Plikovi na jeziku kod odraslih i dece – uzrok i lečenje

Svako od nas je, barem jednom u životu, imao plikove ili izrasline na jeziku. Iako su često pokazatelj nedovoljne higijene usne duplje ili oslabljenog imunog sistema, ukoliko su plikovi povezani sa simptomi natečenosti žlezda, ukoliko jako bole i ako osoba ima povišenu telesnu temperaturu, to je alarm koji upućuje lekaru i daljem lečenju.

Mogući uzroci pojave plikova na jeziku

Postoji širok dijapazon uzroka pojave izraslina na jeziku, najčešći od njih jesu:

– Konzumiranje previše ljute ili vruće hrane ili pića – dolazi do zapaljenske reakcije sa pojavom plikova po celoj površini jezika. Ovo je, zapravo, i najčešći uzrok pojave plikova na jeziku

– Infekcije usne duplje ili zuba ‒ virusne infekcije su česte kod dece. Upravo kod dece, plikovi se nadovezuju na povišenu telesnu temperaturu, a uzrok virusne infekcije je uglavnom odlazak u školu, vrtiće i ostale ustanove gde dnevno cirkuliše veliki broj potencijalnih kliconoša.

– Kod odraslih pacijenata, čest uzrok jestu seksualno prenosive bolesti ‒ mali, bezbolan plik se javlja na mestu gde se bolest prenela – ovo je često simptom sifilisa u početnom razvoju.

plikovi na jeziku

– Stomatitis izazvan herpesom ‒ ovo je virusno stanje koje počinje pojavom plikova na sluzokoži obraza, desnima, krovu usne duplje, a onda vremenom zahvata i jezik. Simptomi oralne infekcije herpesom se često mešaju sa običnim aftama, tako da treba biti obazriv ‒ herpetični stomatitis nije nimalo naivno oboljenje i treba se lečiti na vreme!

– Mukocele ‒ predstavljaju rezultat blokade rada pljuvačnih žlezda ili pljuvačnih puteva. Najčešće se javlja u vidu plikova na donjoj površini jezika a 50 % pacijenata oseća bol. Pozitivna stvar je što se mukocele efikasno i brzo leče.

Simptomi plikova na jeziku

Simptomi koji se mogu javiti uporedo sa pojavom plikova na jeziku jesu:

  • Delimični ili potpuni gubitak osećaja za ukus kisele, gorke, slane ili slatke hrane
  • Nemogućnost pomeranja jezika u svim pravcima i u punom obimu pokreta
  • Otok jezika
  • Promena normalne boje jezika ‒ jezik postaje crven sa tačkicama koje mogu biti bele, roze, crne ili braon
  • Bol koji se javlja preko cele površine jezika ili ograničeni bol
  • Osećaj gorenja preko cele površine jezika ili samo u predelu gde su se pojavili plikovi
  • Crvene i bele tačkice koje se javljaju na površini jezika često umeju da daju osećaj žarenja, peckanja ili trnjenja
  • Pojava sitnih dlaka na površini jezika

Plikovi na jeziku kod dece

Deca su sklonija infekcijama, i često im se javljaju bezbolne izrasline na jeziku, međutim, stanje kao što je eruptivni jezični papilitis, nije naivno i iziskuje dugotrajnije i strožije lečenje. Smatra se da je papilitis zarazan i da se lako širi, posebno među mlađom decom. Simptomi jezičkog papilitisa su pored plikova na jeziku, groznica, natečene žlezde i klasična simptomatologija virusne infekcije.

Da li su plikovi na jeziku znak raka jezika?

Iako su plikovi u 90 % slučajeva bezopasna pojava, rak jezika često kao simptom može dati plikove na jeziku. Plikovi koji su simptom raka jezika se javljaju na stranama jezika, nikada na njegovoj gornjoj površini. Rak se može javiti na bilo kojem delu jezika, tako da, ukoliko primetite neuobičajene plikove ( posebno na stranama jezika), ne oklevajte da se obratite lekaru.

Kako efikasno lečiti plikove na jeziku?

Plikovi na jeziku se efikasno leče ‒ već u roku od nekoliko dana od nastanka. Za efikasno samolečenje, potrebno je da čovek ima jak imuni sistem i da nema prateće simptome virusne ili bakterijske infekcije.

Međutim, ukoliko ste imali rizično seksualno ponašanje u poslednjih par nedelja, trebalo bi se obratiti lekaru ‒ jer su plikovi na jeziku čest simptom neke od čestih seksualno prenosivih bolesti.

Plikovi na jeziku u sklopu seksualno prenosivih bolesti su često bolni i onemogućavaju neometano konzumiranje hrane i pića.

