Polipi u nosu i sinusima simptomi, operacija, lečenje, prirodni lekovi

Polipi u nosu i sinusima jesu meke, bezbolne, nekancerogene izrasline poznati su i kao nazalni polipi. Polipi u nosu ili sinusima uglavnom budu u obliku grozda ili suze iz oka.

Polipi su rezultat hronične upale uzrokovane astmom, alergijama, osetljivošću na lekove ili određenim imunskim bolestima.

Mali polipi u nosu i sinusima ne daju simptome. Veći polipi ili grupe polipa mogu da blokiraju nosne puteve i da dovedu do otežanog disanja, gubitka osećaja mirisa ili učestalih infekcija bakterijama ili virusima.

Polipi u nosu mogu zahvatiti bilo koju osobu, bez obzira na pol i godine, ali se najčešće javljaju kod ljudi starijih od 40 godina.polipi-u-nosu

Lekovima se mogu smanjiti ili potpuno ukloniti polipi u nosu ili sinusima, ali je ponekad izlečenje moguće jedino operativnim zahvatom. U nekim slučajevima, čak i nakon operacije, polipi se mogu povratiti.

Polipi u nosu – simptomi

Polipi u nosu su povezani sa upalom nosnih puteva koja traje duže od 12 nedelja ( hronični sinuzitis ). Međutim, moguće je da hronični sinuzitis ne da kao posledicu polipe u nosu.

Polipi u nosu su meki i smanjene osetljivosti, a veći polipi mogu onemogućavati normalno disanje.

Klasični znaci i simptomi hroničnog sinuzitisa sa polipima u nosu kao posledicom jesu:

– hronično curenje iz nosa

– zapušenost nosa

– upala sluzokože nose

– može se javiti upala sinusa

– jako hrkanje

– glavobolja u predelu čela

– otežano disanje

– disanje na usta usled zapušenosti nosa

– smanjen osećaj mirisa

Polipi u nosu – uzroci

Lekari do danas niu otkrili pravi uzrok nastanka polipa u nosu. Razlog tome jeste što postoji dilema zašto bi hronično zapaljenje proizvelo nastanak polipa. Međutim, postoje određeni dokazi da osobe sa specifičnim imunim sistemom mogu reagovati na zapaljenje stvaranjem polipa.

Polipi u nosu su ređi u odnosu na polipe u sinusima – sinusi između očiju su najpodložniji nastanku polipa.

Bolesti pri kojima može doći do nastanka polipa u nosu jesu:

– Astma – bolest koja često uzrokuje zapaljenje disajnih puteva i konstrikciju krvnih sudova

– Preosetljivost na nesteroidne antiupalne lekove ( aspirin )

– Parazitarni sinuzitis

– Cistična fibroza – genetska bolest koja uzrokuje stvaranje i sekreciju debelog, sluzavom mukusa

– Čurg – Štrausov sindrom – jako retko zapaljenje krvnih sudova

Genetička predispozicija takođe igra bitnu ulogu u nastanku polipa u nosu.

Polipi u nosu – komplikacije

Polipi u nosu mogu izazvati komplikacije usled blokiranja disajnih puteva. Potencijalne komplikacije koje mogu ugroziti kvalitet života jesu:

– Opstruktivna “sleep” apnea – stanje gde je otežano disanje za vreme spavanja

– Infekcije sinusa – ukoliko se blagovremeno ne leče, mogu pogoršati opšte zdravstveno stanje osobe

Polipi u nosu – kako se dijagnostikuju?

Dijagnostički testovi koji pomažu u otkrivanju polipa jesu:

– Nazalna endoskopija – metoda kojom lekar ubacuje cev ( endoskop ) u nosnu šupljinu i  detaljno određuje prohodnost nosnih šupljina.

– “Imidžing” metode – kao što je kompjuterska tomografija. Ovom tehnikom, lekar može da odredi lokalizaciju i veličinu polipa u nedostupnim delovima nosa i sinusa. Takođe, ovom metodom se može utvrditi da li je infekcija efikasno sanirana.

