Potkožne bubuljice – lečenje prirodnim lekovima

Potkožne bubuljice

Ponekad naša koža može biti izuzetno osetljiva, naročito na području lica. Do pojačane senzitivnosti kože dolazi usled dodira iste sa brojnim štetnim spoljnim i fizičkim stresorima u vidu praha, mikroorganizama, izlučivanja ulja, kao i pod dejstvom različitih iritanasa i hemikalija. Svi navedeni štetni agensi mogu izazvati iritaciju pora kože i formiranje potkožne bubuljice.

Crni i beli miteseri na površini kože nazivaju se slepim bubuljicama. Ovaj tip bubuljica teže se uklanja ukoliko je u pitanju veća upala, što uzrokuje pojavu još većeg bola. Zbog svega navedenog poželjno je da se fokusirate na eliminisanje potkožnih bubuljica sa prvim znacima najave istih. U narednim redovima navešćemo vam par saveta koje možete primeniti u tretiranju bubuljica.

 Nanošenje toplih kompresa

Primenom toplih obloga može se pospešiti protok krvi ka formiranim potkožne bubuljice ili upalnim područjima. Tople komprese podstiču akumulaciju inficirane tečnosti ili apscesa na jednoj lokaciji time podstičući nicanje bubuljice i curenje tečnosti.

Kako primeniti toplu kompresu?

-Potopite mekani peškirić u toplu vodu.
-Nanesite isti na potkožne bubuljice.
-Postupak ponovite dva-tri puta.
Umesto toplog peškirića, možete iskoristiti i filter kesice čaja.

 Upotrebite ulje čajevca za tretman potkožnih bubuljica

Ukoliko su potkožne bubuljice posledica bakterijske infekcije, primenjivanje ulja od čajevca predstavljaće idealan način za ublažavanje simptoma upale. Navedeno ulje poseduje izrazita antibakterijska svojstva, ujedno omogućavajući otvaranje zapušenih pora i umirivanje iritirane kože.

Kako ga primeniti:

-Pomešajte oko 9 ml vode sa 1 ml ulja čajevca.
-Natopite tufer ili kompresu dobijenim sredstvom, nanesite ga na bubuljice i držite oko deset minuta.
-Nakon toga, uklonite tragove sredstva sa lica, i temeljno se umijte, a zatim nanesite hidratantnu kremu.
-Postupak ponavljajte tri-četiri puta dnevno.
Ukoliko imate osetljivu kožu, možete umesto ulja od čajevca koristitite aloja veru.

Aloja vera

Poput ulja od čajevca, aloja vera poseduje efikasna antibakterijska svojstva. Sredstva na bazi aloja vere mogu uticati na ublažavanje upale potkožne bubuljice, ujedno ostvarujući rashlađujući efekat na pogođene oblasti.

Kako primeniti:

-Nabavite biljku i jednim rezom dobijte gel iz nje.
-Dobijeni gel nanesite na ugrožena ili upalom zahvaćena područja, i ostavite 10-15 min.
-Isperite ga sa dosta vode.
-Primenjujte postupak dva puta dnevno radi postizanja željenih efekata.

Jabukovo sirće

Poznate su brojne prednosti korišćenja jabukovog sirćeta koje odlikuju brojna antibakterijska i antiseptična svojstva. Istovremeno, jabukovo sirće pospešuje protok krvi ka upalom pogođenim područjima.

Kako upotrebiti jabukovo sirće u tretmanu potkožnih bubuljica?

Potopite pamučnu vatu ili kompresu u jabukovo sirće, pa istu držite na licu neko vreme. Ipak, ne držite je predugo, da ne bi došlo do peckanja (zbog prisutne kiseline).
Jabukovo sirće će uticati na formiranje spoljne bubuljice. Takođe, sirće možete primeniti kao oralni medikament pomešan sa mlakom vodom pre obroka.

Epsomska so

Može se primenjivati za ublažavanje simptoma upale i otoka potkožne bubuljice.

Primena:

Rastvoriti kašičicu gorke soli u vodi (poželjno je toploj). Sačekajte da se rastvor prvo ohladi, a zatim ga vatom nanesite na bubuljicu. Sačekajte da voda ispari sa kože i ostavi suvi trag na koži.