Grešku koju ljudi često prave je kada žele da istisnu plik ‒ to se ne preporučuje, pogotovo zato što se takva rana tretira kao otvorena, tako da je pojava infekcije znatno veća ukoliko se rukama dodiruje mesto plika.

Ukoliko plik perzistira a nije bolan, moguće je da se radi o nedostatku nekog esencijalnog mikroelementa ( vitamina, minerala ).

Saveti za uspešno uklanjanje bezbolnih plikova

Ukoliko imate bezbolne, sitne plikove, možete ih ukloniti i kod kuće!

– Jedite sladoled! Ovaj ukusni slatkiš, pored osvežavajućeg ukusa, odlično deluje i na zapaljenske reakcije u usnoj duplji. Pokušajte da sladoled zadržite u ustima dovoljno dugo, kako bi se plikovi ohladili i prestali da šalju signal mozgu o zapaljenju. U obzir dolaze i rashlađeni voćni jogurti i ostala kremasta, hladna hrana.

– Ukoliko nemate sladoled, kocka leda, istim principom dejstva, takođe daje pozitivne rezultate.

– Ukoliko ne volite hladne namirnice, možete isprobati mešavinu meda i mleka za lečenje dosadnih plikova na jeziku. Med i mleko konzumirajte ujutru, na prazan stomak, ili uveče, kada ste sigurni da više nećete jesti. Mleko konzumirajte mlako do umereno hladno.

– Možete ubaciti malo kristalne morske soli u toplu vodu, a zatim njome ispirati usta 2 puta dnevno do nestanka plikova.

– Možete nabaviti pastu od kurkume i u nju ubaciti malo meda. Četkicom za zube nanesite pastu na jezik i trljajte oko 5 minuta, a zatim usta isperite. Ukoliko ne volite med, umesto meda možete ubaciti malo tople vode i so.

– Soda bikarbona je našla primenu i u lećenju plikova na jeziku. Pored toga što reguliše pH vrednost pljuvačke, čuva zdravlje cele usne duplje.

– Dodajte 1 čajnu kašičicu sode bikarbone u šolju tople vode. Zadržite vodu u ustima na nekoliko minuta, a potom ispljunite.

– Možete napraviti i pastu ‒ potrebna Vam je 1 kašičica sode bikarbone i malo vode. Pomešajte smesu a zatim nanesite na četkicu ‒ trljajte plikove na jeziku oko 5 minuta, a onda isperite usta vodom i ispljunite.

– Apotekarski hidrogen odlično pomaže u lečenju afti. Ima odlično antibakterijsko i dezificijentno svojstvo kojim se bori protiv bakterija i smanjuje rizik od dodatnih infekcija. Isključivo se koristi 3 % hidrogen! Jednake količine hidrogena i vode pomešajte, a zatim takvom smesom ispirajte usta na oko 2 minuta. Zatim isperite usta toplom vodom, pa ispljunite. Ovu proceduru ponavljajte više puta dnevno.

– U prodavnici zdrave hrane, možete nabaviti ulje čajevog drveta. Ovo ulje ima odlično antibakterijsko svojstvo i efikasno deluje protiv plikovana jeziku. Nakapajte nekoliko kapi ulja čajevog drveta u šolju tople vode, a zatim ispirajte usta. ovu procedutu ponavljajte 2 puta dnevno dok plikovi ne nestanu.

– Plikova na jeziku se možete uspešno rešiti bosiljkom! Bosiljak uklanja simptome pola i zapaljenja. Bosiljak koristite tako što ga žvaćite 2 puta dnevno 3-4 dana, a nakon žvakanja, usta isperite toplom vodom.

Prevencija nastanka plikova na jeziku

Ukoliko imate slabiji imuni sistem, to će se često rezultovati pojavom plikova na jeziku. Upravo zbog toga, potrebno je u ishranu ubaciti što više voća i povrća, a izbaciti kiselu i ljutu hranu, kao i slatkiše. Ukoliko imate plikove, nemojte pokušavati da ih skidate zubima, doći će do pojave novih plikova!

Pijte dosta hladne vode, hladno mleko ili rashlađene prirodne voćne sokove.

Održavajte higijenu usne duplje na maksimalnom nivou! Perite zube nekoliko puta dnevno i koristite tečnost za ispiranje zuba, kao i konac za zube. Hranu žvaćite i trudite se da konzumirate kremastiju hranu, koja se ne zadržava puno u usnoj duplji. U jelovnik ubacite đumbir i beli luk, ove namirnice su prirodni antioksidansi i odlične su za dizanje imuniteta. Izbegavajte vrele napitke poput čaja ili kafe. Budite obazrivi prilikom kupovine paste za zube, osobama sa slabijim imunim sistemom, paste sa natrijum sulfatom često mogu da iritiraju jezik i uslove nastanak plikova.