pomeren zeludac spusten

Pomeren želudac ‒ (spušten i podignut želudac) simptomi, lečenje, nameštanje

Želudac predstavlja značajnu komponentu sistema za varenje, i u toku samog procesa varenja, on se pomera i prilagođava unetom sadržaju. Želudac služi kao skladište hrane, razgrađuje je kiselinama koje luči i stimuliše prolazak hrane u tanko crevo. Ukoliko dođe do patoloških promena na želucu, ceo sistem organa za varenje gubi svoj prirodni tok kretanja.Retka patološka promena je i pomeren želudac, koji može biti spušten ili podignut.

Želudac, u prirodnim uslovima, smešten je u trbušnoj duplji, koju čvrsto ograničavaju spreda trbušni mišići, iznad dijafragma, a ispod čvrsto postavljena karlična duplja. Ukoliko dođe do oslabljenja bilo koje prirodne membrane, organi iz trbušne duplje mogu da se pomere u tom smeru. Organ koji prvi podleže pomeranju ka slaboj strani je želudac, on je  centralno postavljen i po površini je najveći. Pomeren želudac, podignut ili spušten ako se ne nalazi na svom prirodnom mestu, remeti proces varenja i daje brojne tegobe.

pomeren zeludac spusten

Kao potencijalni uzroci za pomeren želudac navode se slabost prednjeg trbušnog zida koja najčešće nastaje u periodu posle trudnoće, kao i pri nepravilnom varenju uslovljenom rigoroznim dijetama, problemima sa pražnjenjem creva i konzumiranjem hrane koja nije bogata vlaknima koja pomažu u varenju hrane. Takođe, slabost prednjeg trbušnog zida može biti anatomska – visoke i mršave osobe imaju predispoziciju za razvoj ove slabosti. U posebnu grupu spadaju fizički neaktivne osobe koje svoju težinu regulišu dijetama – mišići prednjeg trbušnog zida nisu ojačali, a unošenje jednolične hrane i često variranje u težini izmeštaju želudac i guraju ka oslabljenoj strani.

Spušten pomeren želudac ‒ tegobe

Tegobe kod spuštenog želuca se uglavnom javljaju nakon konzumiranja tečne, kuvane hrane ili pića.

Spušten želudac ne daje pregršt simptoma ukoliko se javlja samostalno, međutim, često je sa spuštenošću povezan i oslabljen tonus mišića želuca, te tada nastaju tegobe prerane sitosti, osećaj pritiska u želuca, nadimanje i nagon za podrigivanjem, uznemirenost i malaksalost.

Simptomi spuštenog pomerenog želuca

Učestalo podrigivanje, osećanje nadutosti i nemogućnost pražnjenja povezano sa predispozicijom za spuštanje želuca, indikacije su za odlazak lekaru. Ukoliko se blagovremeno ne „namesti” želudac, dolazi do razvoja nervoze, pospanosti, nesanice, intenzivnih bolova u ramenima, a usled nemogućnosti pravilnog varenja, pojavljuju se hemoroidi kao rezultati napinjanja. Pozitivna stvar je što se simptomi lako gube ukoliko se na vreme obratite lekaru, iako vraćanje želuca u normalno stanje iziskuje dosta vremena i truda.

Podignut pomeren želudac ‒ simptomi i tegobe

Podignut želudac je stanje koje se javlja kada pritisak u trbušnoj duplji postane znatno veći od pritiska u grudnoj duplji, tako da se pod pritiskom, organi iz trbušnje duplje pomeraju uvis, a želudac se pomeri tačno iza rebara. Urođena slabost dijafragme kao i trudnoća, često umeju da budu razlog pomeranja želuca uvis. Intenzivno naprezanje pri kašlju, povraćanju i dizanju tereta mogu da “poteraju” želudac ka gore. Simptomi koji se javljaju pri podizanju želuca nastaju usled pritiska na grudnu duplju – bol iza grudne kosti i u okolini srca, podrigivanje, štucanje i gorušica. Osobe često jedu više puta na dan jer su stalno gladni, a često se osećaju nervozno zbog nemogućnosti pražnjenja, te zbog toga što se vremenom pojavi neprijatan zadah iz usta i krvarenje desni.