Sok od limuna

Poseduje odlična antioksidantna svojstva koja mogu biti korisna u usporavanju procesa starenja. Takođe, limunov sok poznat je kao svojevrsni čistač sa konstriktivnim i adstrigentnim svojstvima.

Primena:

Iscedite sok iz 2-3 limuna (zavisno od dimenzija istih) i dobijeni sok nanesite na potkožne bubuljice pomoću gaze, te ostavite da odstoji 15 min. Za bolji učinak limunov sok se može pomešati sa ružinom vodicom.

Korišćenje sode bikarbone

Soda bikarbona predstavlja poznato antibakterijsko i antimikotično sredstvo koje poseduje sposobnost eliminacije izvora infekcije kod potkožne bubuljice.

Kako primeniti sodu?

-Pripremite pastu od soda bikarbone i vode
-Dobijenu pastu nanesite na bubuljicu i ostavite 15-20 min, a zatim isperite vodom sa kože.
-Maska za dubinsko čišćenje-ovaj tip maske omogućava dubinsko čišćenje zapušenih pora i uklanjanje nečistoća.

Birajte maske sa sadržajem limunske kiseline. Maske na bazi gline ostvaruju efikasan učinak u čišćenju kože posredstvom izrazitih astringentnih i prečišćavajućih svojstava.
-Nanošenje kreme za tretman akni-kreme protiv akni sadrže određene sastojke koji pospešuju regeneraciju ćelija kože.

Kako primeniti kremu protiv akni?

Koristite kremu protiv akni na bazi benzoil peroksida sa ciljem suzbijanja bakterija i održavanja zdravlja kože. Kremu nanesite prema pratećem uputstvu.

Prevencija pojave potkožnih bubuljica

U narednim redovima upoznaćemo vas sa par preventivnih mera koje se mogu primeniti u sprečavanju formiranja potkožnih bubuljica.

1. Održavajte redovnu higijenu lica

Često čišćenje lica može sprečiti nagomilavanje različitih toksina i bakterija koje mogu dovesti do pojave potkožne bubuljice. U te svrhe neophodno je koristiti kvalitetno sredstvo za održavanje higijene kože. Takođe, poželjno je umivati lice na svakih 4-6 sati.

2. Pridržavajte se izbalansiranog režima ishrane

Redukovanje unosa brze hrane i povećano konzumiranje namirnica poput svežeg voća i povrća uticaće na umanjenu produkciju slobodnih radikala u organizmu. Uravnotežen način ishrane umanjiće vam šanse za formiranje potkožne bubuljice.

3. Upotrebljavajte hidratantna sredstva nege

Osobama sa normalnim i suvim tipom kože preporučuje se svakodnevno korišćenje hidratantnih sredstava. Primena navedenih sredstava nege sprečiće pojavu isušivanja kože i sekreciju znojnih žlezdi.

4. Izbegavajte prekomerno šminkanje

Nanošenje većih količina kozmetičkih sredstava i šminke može izazvati pojavu zapušenih pora na koži lica. Postepeno taloženje suvišnih čestica šminke može uticati na razvoj potkožne bubuljice.

5. Nanesite losion protiv sunčanja

Neposredno izlaganje sunčevima zracima može dovesti do oštećenja kože, zbog čega bi bilo poželjno da vašem boravku na sunčevoj svetlosti prethodi nanošenje efikasnog losiona protiv sunčanja.

6. Upražnjavajte dovoljnu količinu fizičkih aktivnosti

Umerena fizička aktivnost uticaće na uspostavljanje normalne cirkulacije kože istovremeno omogućavajući efikasnu eliminaciju toksina i štetnih hemikalija.

7. Ne nervirajte se

Stres predstavlja jedan od vodećih okidača za formiranje potkožnih bubuljica.Radi opuštanja, slušajte svoju omiljenu muziku ili idite u bioskop, i obavljajte sve željene aktivnosti koje vam mogu pružiti osećaj relaksiranosti.

Dodatni saveti:

-Ne pokušavajte da istiskujete bubuljice noktima ili vrhovima prstiju zato što takav način može ugroziti potkožnu bubuljicu i dovesti do stvaranja ožiljaka na koži.
-Ukoliko je pojava potkožnih bubuljica praćena konstantnim bolom, ili dobija formu apscesa, preporučljivo bi bilo da se obratite za pomoć dermatologu.

[icegram campaigns=”8581″]