.Ako vam ukus ne odgovara možete dodati malo soka od limuna i jednu kašičicu maslinovog ulja.

Jelovnik pirinač dijete predviđa konzumiranje isključivo integralnog pirinča.Ako koristite beli pirinač češće ćete osećati glad što može da dovede do kršenja pravila dijete sa pirinčem.

Ručak prvih 7 dana: veća šolja integralnog pirinča ili šolja pasulja, ako ne volite pasulj možete da jedete sočivo ili grašak.Takođe možete da svih sedam dana jedete samo pirinač.Parče integralnog hleba.dodajte više začina, a što manje soli. Užina: voće.Jedna jabuka, kruška, banana i sl.

Večera prvih 7 dana: svakog dana šolja pirinča sa dodatkom 150 grama belog mesa (pilećih ili ćurećih prsa, svinjske krmenadle ili ribe). Mesu dodati malo limunovog soka a ne soliti.Parče integralnog tost hleba.

Ručak za drugih 7 dana: šolja integralnog pirinča, parče integralnog hleba.

Večera za drugih 7 dana: šolja pirinča i parče integralnog hleba.

Treća nedelja:  Poštujete jelovnik prve nedelje s tim što dodajete i jednu užinu između ručka i večere koja može da bude na bazi mleka npr. 200 ml mleka ili mali voćni jogurt.

Kao što vidite jelovnik pirinač dijete nije komplikovan, nema zahtevnih recepata i ne zahteva mnogo vremena pripremu jela.

Šta bi još trebalo da znate?

Pirinač dijeta je nastala u pokušaju lečenja dijabetesa i hipertenzije. Ograničeni unos natrijuma pomaže da se snizi krvni pritisak, a pošto je u pitanju ishrana sa malim unosom masti, ujedno će vam pomoći da smanjite nivo holesterola.

Troškovi – Nikakvi, osim za namirnice koje kupujete.

Podrška – Prinač dijeta je jedan od režima ishrane za mršavljenje koga možete da se pridržavate sami.

Da li pirinač dijeta deluje?

Pirinač dijeta je plan ishrane koji će vam pomoći da smanjite telesnu težinu –  1200 kalorija, zdrava hrana, vežbe, saveti za smanjenje nivoa stresa i preporuke za zdrave promene u načinu života.

Ali sprovođenje nefleksibilnog i niskokaloričnog načina ishrane, kao što je ovaj, neće biti lako. Biće pravi izazov da se pridržavate dijete na društvenim događajima ili kada jedete van kuće. Osim toga, potencijalno može da dovede do nedostatka nutrijenata.

Svođenje unosa proteina na manje od polovine dnevno preporučene količine, može da dovede do gubitka mišićne mase i neće vam davati osećaj sitosti.

Premda se u ovom planu tvrdi da pirinač dijeta detoksikuje organizam, nema dokaza da detoks dijete zaista uklanjaju toksine iz organizma.

Da li je dobra u slučaju nekih oboljenja?

Plan ishrane je niskokaloričan, sa malim unosom proteina, masti i natrijuma pa može da ima rezultate kod srčanih oboljenja, visokog krvnog pritiska, visokog nivoa holesterola ili dijabetesa tipa 2.

Međutim, obavezno razgovarajte sa lekarom pre početka pirinač dijete.

Iskustva i rezultati

Pridržavanje plana, datog u knjizi Pirinač dijeta kao rešenje, definitivno će za rezultat imati gubitak kilograma jer je dozvoljen veoma mali unos kalorija. Međutim, možda će vam dijeta sa pirinčem uskratiti uživanje u hrani jer su pravila stroga, a izbor namirnica ograničen.

Dijeta sa pirinčem je program za mršavljenje koji može da bude dobra odskočna daska za početak planiranih promena u ishrani, međutim, previše je striktan da bi se primenjivao dugoročno. Stroge i brze dijete kakva je dijeta sa pirinčem su obično bolje kada se primenjuju kratkoročno.

Ako imate neko oboljenje ili zbog zdravlja želite brzo da skinete kilograme, plan ishrane koji nudi pirinač dijeta bi mogao da bude dobar za vas, pod uslovom da vam ga je vaš lekar odobrio.

Ako odlučite da počnete dijetu sa pirinčem za mršavljenje vodite računa da dopunjavate ishranu kalcijumom i vitaminom D da biste popunili nutritivne praznine.