voda od pirinca

Pirinčana voda za lice i kosu

Pirinčana voda je kod nas poznata kao odličan prirodni lek protiv proliva i stomačnih problema…Međutim sve više ljudi zna koliko je ona dobra za negu kose, lica i kože celog tela pa postaje sve popularnija kao jednostavan i jeftin preparat…

Pirinčana voda za negu lica i tela

Prilikom narednog spremanja pirinča, nipošto nemojte bacati vodu koja preostane nakon njegovog barenja! Pirinčana voda predstavlja jedan od najekonomičnijih načina za pružanje jedinstvenog sjaja i lepote vašoj koži i kosi.

Pirinčana voda obiluje vitaminima i mineralima koji predstavljaju prave blagodeti za negu kose i kože, poznate u azijskoj kulturi vekovima unazad. Žene koje se bave poljoprivredom na području Kine, Japana i Jugoistočne Azije tradicionalno se umivaju i kupaju u vodi koja je upotrebljena za kuvanje pirinča.

Fenomenalna prednost upotrebe pirinčane vode za lice i kosu je što ona predstavlja najjednostavnije sredstvo kućne nege koje možete sami pripremiti, i to isključivo korišćenjem zrna pirinča i vode.

voda od pirinca

Pripremite svoj lični eliksir lepote na sledeći način:

Potrebno vam je: pola šolje neobarenog pirinča (braon, belog, dugog zrna, belog kratkog zrna, jasmin pirinča, svejedno) i dve šolje vode. Da bi se dobila pirinčana voda, prvo isperite svu potencijalnu nečistoću iz pirinča čašom vode. Nakon toga, pola šolje pirinča sipajte u praznu činijicu i prelijte vodom.

Neophodno je da pirinač upija vodu 15-30 minuta.

Promešajte pirinač sve dok se voda na zamuti; time ćete omogućiti prelazak i distribuciju vitaminskih i mineralnih sastojaka u vodu, ujedno dobijajući izvrsno hranljivo sredstvo nege za vašu kosu i kožu. Preostalu pirinčanu vodu možete čuvati u čistoj hermetizovanoj posudi u frižideru, i vaša pirinčana voda će uvek biti spremna za upotrebu.

Kako se koristi pirinčana voda za lice

Pirinčana voda sadrži vitamine, minerale i aminokiseline, esencijalne sastojke za negu kože, kao i feruličnu kisleinu izuzetnih antioksidativnih svojstava, i alantoin poznat po antiinflamatornim osobinama.

Sredstvo za čišćenje lica – pirinčana voda može predstavljati i svojevrsni tonik za čišćenje lica. Jednostavnim postupkom možete potopiti komadić vate ili obloge u pirinčanu tečnost i nežnim pokretima masirati lice u trajanju od par minuta. Osušite lice prirodnim putem da bi na najbolji način upilo sve korisne sastojke ove izvanredne vode. Redovno tretiranje lica pirinčanom vodom učiniće vašu kožu mekanom, zategnutom i blistavom. Primenjujte navedeni postupak kao deo svakodnevne rutine.

Toner za lice – pirinčana voda može posedovati svojstva tonera. Uronite komadić vate ili oblogu u osudicu sa pirinčanom vodom i trljajte dobijeno sredstvo na lice u cilju prevencije pojave zapušenih pora i zatezanja kože. Prirodni toner na bazi pirinčane vode proomoviše ćelijki rast, podstiče cirkulaciju krvi ujedno čineći kožu glatkom i svetlom.

Pirinčana voda za akne- pirinčana tečnost može se uspešno upotrebiti u lečenju akni i suzbijanju nastalog crvenila usled njihovog ispoljavanja. Voda svojim adstringentnim osobinama utiče na sprečavanje zapušavanja pora.

Pirinčana voda protiv ekcema – skrobni sadržaji prisutni u pirinčanoj vodi deluju na efikasno ublažavanje posledica pojave ekcema na koži. Potrebno je da potopite čist peškirić u pirinčanu vodu i tapkate istim ugrožena područja par minuta. Sačekajte da se lice osuši na vazduhu.

Pirinčana voda u službi suzbijanja iritacije kože – nanesite pirinčanu vodu na sva kritična upaljena područja kože. Dermatološka ispitivanja su utvrdila da se obolelima od atopijskog dermatitisa stanje može znatno ublažiti jednostavnom primenom pirinčane vode na ključnim mestima u trajanju od 15 minuta dva puta dnevno.
Pirinčana voda kao pomoćno sredstvo u lečenju opekotina od sunca-pirinčana voda ima moć rashlađivanja kože pogođene upalama ili opekotinama. Istovremeno će pospešiti oporavak kože i sprečiti pojavu daljih oštećenja.

Pirinčana voda za kosu

Pirinčana voda sadrži inozitol, ugljeni hidrat koji ima ulogu u jačanju elastičnosti i sprečavanju površinskog trenja kose.

Ispiranje kose pirinčanom vodom – ispiranje kose pirinčanom tečnošću daće vašim vlasima naročiti sjaj, jačinu i zdrav izgled. Pirinčanoj vodi možete proizvoljno dodati i par kapi eteričnog ulja poput ruzmarina, lavande ili geranijuma. Nakon šamponiranja, nanesite malo pirinčane vode na kosu. Nežno masirajte kožu glave i kosu, a zatim temeljno isperite kosu običnom vodom. Ispiranje kose pirinčanom vodom obavljajte jednom ili dva puta nedeljno, i to kao završno ispiranje.

Balzam za kosu – pirinčana voda može biti odličan balzam ili regenerator za kosu. U tu svrhu, dodajte par kapi ruzmarina, lavande ili geranijuma u posudicu sa pirinčanom vodom i nanesite na pramenove kose. Ostavite par minuta da odstoji, a zatim isperite hladnom vodom.

I za kraj da dodamo, pored spoljne pirinčane vode u nezi lica i tela, apsolutno je preporučljivo ispijati istu radi očuvanja i poboljšanja celokupnog zdravlja, stoga razmislite dvaput pre nego što prospete vodu dobijenu od pirinča!