Pojava modrica bez udarca i nedostaci vitamina i minerala

Modrice i nutritivni nedostaci

Pojava modrica može da bude povezana sa nedostatkom nekih vitamina kao što su vitamin C, vitamin K i minerala poput cinka.

Vitamin C povećava kontrakciju plazme i belih krvnih ćelija što, zahvaljujući optimalnoj funkciji imunog sistema, smanjuje mogućnost pojave modrica.

Vitamin C je takođe povezan sa proizvodnjom kolagena, proteina koji daje snagu krvnim sudovima, poboljšavajući cirkulaciju. Pod hranom bogatom vitaminom C podrazumevaju se povrće i citrusi.

Vitamin K je faktor koagulacije, što znači da njegov nedostatak može da uzrokuje hemoragiju. Nalazi se u povrću poput karfiola i brokolija, ali i u jajima, crvenom mesu, ribi, kao i u žitaricama i voću poput banana i kivija.

Na kraju, cink pomaže u prevenciji nastanka modrice i ubrzava njihovo zarastanje. Preporučena dnevna doza za odrasle je oko 15 mg. Nalazi se u pšeničnim mekinjama i klicama, ali i u ostrigama i semenju suncokreta.

Lekovi i modrice

Neki lekovi mogu da unaprede pojavu modrica, kao što je aspirin, ali i drugi antikoagulantni lekovi koji se često koriste za srčane probleme.

Drugi lekovi koji mogu da unaprede modrice su par lekova koji se koriste za astmu i lečenje depresije. Oni mogu da se umešaju u proces koagulacije pod kožom, unapređujući formiranje modrica.