pistaci kalorije

Pistaći kalorije, nutritivna vrednost, uticaj na zdravlje, nuspojave

Pistaći je drvo uzgajano u slanoj zemlji, bez stagnacije vode.Pistaći drvo je dvogodišnja biljka i može nositi hiljade plodova. Pet država koje su na prvom mestu po uzgajanju pistaća su (poređane po količini proizvodnje) Iran, Sjedinjene Američke Države, Turska, Kina i Sirija.

Plod pistaća ima čvrstu ljusku krem boje, sa zelenim mesom unutra. Kada sazri, ljuska se cepa na pola i plod postaje vidljiv. Pistaći koji su zreli, sa puknutom opnom, smatraju se kvalitetnima.

Pistaći su kulinarski plod.

Možete ih konzumirati sirove, usoljene ili pečene. Koriste se i kao dodatak slatkišima i kao ukus sladoleda.

pistaci kalorije

Pistaći kalorije i nutritivna vrednost

Hranljive materije

Osim što su jako ukusni, pistaći sadrže puno hranljivih materija.

Samo 100 grama pistaća obezbeđuje vam 562 kalorije energije, 27,51 gram ugljenih hidrata, 7,66 grama šećera, 10,3 grama dijetetskih vlakana, 45, 39 grama masti i 20, 27 grama proteina. Masti u pistaćima sastoje se od 5, 556 grama zasićenih, 23,820 grama monozasićenih i 12,744 grama polinezasićenih masti.

Iako kalorije koje sadrži mogu da odvrate ljude koji su na dijeti, pistaći vam pružaju i mnogo vitamina i minerala. Sadrže veoma veliku količinu vitamina B6 i tijamina. Tačnije, imaju 131% od preporučljive dnevene doze vitamina B6 i 76% tijamina. Drugi vitamini, koji se nalaze u manjim količinama u pistaćima su 1205 mikrograma vitamina A, riboflavin, nijacin, folati, vitamin C i vitamin E.

Što se minerala tiče, pistaći sadrže 105 miligrama kalcijuma, 3,92 mg gvožđa, 121 miligram magnezijuma, 1,2 mg mangana, 490 mg fosfora, 1025 mg kalijuma i 2,2 miligrama cinka.

Pistaći imaju nizak glikemijski indeks i pogodni su za dijabetičare.Nizak glikemijski indeks namirnica bitan je i za osobe koje žele da imaju vitku liniju pa kalorije koje sadrži pistaći ne treba da budu presudne.

Zašto su pistaći dobri za zdravlje

Briga o srcu

Visok nivo mononezasićenih masnih kiselina, i polinezasićenih masnih kiselina, kojih ima do 37,564 grama u 100 grama pistaća, pomažu u snižavanju lošeg holesterola, i podizanju nivoa dobrog holesterola, što je dobro za prevenciju od bolesti srca.

Varenje

Najvažnija dijetetska vlakna od 103 grama, u 100 grama pistaća utiču na pravilno funkcionisanje digestivnog sistema i poboljšava varenje.

Sprečavaju dijabetes

Velika dostupnost fosfora (490 miligrama u 100 grama pistaća), koja čini 70% od preporučljive dnevne doze, povezuje se sa sprečavanjem dijabetesa tipa 2. pored toga, fosfor deli proteine na aminokiseline, što povećava toleranciju organizma na glukozu.

Protiv starenja

U pistaćima se nalaze karotenoidni antioksidanti kao što su lutein i zeaksantin, a oni deluju protiv makularne degeneracije, poremećaja čula vida, koji se javlja kod starijih osoba. Kada jedete pistaće uz povrće, snabdevate organizam luteinom i zeaksantinom.

Nervni sistem

Pistaći zadovoljavaju 131% dnevnih potreba za vitaminom B6, koji je izuzetno dobar za nervni sistem. Pošto stvara mijelinski omotač oko nervnih vlakana, vitamin B6 učestvuje u pravilnom prenosu signala sa jednog nerva na drugi.

Vitamin B6 je važan za zdravlje nervnog sistema, mozga i žlezda. A poznat je i kao pojačivač hemoglobina u krvi.

Nega kože

Esencijalne masne kiseline koje su prisutne u pistaćima, održavaju kožu vlažnom i sjajnom. Osim toga, antioksidanti eliminišu slobodne radikale, što obezbeđuje meku i glatku kožu.

Nega kose

Kada se redovno konzumiraju, biotin iz pistaća sprečava opadanje i spuštenost kose. Pošto ima hidrantnu moć, pistaći sprečavaju pucanje kose i pospešuju rast nove, zdrave, svilenkaste kose.

Održavaju pritisak

Pošto pistaći sadrže vrlo malo natrijuma, a puno kalijuma, smanjuje se pritisak i srce se održava zdravim. Fosfor iz pistaća razgrađuje protein na aminokiseline, čime se sprečava povećanje glukoze u krvi.

Prevencija raka

Pistaći su bogati fitohemikalijama (lutein i zeaksantin), karotenom, masnim kiselinama, polifonetskim antioksidantima i vitaminom E. Svi ovi sastojci pomažu u lečenju raka i sprečavaju oboljenje od raka prostate, raka dojke i raka pluća.

Afrodizijak

Pistaći su prirodan afrodizijak, koji pojačava seksualnu želju kod muškaraca, erektivnu funkciju i protok krvi. Argan koji se nalazi u pistaćima proizvodi azotni oksid, koji poboljšava dotok krvi u muški polni organ.

Nuspojave

Ukoliko budete konzumirali neverovatno veliku količinu pistaća, možete izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući i trovanje hranom. 100 krama pistaća ima više od 500 kalorija.Prekomerno jedenje pistaća doprineće gojenju, nadimanju, problemima sa varenjem, povisiće pritisak, imaćete grčeve u stomaku i zatvor. Konzumirajte pistaće u manjim količinama, kako bi dobili najbolje od njih.