Povišen bilurbin u krvi uzroci i kako ga sniziti

Kada crvena krvna zrnca „ostare“, hemoglobin u njima se raspada i tako nastaje nusprodukt po imenu bilirubin. Kada bilirubin „putuje“ kroz naš organizam, jetra najveći deo bilirubina pretvara u žuč i zatim je ili skladišti u žučnoj keso ili eliminiše kroz stolicu. Ipak, uvek ostane malo bilirubina koji nastavi da cirkuliše kroz krv.

Normalan nivo bilirubina u krvi je 0,3-1,9 miligrama po decilitru, dok je normalan nivo čistog bilirubina 0-0,3 miligrama po decilitru krvi. Postoji mnogo vrsta bolesti koje može uzrokovati povišen nivo bilirubina uključujući bolesti žučne kese, jetre ili crvenih krvnih zrnaca.

Bilirubin u krvi je u dva oblikа : indirektni  i direktni . Indirektni bilirubin, koji se ne rаstvаrа u vodi, morа dа dodje do jetre gde se menjа u rаstvorni oblik, direktni bilirubin.

 • Normalne vrednosti za direktni bilurbin su: 1,0-5,0 mikro mol / L
 • Normalne vrednosti za ukupni bilurbin su: 6,8-20,5 mmol/L

povisen bilurbin u krvi

Uzroci povišenog nivoa bilirubina kod odraslih

 1. Oboljenja jetre

U normalnim uslovima, jetra pretvara bilirubin u rastvorljivu supstancu koju organizam lako izbacuje. Ako jetra ne funkcioniše kako treba, bilirubin se nakuplja u organizmu. Oboljenja poput  virusnog hepatitisa, ciroze jetre ili Gilbertovog sindroma mogu uticati na funkcije jetre i uzrokovati visok nivo bilirubina.

 1. Oboljenja žučnih puteva i žučne kese

Kada je u pitanju neko oboljenje koje zakrčuje ili oštećuje žučne puteve, može se javiti visok bilurbin. Holestaza se dešava kada se žuč manje izlučuje zbog smanjene proizvodnje same žuči ili zakrčenih žučnih putev, što dovodi do bilirubin bude povišen. Druga oboljenja koja mogu uzrokovati visok bilirubin u krvi i mokraći uključuju kamen u žuči ili tumor žučne kese, pankreasa ili žučnih puteva.

 1. Hemolitička anemija

Bolest po imenu hemolitička anemija uzrokuje prerano odumiranje crvenih krvnih zrnaca. Ova bolest dovodi do većeg odumiranja crvenih krvnih zrnaca, što za posledicu ima povećan bilirubin u krvi. Postoji nekoliko oboljenja koja mogu uzrokovati hemolitičku anemiju, uključujući lupus, srpastu anemiju, limfom i leukemiju.

 1. Lekovi

Određeni lekovi mogu kao nuspojavu imati povišen bilirubin u krvi. Lekovi koji smanjuju apsorpciju bilirubina u jetri mogu uzrokovati povišen nivo bilirubina u krvi. Neki drugi lekovi mogu uticati na lučenje žuči, što takođe može povećati količinu bilirubina. Štaviše, visoke doze određenih lekova mogu oštetiti jetru i na taj način povećati nivo bilirubina.

 1. Reakcija na transfuziju

Moguće je da dobijete alergijsku reakciju tokom transfuzije krvi, što izaziva imuni sistem da reaguje tako što uništava primljena crvena krvna zrnca. Kada se to desi, velik broj ćelija „umre“ i oslobodi se mnogo bilirubina, što kao posledicu ima povećan bilirubin.

Kako sniziti povišen nivo bilirubina?

 1. Jedite što hranljivije namirnice

Hranljive namirnice su svkakako dobro – daju vam više energije i pomažu jetri da lakše ukloni toksine iz krvi. Kada jetra funkcioniše kako treba, mnogo bolje procesuira bilirubin i održava nivo bilirubina u krvi normalnim. Pokušajte da u ishranu ubacite što više hrane bogate nutrijentima poput ribe, mahunarki, peradi, voća, nemlevenih žitarica, maslinovog ulja i niskomasnih mlečnih proizvoda.

