Prirodno i zdravo-Carski rez

Porođaj je poseban događaj u životu svake žene

Kada ste trudni, verovatno sebe često uhvatite kako razmišljate o samom porođaju i trenutku kada ćete ugledati svoju bebu. Ovo je naročito izraženo u poslednjem trimestru, jer se i sam momenat porođaja uveliko približava. Želja svake buduće majke je da ima idealan porođaj, kakve često gledamo u filmovima, koji se završavaju za veoma kratko vreme i nisu preterano bolni. Ali stvarnost je u velikom broju slučajeva drugačija. To je ipak čin koji traje i zahteva vreme, kako bi se i majka, ali i beba pripremile za prvi susret.

Najidealniji je prirodni porođaj, gde je sve sama priroda udesila, i nema dodatnih faktora koji se mešaju u ovaj veličanstveni događaj. Porođaji u kojima je data indukcija, ne mogu spadati u prirodan porođaj, jer je taj porođaj podstaknut lekovima kako bi se ubrzao i donekle olakšao čitav postupak. Ima i onih trudnoća koje se završavaju carskim rezom, što zbog nemogućnosti odvijanja prirodnog porođaja, što zbog nekih hitnih stanja koja zahtevaju ovakav način rođenja bebe, kako se ne bi dovodio život majke a ni deteta u opasnost.

Korak po korak samog postupka

Carski rez je vrsta porođaja u kojoj vi aktivno ne učestvujete, već je sve u rukama lekara. Na samom početku primićete anesteziju, koja može biti totalna ili regionalna. Kada ste u totalnoj anesteziji nemate mogućnost posmatranja samog čina rođenja bebe, kao što je slučaj sa regionalnom anestezijom, gde ste prisutni i sve posmatrate. Sam proces izgleda ovako: dobićete infuziju, kako bi vam kroz nju davali potrebne lekove u toku čitavog postupka. Predeo stomaka će vam biti dezinfikovan uz pomoć antiseptičkog rastvora. U bešiku se ugrađuje kateter, kako bi se praznila i da ne bi ometala sam postupak porođaja.

Stomak će vam biti otkriven a oko njega će se postaviti sterilni čaršafi. Nakon što lekar utvrdi da anestezija deluje, napraviće rez na donjem delu stomaka. Zatim sledi drugi rez, i to na materici. U ovoj fazi se otvara vodenjak, ako nije sam pukao, i tada se usisava amnionska tečnost. Zatim se beba pažljivo vadi iz stomaka, i iz njenog nosa i usta se isisava sluz a potom će ona zaplakati. Pupčana vrpca će se uvezati i preseći. Lekar će nakon svega ovoga ukloniti posteljicu, i pregledati reproduktivne organe. Ušivaju se svi rezovi, onaj na materici se ušiva koncem koji se apsorbuje i ne skida se naknadno. A rez na stomaku se ušiva hirurškim koncem. Primićete i injekciju za skupljanje materice, i antibiotike kako ne ni došlo do infekcije.

 

 

Zbližavanje sa bebom

Kada prođe carski rez, ako ste i vi i beba u dobrom stanju, može vam biti dozvoljeno da bebu uzmete još dok ste u porođajnoj sali. Naravno, ako bolnička pravila to dozvoljavaju. Ukoliko ste imali pratioca na porođaju, on će isto moći da pridrži bebu i da otpočne proces zbližavanja. Ukoliko beba nakon rođenja mora na intenzivnu negu, nemojte se odmah uplašiti. Ne mora da znači da postoji problem, već je takva procedura nakon ovakve vrste porođaja. Tako, da vaše zbližavanje sa bebom će biti malo odloženo, ali svakako će i kasnije biti efikasno i divno.