– Alergo testovi – ovim testom, lekar može da utvrdi da li je hronična upala uzrokovana elergijom. Ovaj test se izvodi tako što se koža na nekoliko mesta “recne” a onda u svaki rez ubaci po kap alergenske supstance. Nakon 15 minuta, može se utvrditi da li je koža reagovala alergijskom reakcijom na prisutno strano telo.

– Testiranje na cističu fibrozu – ovo se uglavnom radi kod dece kod kojih su dijagnostikovani polipi u nosu i sinusima. Za ovaj test je potreban znoj pacijenta, tj., određuje se sadržaj soli u znoju – kod dece sa cističnom fibrozom, koncentracija soli u znoju je znatno velika.

Polipi u nosu – lečenje

Osnovni cilj lečenja polipa u nosu jeste smanjivanje polipa ili njihovo potpuno uklanjanje.

Prvi izbor u lečenju su, svakako, medikamenti.

Od medikamenata, uglavnom se koriste sledeći lekovi:

– Nazalni kortikosteroidi – koriste se u vidu spreja. Najčešće se prepisuju flutikazon ( Flonase, Veramyst ), budezonid ( Rinokort ), flunizolid, mometazon ( Nasonex ), triamkinoloni ( Nasacort Allergy 24HR ), beklometazon ( Beconase AQ ) i ciklezonid ( Omnaris ).

– Oralni kortikosteroidi – oni se koriste kada terapija nazalnim kortikosteroidima nije pomogla. Najčešće se koristi prednizon, samostalno ili u kombinaciji sa sprejom.

– Kortikosteroidi u obliku injekcija – koriste se ukoliko su oralni kortikosteroidi kontraindikovani kod pacijenta sa nekim drugim oboljenjem.

– Antihistaminici – za lečenje alergije

– Antibiotici – za lečenje hronične infekcije

Ukoliko lečenje medikamentima nije pomoglo, u obzir dolazi operativno lečenje.

Izbor lečenja je endoskopska hirurgija.

Operacija odstranjivanja polipa iz nosa se radi u opštoj anesteziji.

Hirurg ubacuje malu tubu sa kamerom na vrhu ( endoskop ) u nozdrve i upravlja je ka sinusima. Malim instrumentima se uklanjaju polipi i ostale materije koje blokiraju disajne puteve.

Nakon operativnog zahvata, uglavnom se prepisuju kortikosteroidni nazalni sprejovi da bi se prevenirao ponovni nastanak polipa.

 Prirodno lečenje polipa u nosu

Prirodne metode koje Vam mogu pomoći u lečenju sinuzitisa i polipa u nosu jesu:

– ispiranje nosa slanom vodom ( po mogućstvu morskom )

– ispiranje nosa kamilicom

– ukapavanje tinkture od belog luka u nos

– inhalacija prirodnim čajem od matičnjaka, koprive i belog sleza

– ispiranje nosa tinkturom od nevena

– ukapavanje ulja od kantariona u nos

Od svega navedenog, najpraktičnije i najjednostavnije jeste koristiti morsku so.

Dve kašičice morske soli pomešajte sa toplom vodom, a onda obe nozdrve ispirajte. Ušmrknite rastvor a zatim ga ispljunite. Ovim rastvorom se ispira nos 3 puta dnevno.

Pomešajte dve kašičice morske soli i nekoliko kapi joda. Kada se smesa istopi, ovim rastvorom možete ispirati nos dva puta nedeljno, oko 3 meseca.

Korišćenjem morske soli, povoljno ćete uticati na mikrofloru u nozdrvama.

Polipe u nosu možete ukloniti i ubacivanjem prirodnih sastojaka u ishranu! Biljka koju bi trebalo da ubacite u ishranu jeste ren. Oko 200 grama rena izmešajte sa prirodnim, livadskim medom, a onda konzumirati po 2 puta dnevno: ujutru i uveče.

Ubacite više voća i povrća u ishranu, a izbegavajte prženu, pečenu hranu, slatkiše, meso i hranu sa kioska.

Posle izlečenje, vrača se mogućnost pravilnog disanja, vraća osećaj mirisa, a mikroflora nozdrva biva opet fiziološka. Dugotrajni cilj lečenja jeste sprečavanje ponovnog javljanja polipa u nosu i sinusima.