 1. Dodajte više vlakana u ishranu

Ishrana bogata vlaknima pomaže u regeneraciji ćelija jetre. Zato je preporučena dnevna doza vlakana oko 35 grama za muškarce i 25 grama za žene. Istraživanja su pokazala da povišen nivo bilirubina u krvi kod odraslih osoba može lako da se smanji ako u svakodnevnu ishranu dodate po dve i po šolje povrća i dve šolja voća tokom dana. Mahunasto povrće je bogato vlaknima, tako da ako dodate i samo malo ovakvog povrća (recimo, pola šolje) u supu ili salatu tokom dana, u velikoj meri ćete povećati unos vlakana.

 1. Birajte crveno voće i povrće

Crveno voće i povrće je prirodno bogato likopenom, antioksidansom koji je dobar za jetru i zato što više ovakvog voća i povrća jedete, to više smanjujete nivo bilirubina. Zapravo, ovaj nutrijent tom voću i povrću daje crvenu boju. Kuvani paradajz, u vidu soka ili paste, ima najveći nivo likopena, čak i do 6.000 mikrograma po porciji. Druge namirnice bogate likopenom su crvene paprike, lubenice, guava, grejp i papaja.

 1. Ograničite konzumaciju nezdrave i brze hrane

Hrana koja sadrži mnogo nezdravih masti i procesuiranog šećera može povećati nivo uskladištene masti u jetri i uzrokovati upalu ovog vitalnog organa, što može izazvati povećan bilirubina. Zato izbegavajte hranu poput brze hrane, duboko pržene hrane, kolača, keksa, gaziranih i zašećerenih sokova i slatkiša. Pored toga, pokušajte da ograničite i unossoli i ograničite konzumaciju alkohola na jedno piće dnevno (za žene), odnosno dva (za muškarce).

 1. Jedite ječam

Ječam može dosta pomoći u snižavanju povišenog nivoa bilirubina kod odraslih ljudi tako što pomaže u eliminaciji toksina iz organizma. Ova žitarica deluje kao prirodni diuretik i vrlo je laka za pripremu za jelo. Za ječmenu vodu vam je potrebno da se jedna šolja ječma kuva u 3 litre vode. Kuvajte ovaj ječam u ovoj količini vode oko tri sata. Možete dodati i limunov sok i malo šećera i soli ako hoćete da poboljšate ukus. Još lakši način da u ishranu ubacite ječmenu vodu jeste da kupite prah prženog ječma i izmešate jednu kašičicu ovog praha i jednu kašičicu meda u šolji vode. Pijte ovaj napitak dvaput dnevno.

 1. Začinjavajte jela kurkumom

Kurkuma se smatra lekovitim začinom, poznatim po svojim isceljujućim i pročišćavajućim svojstvima. Dosta pomaže u detoksikaciji jetre i pomaže u eliminaciji bilirubina iz organizma. Da biste je što lakše ubacili u svoju ishranu, sipajte četvrtinu kafene kašičice kurkume u prahu u čašu mlake vode. Pijte ovu mešavinu po tri puta nedeljno.

 1. Isprobajte đumbir

Pošto deluje kao prirodni „protivotrov“, đumbir dosta pomaže u zaštiti jetre od toksina. Ako dodate ovaj začin u svoju ishranu, dosta ćete pomoći pravilnom i efikasnom funkcionisanju svoje jetre i na taj način smanjiti nivo bilirubina u krvi. Možete praviti sok od đumbira tako što ćete ga rendati i cediti sok iz njega. Sipajte u sok od đumbira jednu kafenu kašičicu soka odlimete, jednu kašiku meda i jednu kafenu kašičicu soka od mente. Pijte ovu mešavinu po četiri puta dnevno 14 dana neprekidno.

 1. Jedite rotkvice

Rotkvice su još jedan prirodni protivotrov. Pomažu u snižavanju povećanog nivoa bilirubina u krvi kod odraslih tako što poboljšavaju funkciju jetre. Osim toga, ovo korenasto povrće se često koristi za lečenje žutice. Možete dodati rotkvice u svoju ishranu tako što ćete ih jesti sirove ili dodavati u čorbe ili salate. Takođe možete praviti i sok od rotkvica od svežih listova rotkvica i piti po dve čaše ovog soka dva puta dnevno najmanje dve nedelje kako biste se potpuno oporavili.

Kada potražiti medicinsku pomoć?

Ako testovi pokazuju povišen nivo bilirubina u krvi i ako imate bilo koji od ovih simptoma, odmah se obratite lekaru za pomoć:

 • Drhtavica
 • Groznica
 • Simptomi slični gripu
 • Bolovi u stomaku
 • Promene boje kože