poilipi na debelom crevu

Polipi na debelom crevu (polipoza) simptomi i lečenje

Polipi na debelom crevu jesu učestala pojava koja se povezuje sa stilovima života, gojaznošću i genetskim činiocima u razvoju polipa.

Polipi debelog creva se dele na osnovu javljanja: slučajno u populaciji ( koji se dalje dele na neoplastične i neneoplastične ) i polipe u sklopu genetskih sindroma.

Neoplastični polipi debelog creva mogu biti dobroćudni ( adenomi ) i zloćudni (adenokarcinom).

Rizični faktori za pojavu polipa na debelom crevu jesu povećan unos masti i alkohola, gojaznost, pušenje, smanjena fizička aktivnost i genetska predispozicija. Zaštitni faktori jesu konzumiranje biljnih vlakana i ugljenih hidrata.

polipi na debelom crevu simptomi

Porodično javljanje polipa na debelom crevu

Porodična polipoza debelog creva se karakteriše velikim brojem polipa sa visokim rizikom od prelaska dobroćudnih polipa u zloćudni karcinom. Porodična polipoza na debelom crevu nastaje genetskim mutacijama.

Podjednako zahvata i muški i ženski pol. Broj polipa varira, kreće se od nekoliko stotina do nekoliko desetina hiljada.

Polipoza debelog creva u sklopu sindroma

Kod nekih osoba, pojava polipa u debelom crevu nije uzrokovana promenama u samom debelom crevu.

Gardnerov sindrom – kada se javi kod ljudi, manifestuje se kao: pojava polipa u debelom crevu, tumori kostiju i tumori mekih tkiva.

Turkotov sindrom – u ovom sindromu, udruženo se javlja pojava polipa u debelom crevu sa tumorima centralnog nervnog sistema

Pec – Jergesov sindrom – karakteriše se pojavom tamnije prebojenosti kože i sluzokože uz pojavu polipa u debelom crevu. Polipi se u ovom sindromu, pored debelog creva, mogu naći i u želucu i u tankom crevu. Pacijenti često imaju unutrašnja krvarenja, a pigmentacija kože je izražena oko usta, nosnih otvora, na usnama, sluzokoži obraza, konjuktivama, nogama, rukama, analnoj regiji i na genitalijama. Ukoliko se polipo najviše javljaju u debelom crevu, najveći je rizik od nastanka karcinoma.

Dečija polipoza – može biti ograničena samo na debelo crevo, samo na želudac i treći, najteži oblik kada je cela digestivna cev zahvaćena. Simptomi se javljaju u ranom detinjstvu, a uključuje krvarenje i opstrukciju probavnog puta. Preporučuje se hirurški vid lečenja zbog mogućeg prelaska dobroćudnih polipa u zloćudne.

Polipi na debelom crevu – simptomi

Kod većine bolesnika ne postoje simptomi polipa na debelom crevu ili su oni nespecifični. Najčešći simptom jeste pojava sveže krvi u stolici, nemogućnost defekacije, nadutost u stomaku, bol u donjen delu stomaka, i proliv.

Kod pacijenata kojima je dijagnostikovana porodična polipoza, ne javljaju se simptomi polipa na debelom crevu do puberteta, a onda se pri ulasku u pubertet javljaju klasični simptomi polipa u debelom crevu. Porodičnu polipozu karakteriše veliki broj prolivastih stolica i izuzetno jak bol u stomaku.

Moguće su i promene na zubima i kostima. Može doći i do oboljenja mrežnjače.

Nakon 40. godine života, kod skoro svih bolesnika kod kojh postoje polipi na debelom crevu od mladosti, razvija se karcinom.

 polipi na debelom crevu

Kako se dijagnostikuju polipi na debelom crevu?

Najbolja metoda za dijagnostiku je endoskopija ( rektosigmoidoskopija, kolonoskopija ) i ona predstavlja zlatni standard. Pogotovo je značajna kod pacijenata starijih od 40 godina koji nemaju izražene simptome.

Irigografija je metoda koja se ređe koristi, jer kod dijagnostike polipa nije pouzdana.

Lažno pozitivne rezultate mogu dati pacijenti koji su loše pripremljeni za endoskopiju, tako da je priprema pacijenata od ključnog značaja za uspešno dijagnostikovanje.