Osobama sa podignutim želucem se savetuje da odmaraju i da izbegavaju veće fizičke napore kako bi gravitaciona sila delovala tako što će želudac postepeno spuštati.

Kako se leči spušten želudac?

Prvenstveno treba napomenuti da se spušten želudac ne može u potpunosti vratiti na prirodno mesto u 100% slučajeva. Starije osobe koje su, npr. srčani bolesnici i ne smeju da se zamaraju, neće moći da vrate želudac na prirodno mesto jer nisu u stanju da jačaju sopstvene trbušne mišiće. Alternativa kod ovakvih osoba se sastoji u nošenju trbušnih pojaseva koji bi mogli da podignu želudac, mada, u obzir se uzima i gravitaciona sila koja ne deluje povoljno na dizanje želuca. Mlađe osobe bi trebalo da pojačaju fizičku aktivnost, poboljšaju ishranu i porade na promeni stila života. Vežbe koje se savetuju osobama koje su u stanju da ih praktikuju jesu gimnastičke vežbe, savijanje tela napred i nazad, podizanje opruženih nogu u ležećem položaju, a nakon izvesnog vremena, mogu se praktikovati i pravi trbušnjaci. Ukoliko je pacijent u mogućnosti, često se prepisuje plivanje jer se mišići prednjeg trbušnog zida odlično kontrahuju pri aktivnostima u vodi.

Što se ishrane tiče, izbegavanje tečne hrane smanjiće učestalost tegoba, međutim, izbacivanje vode može otežati varenje, tako da se, u dogovoru sa lekarom, treba napraviti idealan balans unošenja tečnosti i čvrste hrane.

Ukoliko imate probleme sa spuštenim želucem, izbegavajte paradajz i začine. Trudite se da voće i povrće koje unosite nije termički obrađivano, sirovo povrće je bogato vlaknima koja se mogu izgubiti kuvanjem. Svinjsko, jagnjeće i goveđe meso izbacite – umesto toga, jedite piletinu ili ćuretinu, po mogućstvu u vidu mlevenog mesa (npr. domaća pileća pašteta). Obroci neka Vam budu manji, ali učestali, da bi se motilitet organa za varenje povećao. Takođe, trudite se da regulišete ritam dan – noć, zato što unošenje hrane neposredno pred spavanje može biti kobno po izlečenje spuštenog želuca, mnogi nutricionisti navode da je 17 časova gornja granica, međutim, ona nije striktna.

Možete praktikovati konzumiranje čaja od nane nakon svakog obroka što je po tradiciji mnogih zemalja sveta. Čaj od nane umirujuće deluje na nervne spletove želuca i stimuliše lučenje želudačne kiseline, te će Vam i varenje biti poboljšano. Nadutost možete ukloniti šoljicom čaja od kamilice, a hladan čaj od koprive ima odlično diuretsko dejtsvo. Odlična sredstva za umirenje želuca jesu i čaj od pelina, čaj od sladića, čaj od lista kupine i maline, čaj od đumbira i crni čaj.

Nameštanje želuca ‒ terapeutska tehnika

Terapeutska tehnika spuštanja želuca se praktikuje isključivo kod lekara / fizioterapeuta koji imaju odgovarajuće veštine i iskustvo za ovaj posao. Iako strogo ne preporučujemo da ovo radite sami kod kuće, ukoliko ste znatiželjni, opisaćemo Vam sam postupak nameštanja želuca.

Pre same seanse, potrebno je da se pacijent dobro isprazni, da bi želudac bio prazan i da bi se tako moglo lakše utvrditi u kom se položaju nalazi i koliko ga zapravo treba vratiti naviše. Pacijentu se naloži da legne na leđa, da diše pravilno i da se totalno opusti. Nakon lokalizovanja želuca, terapeut sa obe ruke počinje da masira želudac odozgo nagore i da ga laganim pokretima stimuliše da se vrati na svoje prirodno mesto. Nakon same masaže, terapeut stavlja vakuum posudu u nivou pupka i tako stimuliše finalno pomeranje želuca u prvobitni položaj.
[icegram campaigns=”8199″]