Popino prase biljka (Hordeum murinum) – alergija – uticaj na pse

Popino prase biljka (Hordeum murinum) je jednogodišnja i pripada porodici trava. U narodu je poznata i pod nazivom mišji ječam. Može narasti do 40 cm u visinu. Ova biljka je prezimljujuća. Što se tiče njenog izgleda, na osnovi je veoma razgranata i odlikuje se jasno zelenom bojom. Stablo je uspravno, listovi su ravni, a klas je prilično gust.

Popino prase se smatra korovskom biljkom, koja se uglavnom može naći po ruderalnim staništima, pored puteva, u baštama, njivama, sušnim livadama itd. Može se naći u većem delu Evrope, jugozapadnoj Aziji, Iranu.

Popino prase alergija

U proleće, od sredine marta do kraja aprila, javlja se alergija na polen mnogih biljaka (naročito trava), pa tako i na popino prase. Naime, proleće je period kada se polen ovih biljaka nalazi u povećanoj koncentraciji u vazduhu, pa osobe koje su osetljive reaguju na ovo alergijskom reakcijom. Kijanje, svrab, curenje sekreta iz nosa i oticanje nosa, kao i crvenilo, svrab i suzenje očiju su tipični simptomi alergije na polen.

Najbolji način da se izborite sa alergijom jeste da izbegavate kontakt sa alergenom.

popino prase

Popino prase i psi

Popino prase može predstavljati ozbiljnu pretnju za pse, a saznajte i zašto u daljem  tekstu. Naime, tokom šetnje, psi mogu da pokupe znatan broj ove biljke. Ukoliko vlasnici pasa ne primete ovo i ne uklone popino prase, ova biljka može uzrokovati nimalo naivne probleme kod pasa.

Popino prase je opasno za pse jer se veoma lako može zakačiti za dlaku životinje, a zahvaljujući tome što seme ove biljke ima kukice na sebi – veoma teško spada sa dlake.

Popino prase se može naći u ušima, očima, nosu, pa i u samoj koži pasa, naročito dugodlakih.

Ako primetite da je vaš pas počeo da se ponaša čudno i da cvili, da nervozno maše glavom – proverite da li mu se popino prase uvuklo u uši.

Ako pak primetite da vaš pas često kija, i da se vremenom javlja krvarenje iz nosa – proverite da se popino prase nije uvuklo u nozdrve vašeg psa.

Ako pas češe svoje oči, trlja glavom o pod – proverite da li je možda popino prase dospelo u oko vašeg psa.

Veliki problem je i ako se popino prase zavuče vašem psu pod kožu, pa se tako dešava da ova biljka uđe na jednom delu noge, a izvadi se na drugom. Crvenilo i otok koji boli su znaci na koži gde je ušlo popino prase.

U svakom od ovih slučajeva, nemojte sami probati da uklonite popino prase, nego odvedite svog ljubimca veterinaru – jer sami možete samo da pogoršate problem. Kad god se vratite iz šetnje sa vašim psom, obavezno proverite da li je pokupio popino prase.