Porodična polipoza se dijagnostikuje kolonoskopijom i irigografijom, a ključni nalaz mora biti pojava više od 100 polipa u debelom crevu.

Polipi na debelom crevu – lečenje

Cilj lečenja polipa na debelom crevu jeste kompletno odstranjivanje polipa. Ovaj cilj se može postići endoskopijom ili hirurškim zahvatom.

Endoskopsko lečenje podrazumeva metodu koja se naziva polipektomija. Polipektomijom se uklanjaju veliki nepokretni polipi na debelom crevu i polipi na peteljci. Polipektomija se izvodi tako što se polip uhvati u omču i iseče do zdrave sluznice.

Kod trećine pacijenata, nakon polipektomije pojaviće se ponovo polipi, a rizik se povećava ukoliko se polipektomijom uklonilo više polipa, ukoliko su polipi veći od 1 centimetra i ukoliko su pacijenti stariji.

Pacijenti se nakon polipektomije prate oko 3 godine, kada se vrši kontrolna kolonoskopija.

Polipi na debelom crevu – operacija

Hirurško odstranjivanje polipa na debelom crevu se vršu ukoliko polip nije uklonjen u celosti nakon 2 – 3 endoskopska zahvata.

Što se porodične polipoze tiče, hirurško lečenje je jedini vid lečenja. Prilikom odstranjivanja dela debelog creva na kome se nalaze polipi, vodi se računa o tome da se napravi “most” između zdravog debelog creva i rektuma kako bi se funkcija probavnog sistema neometano obavljala. Hirurški zahvat je neophodan jer ovakvi polipi na debelom crevu u skoro 100 % slučajeva prelaze u zloćudni oblik. Privremeno, do čina operacije, mogu se davati nesteroidni antiupalni lekovi.

Ishrana osoba sa polipima na debelom crevu

Iako se lečenje polipa na debelom crevu sprovodi uglavnom hirurški, ne treba zaboraviti da se pravilnom i redukovanom ishranom, može doći do smanjenja simptoma polipoze deblog creva i samim tim, poboljšanja kvaliteta života.

Najvažnije je da se izbace masti iz ishrane – masne namirnice otežavaju varenje, i potpomažu opstrukciji sistema za varenje. Konzervisanja hrana, alkohol i belo brašno, takođe otežavaju varenje, tako da se i njih treba kloniti, posebno alkohola koji može nagrizati već oštećenu sluznicu debelog creva. Ono što bi trebalo da povećate u ishrani jesu povrće, voće, semenke i koštunice – ove namirnice su bogate biljnim vlaknima koje pomažu u varenju i čišćenju organizma. Ukoliko termički obrađujete hranu, koristite maslinovo ulje, a meso koje uvek možete jesti jesu piletina, ćuretina, morska i rečna riba.

Neka na Vašem stolu uvek budu kupus, brokoli, prokelj, kelj i karfiol: ove kupusnjače su bogate indolima, koje nepovoljno utiču na razvoj maligniteta. Ubacivanje u ishranu lanenog semena pomaže pražnjenje creva, a na duge staze smanjuje rizik od nastanka polipa na debelom crevu. Vrlo je važno istaći da one mogu da ispolje blagotvorno dejstvo samo ukoliko konzumirate mleveni lan.

Takođe, pravilna hidracija organizma pomaže varenju i sprečavanju taloženja štetnih supstanci. Trudite se da dnevno pijete oko 2 do 3 litara vode.

Čajevi koji blagotvorno utiču na debelo crevo sa polipima

Čajevima možete pobošljati varenje i sprečiti rast polipa na debelom crevu. Čaj možete pripremiti od kantariona, hajdučke trave, belog sleza i borove iglice.

Čaj od belog sleza i borovih iglica se priprema tako što se u ključalu vodu ubace 2 supene kašike sitno iseckanih listova belog sleza, borovih iglica i po jedna kašičica kantariona, koprive, i kašiča žalfije. Nakon što čaj odstoji oko 80 minuta, procedi se i konzumira više puta u toku dana.

Čaj možete pripremiti i od 2 kašičice hajdučke trave, kašike sitno iseckanog  lista kantariona, lista bokvice, nane i žalfije. Nakon što lekovite sastojke pomešate, prelijte sa litar i po ključale vode i ostaviti da se ohladi oko 90 minuta. Nakon što procedite čaj, konzumirate pre i posle svakog obroka u toku dana.